Mozaik

Nagrađena kampanja Muzeja savremene umetnosti i McCann Beograd

Foto: M. Milenković

Virtuelna promocija umetnosti

U doba kada je digitalna transformacija postala deo svakodnevnice susrećemo se sa raznovrsnim vidovima inovativnog korišćenja digitalnih medija. Od toga da kroz Facebook live možete pratiti lansiranje rakete Elona Maska, do toga da na jednostavan način kroz tutorial na YouTube kanalu možete da naučite štrikanje. Ovaj trend prate i kulturne institucije i sve češće koriste digitalne kanale komunikacije u želji da se približe najširoj publici. Tako svoju ponudu promovišu na različite načine, od video edukativnih programa, virtuelnih tura, popularnih stikera na društvenim mrežama do raznovrsnih kampanja

Muzej savremene umetnosti, na svoj 52. rođendan, kada je tokom prva 24 sata, izložbu "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti" obišlo 4500 posetilaca, nagrađen je zajedno sa agencijom McCann Beograd za inovativnu kampanju "DemocrARTisation" koja je omogućila virtuelno upoznavanje sa delima ovog muzeja.

Međunarodni žiri jednog od najprestižnijih advertsing festivala, Golden Drum, nagradio je sa pet nagrada mobilnu aplikaciju msu ARt. Aplikacija na inovativan način oglasne formate kompanija koje su podržale kampanju transformiše u umetnička dela iz fundusa muzeja. Kampanja koja spaja oglasni prostor sa umetničkim delima prvi put je na ovaj način realizovana u svetu.

Senka Ristivojević, PR Muzeja savremene umetnosti kaže da nagrade predstavljaju dodatni razlog za slavlje sada kada su vrata Muzeja savremene umetnosti ponovo otvorena za posetioce i dodaje: "Svima nam je drago da je žiri festivala prepoznao naš zajednički napor i želju da, zajedno sa agencijom McCann Beograd, omogućimo da naša kolekcija ostane dostupna ljubiteljima umetnosti u periodu rekonstrukcije muzeja".

Ideju i realizaciju kampanje, zajedno sa Muzejom, osmislio je digitalni tim agencije McCann Beograd. "Bili smo prijatno iznenađeni željom ljudi iz Muzeja da iskoriste nove tehnologijame, inovativna rešenja i digitalizaciju. Ipak, ovo ne bi trebalo da čudi, jer je Muzej savremene umetnosti u svojoj srži moderna institucija, zainteresovana za savremena rešenja i proizvode" kaže Vladmir Ćosić, digitalni kreativni direktor u ovoj agenciji.

Nove tehnologije su efikasan kanal za prenošenje poruke do ljudi, ali tehnologija nikako ne sme sama sebi da bude svrha, kaže Ćosić i zaključuje: "Ono što je najvažnije jeste kako se ta tehnologija koristi. Kao i svaka inovacija, ukoliko ne donosi stvarnu korist, neće živeti dugo. Sa druge strane, kada se sklope ideja, tehnologija, umetnost i vrhunska realizacija, rezultati mogu biti zapanjujući. Želim da verujem da je budućnost koja nas čeka prepuna ovakvih zanimljivih spojeva".

Kampanja je omogućila da muzejske vrednosti komuniciraju na alternativan način sa publikom, posredstvom digitalnih tehnologija. Među ljubiteljima savremene umetnosti, koji su s nestrpljenjem čekali da muzej otvori svoj vrata kako bi uživali u njegovoj bogatoj kolekciji, sigurno je bilo i onih koju na svojim mobilnim telefonima imaju instaliranu aplikaciju msu Art.

Aplikacija je nastala u saradnji Muzeja savremene umetnosti i agencije Mc­­Cann Beograd. Inovativna kampanja "De­­mo­­crARTisation" omogućila je da ne­­ka od najvažnijih dela Muzeja savremene umetnosti budu dostupna publici i u periodu renoviranja zgrade muzeja.

Korišćenjem aplikacije msuARt za mobilne uređaje, oglasni formati kompanija koje su podržale kampanju, Telekom Srbija, Ahold Delhaize, Halkbank, Bambi i brendova Coca-Cola, Schweppes, Fanta, BMW, Honda, Mini Maurice, Tommy Hilfiger, Replay, Diesel, Liu Jo, transformisani su u umetnička dela.

Iz istog broja

Politička klima

Nevidljivi milion

Aleksandar Macura

Jubilej (prvi deo)

Pevač čudesa i viteštva

Dr Branko Zlatković

Intervju – Jirgen Koka, nemački istoričar

Kapitalizam nije kriv za sve

Jelena Jorgačević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu