Dodatno

Coca-Cola sistem

Predstavljena četvrta studija o ekonomskom uticaju

Domaćoj ekonomiji 291 milion evra dodate vrednosti od poslovanja Coca-Cola sistema

 

Coca-Cola sistem predstavio je najnoviju, četvrtu po redu studiju "Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji", a rezultati pokazuju da proizvodnja i trgovina proizvodima Coca-Cola sistema kreira 291 milion evra dodate vrednosti domaćoj ekonomiji, što iznosi 0,6% BDP-a Republike Srbije. Istovremeno, ova kompanija direktno zapošljava 1700 ljudi, a podržava još 14 400 radnih mesta u povezanim delatnostima i sektorima privrede, što znači da svako radno mesto u sistemu podržava još osam radnih mesta u drugim privrednim sektorima. Korist od ukupne potrošnje i trošenja na proizvode Coca-Cola sistema pre svega imala je država Srbija, u čiji budžet se, na ime PDV-a, slilo 76 miliona evra.

"Coca-Cola je domaća kompanija u zemljama u kojima posluje jer zapošljava lokalnu radnu snagu, ostvaruje prihod na domaćem tržištu, podržava razvoj tržišta i prihoduje poreskom sistemu", izjavio je Svetoslav Atanasov, generalni direktor Coca-Cola HBC i dodao: "Čitav lokalni lanac vrednosti koji kreiramo u Srbiji takav je zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa državnom administracijom i institucijama, saradnji sa kupcima, dobavljačima i partnerima, ali i našoj posvećenosti ulaganju u zajednicu već više od pola veka."

Kao i prethodne studije, i četvrtu po redu studiju "Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji" izradila je konsalting firma specijalizovana za sprovođenje procena društveno-ekonomskog uticaja Steward Redqueen. Studija se nadovezuje na prethodne procene izrađene 2011, 2013, 2015. i zasniva se na finansijskim podacima iz 2019. godine. Važno je napomenuti da su ulazni podaci studije za kompaniju Bambi uzeti samo za period od jula do decembra 2019. jer je u junu iste godine zaključen proces akvizicije, što znači da ćemo zapravo pravu snagu i dalekosežan uticaj ovog velikog poslovnog sistema moći da vidimo tek u rezultatima naredne studije.

Iz istog broja

Saopštenje za javnost Nelt grupe

Održana stabilnost poslovanja u doba kovida

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu