Kolumna

Navigator

Zujanje u najavi

Ne znam za druge, ali ja to ovako vidim. Otvoriš na mobilnom telefonu aplikaciju lokalne picerije i vidiš šta je trenutno u ponudi, takoreći – na tacni. Aplikacija ti signalizira ima li u ovom trenutku slobodnih dronova, spremnih da u roku od 60 sekundi polete sa porudžbinom. Izabereš, platiš i dron sa picom doleće do tebe za manje od pet minuta. Može i giros. Ili burek. Bilo šta što je već napravljeno i samo čeka kupca.

Nije prvi put da se u ovoj rubrici pominje ideja da dronovi vrše dostavu, ali su se sada stvari značajno uozbiljile. Amazon je objavio da je napravio dogovor sa vlastima u Kanadi, Velikoj Britaniji i Holandiji o testiranju dostave dronovima. Dronovi će nositi do 2,5 kilograma tereta, što je 90 odsto isporuka koje Amazon pravi. Leteće na visini do 120 metara, što je dozvoljeno za takve letelice. Najvažnije pitanje je bezbednost građana, dron ne sme da ispusti teret niti da se previše približi čoveku. Britanski propisi, recimo, zabranjuju ovakvim letelicama da priđu ljudima ili kućama na manje od 50 metara, ali to će svakako morati da se menja.

Oštri propisi su razlog što se dronovi za dostavu vrlo ograničeno testiraju u Americi. Tamo, naime, nije dozvoljeno da dron leti izvan vidnog polja onog ko njime upravlja. A to kod dostava ne bi bio slučaj.

Dostava dronovima je najveći poduhvat Amazona u poslednje vreme, a kompanija nije za potcenjivanje. Njen osnivač i predsednik Džef Bezos nedavno se probio na treće mesto najbogatijih osoba na svetu (iza Bila Gejtsa i Amansija Ortege, vlasnika Zare i pripadajuće tekstilne industrije), što govori o odličnom poslovanju kompanije u celom svetu.

Plan je da Amazon razvije dodatne lokalne distributivne centre, a da odatle dronovi lete na udaljenost ne veću od par kilometara ukrug. Do pet kilometara u krajevima gde je gustina naseljenosti niža, dakle da dostavljaju i do udaljenijih kuća. Ograničenja su uglavnom zakonska (mada ima i tehničkih), gotovo u celom svetu letelice ne smeju da prilaze zgradama, što znači da su dostave u stanove isključene, a isto važi i za terase. Ostaju samo kuće, ako imaju odgovarajuće dvorište i poslovne zgrade, ako na krovu naprave dronodrom, odnosno nekakvu površinu za bezbedno sletanje. U Britaniji se testira i korišćenje dronova za dostavu humanitarne pomoći prilikom katastrofa. Pokazalo se da mogu veoma stabilno da lete i po lošim vremenskim uslovima, posebno oni sa osam propelera.

Prema najavama iz Beča, i Austrija bi mogla da se uključi u ovo dronovanje. Istraživački centar Amazona u Gracu radi na konstrukciji "očiju" za dronove kako bi umeli da prepoznaju naručioca, odnosno kako ne bi grešili prilikom isporuke.

Srbija ima veoma restriktivne zakone za dronove. Mada se uglavnom ne poštuju, predstavljaju prepreku za legalnu, poslovnu upotrebu dronova, ali i za istraživanja, u čemu bi Srbija mogla da bude interesantna, ne samo Amazonu.

Da li ćemo uskoro imati nebo puno dronova sa paketićima, zavisi isključivo od toga da li imamo potrebu za takvom dostavom. Tehnološki je to već moguće, a ni cena nije problem. Samo je pitanje potražnje, a zbog toga smo spremni da žrtvujemo i privatnost i tišinu.

Iz istog broja

TV manijak

Braco i seka

Dragan Ilić

Nuspojave

Paščad iznova puštena

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu