foto: marko rupena

Nagrada »Danasa« Slobodanu Georgijevu

 

Novinar "Vremena" i urednik BIRN-a Slobodan Georgijev dobitnik je ovogodišnje nagrade "Stanislav Staša Marinković" za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu. Nagradu dodeljuje dnevni list "Danas" povodom rođendana lista, 9. juna. Ovogodišnja dobitnica je i Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev.info iz Kosovske Mitrovice, inače i dobitnica priznanja za ličnost godine 2019. koje dodeljuje nedeljnik "Vreme".

U obrazloženju žirija navodi se da novinarska hrabrost Lazarevićeve i Georgijeva "vraća nadu u profesiju koja se zbog nedemokratskog režima u Srbiji našla na kolenima".

"Tanja Lazarević je jedan od retkih preostalih glasova razuma sa severa Kosova, čija hrabrost i analitičnost plene, naročito imajući u vidu okruženje u kome radi i napade vrha srpske države kojima pametno i prkosno odoleva. Slobodan Georgijev, s druge strane, posebno kao urednik BIRN-a, pokretao je mnoge važne i škakljive teme koje su pomerale granice istraživačkog novinarstva", stoji u obrazloženju.

Žiri nagrade istakao je i da Tatjana Lazarević na portal Kossev.info i Slobodan Georgijev u BIRN-u vode timove mladih posvećenih novinara, pa je ovo priznanje svim novinarima koji ih prate u borbi za istinu i profesionalizam.

Dnevni list "Danas" dodeljuje nagradu "Stanislav Staša Marinković" od 2000. godine. Pre "Danasa", nagradu su dodeljivale dnevne novine "Borba", a zatim i "Naša Borba". Stanislav Staša Marinković bio glavni urednik "Borbe", predsednik Udruženja novinara Srbije i jedan od doajena slobodnog novinarstva u Srbiji.

Iz istog broja

Šta se promenilo u poslednjih šest meseci

Čuvari protesta u letnjem periodu

Zora Drčelić

Eutanazija

Svojevoljna smrt, bez stigme

Jovana Gligorijević

Lični stav

Bezbednost pre svega

Aris Movsesijan

Intervju – Snježana Milivojević

Bitka za medije

Ivana Milanović Hrašovec

Reagovanje

Tišina je bolja od neistina

Savet Nacionalne avangarde

Godinu dana beogradske vlasti

Doktore, kako je to biti gradonačelnik?

Radoslav Ćebić

Intervju – Miljenko Jergović

Vučić nije lik za roman

Nedim Sejdinović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu