Kultura

Izložba

foto: privatna arhiva

Oživljavanje unutrašnjeg sveta

Pogled na Island i trag koji ostavi u čoveku, na radovima Lidije Delić

Konceptualna izložba Lidije Delić intrigantnog naslova The West Island (Dom omladine Beograda 8–19. avgust) imala je i intrigantnu formu. Naime, jednaki vremenski intervali u kojima se emituju zvuk i svetlost čine da postavka izgleda kao da nestaje i ponovo se pojavljuje svake tri sekunde. Međutim, pomenuti detalj je samo najuočljiviji, koji The West Island čini neobičnom izložbom.

Okosnicu postavke čine dva video-rada, snimana su na istoj lokaciji, pri čemu je na jednom prikazan pogled koji se pruža ka istoku, a drugi predstavlja pogled ka zapadu. Na izložbi u Galeriji DOB-a postavljeni su tako da zadržavaju svoju poziciju iz prirode, čime autorka u izložbeni prostor prenosi predeo koji je lično doživela.

Predeo je Island, a izloženi radovi su nastali tokom rezidencijalnog boravka Lidije Delić na ovom ostrvu, septembra prošle godine. Autorka objašnjava da su dva video-rada postavljena u galeriji baš onako kako ih je i snimila: "Težila sam da prenesem utisak predela i prirode koja je drugačija, ogromna, i kada ste na Islandu, imate osećaj da joj ništa ne možete, jača je od vas. Vetar je užasno jak, zloslutan, ali u isto vreme prija, čini da to mesto osetite specifičnim. Između ta dva prizora se zapravo nalazi luka sa gradom, koji je osvetljen romantično, žutim uličnim svetiljkama, i to je deo koji sam namerno izostavila na postavci. Umesto tog lepog predela vidimo belu površinu, galerijski zid, odnosno prazninu. A odnos između zapada i istoka može da se tumači na različite načine. Šta je odnos između zapada i istoka baš na tom geografskom mestu? Kako se tumači zapad iz naše pozicije i pozicije nekoga ko dolazi, na primer, iz Amerike?"

Način postavljanja radova je u umetničkoj praksi Lidije Delić od suštinske važnosti za njihovo konceptualno zaokruživanje – napisala je u katalogu izložbe Sanda Kalebić. Súgandisey Island Lighthouse okrenut je tako da, kao i u prirodi, svojim svetlosnim i zvučnim signalima omogućava plovidbu broda na The West Islandu. Publika taj islandski predeo doživljava kroz hladnu plavu svetlost koja se prekida samo u određenim intervalima, pulsirajući zvuk i temperaturu prostorije, što stvara gotovo hipnotišuću atmosferu. Cilj Lidijinog umetničkog istraživanja je prenošenje njenih unutrašnjih procesa u prostor galerije i stvaranje atmosfere izmeštene stvarnosti, koja ima sposobnost da publiku transponuje u utisak druge realnosti.

Zašto se odlučila da sve te utiske publici prenese konceptualnim radom? "Na doktorskim studijama Višemedijske umetnosti počela sam da razmišljam o aktiviranju svojih slika i crteža u prostor, razmišljala sam o interakciji sa publikom, ali tako da moji radovi na neki način utiču na percepciju posmatrača", objašnjava Lidija. "Odnosno, u radu me sve više zanima da otvorim prolaz koji bi posetioca izveo iz jednog nivoa realnosti u drugi, iz fizičkog u čulni prostor, iz kolektivnog stanja u individualni fizički doživljaj. Smatram da lični unutrašnji prostor atmosfera, snova, sećanja i imaginacije može biti osvetljen, proširen i izmenjen transponovanjem u fizički prostor galerije. Moji radovi su najčešće formalno pripremani i građeni za određen prostor. Tako da konceptualno i strukturalno jedno na drugo utiču, i ideja koja je započeta u tom prostoru ostaje tu, ali svakako da taj rad ne umire. Najčešće nadogradnjom novog sadržaja taj rad postane nov, osim u slučaju kada to želim da izbegnem."

Lidija Delić je jedan od osnivača umetničkog prostora U10 u Beogradu. Kaže da je U10 "nastao iz velikog prijateljstva, entuzijazma, različitih i sličnih načina mišljenja i ponašanja, a i iz velikih i malih ideja. Rekla bih da je beogradska nezavisna scena takva, dinamična i neuspavana. Trenutno postoje različiti primeri umetničkih praksi i delovanja, a i različiti primeri umetničkih prostora, samoorganizovanih grupa i komercijalnih galerija, koje nude sličan sadržaj. Međutim, mislim da nam nedostaju aktivno promišljanje osnovnog načela nezavisnog organizovanja, udruživanje snaga i aktivniji razvoj naših zajedničkih ideja."

Lidija Delić (1986, Nikšić) živi i radi u Beogradu. Iz njene biografije pomenimo samo da je prošle godine predstavljala Srbiju na 18. Međunarodnom bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) u Tirani.

Iz istog broja

Rezime

Ptice zarobljene u vremenu

Aleksandra Ćuk

Intervju – Miloš Avramović, reditelj

Trenutak kada se prelazi linija

Sonja Ćirić

Otkriće

Pogled iz bakarnog doba

Saša Rakezić

Jubilej

Srpski mi je rječnik izjeo život

Dr Branko R. Zlatković

Prestonica kulture

Jedinstvena slika različitosti

Nataša Gvozdenović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu