Dodatno

Vreme uspeha! (april 2015.)

Predstavnici Wiener Srbija sa Rudolfom Ertlom

Poslovne vesti

 

Wiener Städtische:
"Günter Geyer" nagrada

U konkurenciji oko 50 kompanija iz 25 zemalja sveta, Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd je osvojilo drugu nagradu za društvenu odgovornost, i to za projekte "Sportski čas – Ispravi se!", "100 hrastova za 10 godina", kao i za saradnju sa NURDOR-om, Kolom Srpskih sestara i Domom za decu bez roditeljskog staranja "Drinka Pavlović". Nagradu od 30.000 evra Wiener Städtische osiguranje usmeriće u nove projekte društvene odgovornosti u Srbiji. Petu godinu zaredom "Günter Geyer" nagradu na nivou Vienna Insurance Groupa dodeljuje glavni akcionar Wiener Städtische Versicherungsverein da bi svoje članice podsetio na odgovornost prema svom okruženju i zajednici u kojoj žive i posluju. Iz kompanije je saopšteno i da se u sve društveno odgovorne aktivnosti uključuju volonteri, koji su naročito značajnu ulogu odigrali tokom poplava u maju 2014. godine: gotovo 200 volontera učestvovalo je u akciji "Wiener uz Srbiju" organizujući pomoć za više od 600 porodica, a u okviru projekta vrednog oko 105.000 evra renovirano je i 15 kuća u Obrenovcu.


Delta Holding:
Specijalna "Virtus" nagrada

Kompaniji Delta Holding drugu godinu zaredom dodeljena je nagrada "Virtus" za doprinos razvoju društvene zajednice. Ove godine Delti je pripala Specijalna nagrada za pomoć u sanaciji štete nastale tokom majskih poplava. Nakon majskih poplava, koje su pogodile našu zemlju prošle godine, Delta Holding je kontinuirano slao donacije u vodi, hrani, sredstvima za higijenu, odeći i obući. Pokrenuta je akcija "Obnova poljoprivrede", u okviru koje je donirano 190 tona stočne hrane za sedam najugroženijih opština u Srbiji. Kompanija je obnovila i 52 kuće, uključujući i celu Ulicu Save Kovačevića u Obrenovcu. Ukupna pomoć ugroženima od poplava, koju je u ime Deltinog poslovnog sistema uputila Delta fondacija, dostigla je vrednost od 861.365 evra.


Dijamant:
Najbolji u zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin sredinom marta je tokom posete kompanije Dijamant u Zrenjaninu izjavio da je ta kompanija, na osnovu rezultata kontrole Inspekcije rada, nesumnjivo najbolja kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom. On je pohvalio kompaniju Dijamant ističući da vode računa o radnicima, posebno o onima sa nekim od oblika invaliditeta, kao i što učešćem u brojnim humanitarnim akcijama pomaže onima kojima je pomoć neophodna. Direktorka Dijamanta Slavica Kešelj rekla je da kompanija ima 750 zaposlenih, od kojih su 26 osobe sa invaliditetom i dodala da su oni "uklopljeni u organizacionu strukturu, u punom obimu, tako da se ne osećaju izuzetim od drugih radnika".


Hemofarm:
Glavna "Virtus" nagrada

Kompanija Hemofarm dobitnik je ovogodišnje glavne nagrade Virtus za filantropiju. Hemofarm i Hemofarm fondacija ovo priznanje osvojili su u kategoriji posebnog doprinosa na nacionalnom nivou na polju korporativne odgovornost u 2014. godini tokom koje su podržali čak 128 projekata vrednih više od 108 miliona dinara: pomoć je upućivana poplavljenim područjima, zdravstvu, kulturi, deci, socijalno ugroženima, talentima i najboljim studentima.


Henkel:
Ispunjeni finansijski ciljevi

Henkel je zabeležio dobar učinak u 2014. u izazovnom okruženju, saopšteno je iz ove kompanije. U fiskalnoj 2014. godini, prodaja je neznatno porasla u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 16,428 milijardi evra. Usled negativnih efekata kursnih razlika od 4,0 odsto, prodaja je porasla za 4,4 odsto. Organski rast prodaje, koji isključuje uticaj kursnih razlika i akvizicije/prodaje, zabeležio je značajan rast od 3,4 odsto. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit (EBIT) povećan je za 2,9 odsto, sa 2,516 milijardi evra na 2,588 milijardi evra. Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) zabeležio je rast od 0,4 procentna poena, sa 15,4 na 15,8 odsto.


Communis DDB:
Predavanje studentima u Berlinu

Ivan Stanković, direktor i vlasnik marketinške agencije Communis DDB, održao je predavanje studentima Berlinske škole kreativnog liderstva na temu "Kako identifikovati, zgrabiti i razviti šanse". Tom prilikom, on je sa akademcima podelio svoja znanja, stečena tokom dugogodišnje karijere na čelu jedne od vodećih marketinških agencija u Srbiji i regionu. "Drago mi je što sam imao priliku da sa kreativcima, budućim liderima u oblasti marketinga, podelim svoja iskustva, jer je vrlina ljudi našeg podneblja da najbolje funkcionišemo u turbulentnim uslovima koji nas teraju da uvek budemo brzi i kreativni. Istovremeno to predstavlja i manu, jer se ne snalazimo toliko dobro kada turbulencija nema i zbog toga smatram da je razmena iskustava veoma važna za dalji razvoj oblasti", izjavio je povodom predavanja Ivan Stanković, direktor agencije Communis DDB.


Imlek:
Nagrada "Moj izbor 2015"

Poslednjeg dana marta, u Skupštini grada svečano su dodeljena priznanja potrošača Srbije "Moj izbor 2015" za najomiljenije domaće proizvode i brendove. Kompanija Imlek dobitnik je dve zlatne medalje "Moj izbor 2015". U konkurenciji od 195 najboljih domaćih proizvoda i brendova za kategoriju "Mleko i mlečni proizvodi" potrošači već petu godinu zaredom biraju Moju Kravicu kao najomiljeniji brend. Posebno priznanje potrošača za najomiljenijeg domaćeg proizvođača u Srbiji dobila je kompanija Imlek. Priznanje "Moj izbor" je jedino priznanje u Srbiji koje se dodeljuje isključivo na osnovu glasova potrošača iz cele Srbije, što je potvrda dugogodišnjeg poverenja koje brend Moja Kravica uživa među kupcima.


VIP:
Nagrada za Dejana Turka

Dejan Turk, direktor/CEO kompanije Vip mobile, dobitnik je priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" za postignute odlične rezultate i ostvarenu lidersku poziciju u oblasti korporativne odgovornosti. Posebno su prepoznati projekti "Budi Vip student", "Vip ekomotivacija" i "Porodične firme stub razvoja ekonomije Srbije". Ovo priznanje tradicionalno dodeljuje žiri sastavljen od istaknutih privrednika, novinara i profesora za 24 pojedinca i kompanije koji su ostvarili izuzetan uspeh u poslovanju i doprinos podizanju privrednog kapaciteta glavnog grada.


Wiener Städtische:
Izložba srpske arhitekture u Beču

U četvrtak, drugog aprila, završava se izložba moderne arhitekture u Srbiji, koju su posetioci tokom prethodnih mesec i po mogli da posete u galeriji Ringturm u Beču, sedištu osiguravajuće kuće Wiener Städtische. Kustosi izložbe pod nazivom "Grad kao regionalni kontekst arhitekture" bili su Adolf Stiler i Bojan Kovačević, a postavka je obuhvatala primere preteče moderne arhitekture u srpskim gradovima tokom ‘20-ih i ‘30-ih godina XX veka, graditeljski zamah u periodu socijalističke Jugoslavije, a bilo je prikazano i nekoliko primera savremene arhitekture, kao spoj sa aktuelnim trenutkom.


Siemens:
O energetskoj bezbednosti i efikasnosti

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd učestvovala je na 4. regionalnoj Biznis Plus konferenciji u organizaciji Biznis Plusa i medijskih partnera ove kuće. Kompanija Siemens bila je jedan od učesnika prvog dana konferencije, na panelu o Energetskoj bezbednosti i efikasnosti regiona. Energetska efikasnost nije samo štednja u upotrebi energije, već prvenstveno njeno efikasno korišćenje na svim nivoima, saopšteno je iz kompanije i navedeno da je odličan primer za potencijal koji Srbija ima na polju energetske efikasnosti Siemens fabrika vetrogeneratora u Subotici. U ovoj fabrici upotrebom energetski efikasnih mašina postignuta je značajna ušteda električne energije, dok su zahvaljujući strogoj kontroli potrošnje vode i toplotne energije ukupni troškovi za energiju smanjeni za 20 odsto.


Tetra Pak:
Novi magacin

Tetra Pak®, svetski lider u rešenjima za preradu i pakovanje hrane, danas je najavio otvaranje novog magacina za gotove proizvode u Gornjem Milanovcu. Sa površinom od 4000 kvadratnih metara, novi magacin donosi značajno poboljšanje u skladištenju gotovih proizvoda čime se smanjuje vreme utovara za polovinu, a logistika organizuje efikasnije. Otvaranje magacina najnoviji je deo investicije od ukupno 11,9 miliona evra koje je Tetra Pak uložio u protekle dve godine kako bi povećao proizvodni kapacitet i prostor za skladištenje u fabrici u Gornjem Milanovcu.


MK Group:
Ugošćeni mladi iz SOS Dečjeg sela

Srednjoškolci i studenti, štićenici SOS Dečjeg sela u Kraljevu, posetili su MK Group gde su se družili sa predstavnicima kompanije i stekli uvid u to kako izgleda njihov radni dan. Ovom prilikom, od predstavnika kompanije mogli su da čuju kako u praksi izgleda poslovna komunikacija i da vide sa kojim se sve izazovima zaposleni u jednoj od najvećih domaćih kompanija svakodnevno susreću. U okviru organizovane posete, mladi su posetili i klub "Privrednik", a tom prilikom Miodrag Kostić, predsednik MK Groupa, svečano im je uručio poklone – tablet računare kako bi tokom školovanja beležili još veće uspehe.

Iz istog broja

Intervju – Slobodan Vasilić, izvršni direktor Neoplante

Uloga države ključna za domaće stočarstvo

 

Spoljna trgovina

Ko su najveći izvoznici

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu