Kolumna

TV manijak

foto ilustracija: maxpixel.net

Lažna Dušanka na Besnoj kobili

Ova misterija će na Besnoj Kobili još dugo biti tema razgovora gostiju i seljaka u Krivoj Feji gde živi nekoliko stotina uglavnom starijih stanovnika

Ova priča kao i sve dobre priče, započinje misterijom. Tu je i prevara, ukradeni identitet, fatalna zavodnica i divlja lepota jugoistočne Srbije. Nije Agata Kristi, mada podseća na čuvenu epizodu kada je na nekoliko dana nestala iz svog života.

Ovih dana, RTS je raspisao konkurs za scenarije domaćeg igranog programa. Odavno je jasno da je ključni problem nedostatak dobrih scenarija, pa evo ovako javno – možda ova priča zavređuje pažnju. Objavljena je u "Novostima", zatim u "Blicu", a Bratislav Bata Ilić je, kao rasni reporter sa osećajem za dobru priču, za Prvu TV napravio malu rekonstrukciju ove još nezavršene sage o lažnoj penzionerki Dušanki.

Dakle, zamislite planinu Besna kobila, predivnu vrlet na jugoistoku Srbije u vranjanskom kraju. Nema šume, samo pašnjaci i nebo, a najbliže mesto do kojeg vozi autobus se zove Kriva Feja. Legenda kaže da je Feja bila prelepa devojka koja se nadmetala sa momcima u jahanju, bacanju kamena sa ramena, pa čak i oranju i košenju, sve dok jednom nije uzjahala kobilu koju je ujeo besan pas. Kobila je u ludom trku naglo skrenula i zbacila devojku koja je slomila nogu, te tako od lepotice ostade – Kriva Feja.

Na vrhu planine nalazi se skroman planinarski dom gde je dve nedelje gošća bila penzionerka Dušanka. Noćenje sa doručkom, što se kaže, cena skromna – 1200 dinara. Po ceo dan je šetala, prijatna bakica, družila se sa planinarima, a kako kažu, naveče je volela da u restoranu popije pićence i pojede laku večeru. Račune je uredno plaćala. Zato se valjda niko nije začudio kada je posle dve nedelje zatražila sa recepcije ličnu kartu, kako bi podigla penziju i platila račun. Ličnu je uzela, ali se u planinarski dom nikada nije vratila.

Tek tada je utvrđeno da lična karta pripada drugoj baki, iz Aleksinca, a da je nestanak prijavljen još u septembru.

Lažna Dušanka je, pokazalo se, bila fatalna za jednog dedu iz Krive Feje, u podnožju doline, kome je uzela 35.000 dinara, obećavši mu da će mu u hotelu (tako zovu meštani taj planinarski dom) zaposliti unuka. Posle par dana došo deda da pita za poso, pa je i ta prevara izašla na videlo. Zbog računa će da je jure, ali deda, izgleda, ne namerava da podnese prijavu. Lepo mu možda bilo dok ga je ta Dušanka varala.

Eto, dragi moji, te priče, naše verzije Čarobnog brega, ili možda još pre Ispovesti varalice Feliksa Krula.

Zamislite samo avanturu naše penzionerke, koju more svakodnevne brige. Možda joj je baš u prevozu neko rekao da se pomeri, "kobila jedna", pa otud izbor destinacije. Kako li je stigla do lične karte i kako je sreća udesila da baš liči na tu drugu baku iz Aleksinca sa slike, pravu Dušanku?

Možete zamisliti domaću seriju, od bar četiri epizode, sa, recimo, Tanjom Bošković kao fatalnom Dušankom, ili Vlastu Velisavljevića kao prevarenog zaljubljenog dedu. Zamislite samo, ili proverite na internetu slike Besne Kobile kojom šetaju samo planinari i baka koja je potpuno promenila svoj život.

Svi svedoci se slažu da je Dušanka bila izuzetno društvena, prijatna i da je te dve nedelje bila u centru društvenog života na Čarobnom bregu, odnosno planinarskom domu na Besnoj Kobili. Po tom nadmetanju podseća na Feju, koja se drznula da se pobuni i nadmeće sa muškima.

Za Ministarstvo turizma je važno napomenuti da nije koristila vaučer za letovanje – dakle, nema te zloupotrebe. To mu dođe kao olakšavajuća okolnost.

Zamislite samo koliko je dotična Dušanka doprinela popularizaciji ove turističke destinacije, poprilično zaboravljene od sveta, osim od istinskih ljubitelja prirode.

Možda je, savremenim jezikom rečeno, vrednost PR-a nadmašila cenu neplaćenog računa za smeštaj. Možda još više, ova misterija će na Besnoj Kobili još dugo biti tema razgovora gostiju i seljaka u Krivoj Feji gde živi nekoliko stotina uglavnom starijih stanovnika.

Naravno, ova priča (ili možda buduća TV serija) ima i svoj policijski deo. Zamislite samo inspektore koji ovih dana istražuju slučaj i prikupljaju dokaze. Nećemo morati dugo da čekamo, siguran sam, kada će policija otkriti i privesti lažnu gospođu Dušanku, hajduk-devojku u zrelim godinama.

Baš pre nekoliko dana, upravo je RTS emitovao film "Žuta" gde je zauvek zablistala Ružica Sokić tumačeći lik izgubljene plavuše u vrtlogu Beograda. Ovo remek delo kao pokrivalicu i metaforu životnog lavirinta ima tada novootvorenu petlju i most "Gazela". I danas manje spretni vozači mogu pogrešno da skrenu i izgube se, baš kao i Žuta.

Lažna Dušanka je Žuta naših dana, njena scenografija je pusta i surova planinska lepota. Pitanje je samo, baš kao kod Agate Kristi, da li se posle ove avanture fatalna Dušanka vratila u svoju penzionersku svakodnevnicu ili će nastaviti svoje lutanje, baš kao i mitska Feja, dok ne padne sa Besne Kobile i postane Kriva.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu