Kolumna

Navigator

Ludisti u magli

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje može da vas košta života, s tim da taj trošak ide u oba smera. Možete stradati, ali i preživeti zahvaljujući telefonu, tačnije rečeno mobilnoj tehnologiji. Ali, najpre treba da pobedite strah od 5G mreže.

Da li samo zbog povećanog obima saobraćaja ili i zbog manjka drugih vesti tek o saobraćajnim nesrećama tokom leta slušamo neprestano, gotovo svakodnevno. Automobilska industrija je napravila ogromne korake po pitanju bezbednosti poslednjih decenija, svaki noviji automobil ima unapređen sistem kočenja, vazdušne jastuke, šasiju koja se lomi tako da zaštiti putnike, pojaseve i svašta još, ali sva ta analogna zaštita deluje kada do nesreće ili opasne situacije već dođe, odnosno nastoji da umanji posledice, koliko je to moguće.

Prava tehnološka preventiva najavljuje se tek sa 5G mrežom, mogućnošću da vozila na putu međusobno komuniciraju i spreče kontakt vozila ili neki rizičan manevar. Protok informacija koju ta mreža pruža, pod uslovom da je pristupačna na mestu gde se saobraćaj odvija, omogućuje ne samo kretanje vozila bez vozača već i korigovanje opasne i nasilničke vožnje. Taj koji vozi nenormalno biće odmah registrovan, sve i da se postarao da ishakuje tehnologiju koja mu brani da luduje na drumu.

S druge strane, s nekoliko senzora i kompjuterom na nivou prosečnog današnjeg mobilnog telefona, dakle uz minimalna ulaganja, svaki vozač imao bi pravovremenu informaciju o celom toku saobraćaja u njegovoj okolini. A ako bi se to uvezalo sa sistemom za upravljanje, saobraćajke bi mogle da postanu stvar prošlosti ili elementarnih nepogoda. Jer bi automobil bez odluke vozača usporio ako bi "znao" da se u nepreglednoj krivini nalazi zaustavljeno vozilo kojem je pukla guma. Isto važi i za sva druga naletanja ili izletanja zbog neprilagođene brzine.

Super zvuči, ali neće ići tako glatko. Najpre, već se javljaju jaki otpori da se mreža pete generacije uspostavi jer, tvrde mnogi, emituje opasne zrake. Nije prvi put da se takve sumnje pojave. Svojevremeno su mnogi tvrdili da se od previše telefoniranja mobilnim može dobiti rak mozga (slične su posledice, ali po druge organe, navodno pretile i od nošenja telefona u džepu pantalona). U jednoj epizodi čuvenih "Mitbastersa" naučnici-kaskaderi pokušali su da skuvaju jaje pokrivši ga sa dvadesetak aktivnih mobilnih telefona starije generacije i – mućak. Jaje ostade živo.

Nije da sa tehnologijom ne treba biti oprezan, svakako je treba kontrolisati, meriti i istraživati njen uticaj, naročito se to odnosi na elektromagnetna polja koja stvaraju kablovi za struju koji nam se motaju svuda po kući. Ali taj strah ne bi smeo da nas omete u tome da unapredimo život, pa i da spasimo poneki. Što je tek jedna od dobrih posledica dobro raširene 5G mreže. Podjednako je važno omogućiti razvoj aplikacija koje bi, recimo, mogle da podignu bezbednost u saobraćaju i vozačima i pešacima.

Jer čak i protivnicima 5G mreže dobro će doći da ih neko bezbedno provede kroz gustu maglu, noću.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu