Kolumna

Zoom

foto: marija janković

Crno nam se piše – Nije toliki problem što Hag traži Šešelja, već što Vučić tvrdi da je Vulin pametniji od njega

Mora da su oni sa Zapada koji su zdušno podržavali Vučića, oni do ponedeljničkog prepodneva, poslovali s falsifikovanom ličnom kartom, a onda smo ih otkrili. Nije Kirbi onaj Kirbi, nego je to neki mangup s lažnim identitetom

Hajde da pokušamo da se dogovorimo oko elementarnih stvari. Da li smo mi, kako je tvrđeno do ponedeljka ujutro, lideri u regionu i da nikad nismo bolje stajali na "svetskim političkim kartama", da li smo zemlja koja nikad nije imala veći ugled na onom imaginarnom političkom Zapadu, da li smo mi, nema tome nekoliko dana, potpisali sporazum s NATO-om o najvišem obliku organizacionog ustrojstva u okviru Partnerstva za mir, da li je Aleksandar Vučić oličenje te politike, da li naš premijer ima podršku svake šuše sa zapadne strane naše pretpolitičke svesti… ili je sve obrnuto?

Dakle, do ponedeljka oko 11 časova pre podne sve je bilo kako Bog zapoveda, premijer i vođa Srba bio je najbolji, a već od podneva tog mitskog dana, kada se zatražilo od građana da promene percepciju u odnosu na zapadnu stranu sveta, ovi ispadoše đavoli koji bi da smrse konce Srbiji, vladi i Aleksandru Vučiću lično. Mora da su oni prethodni, oni do ponedeljničkog prepodneva, poslovali s falsifikovanom ličnom kartom, a onda smo ih otkrili. Nije Kirbi onaj Kirbi, nego je to neki mangup s lažnim identitetom.

Ispada da oni što su nas do ponedeljka podržavali, sad ruše temelje Vučićevog "novog zaveta" i gotovo da nam preti neki biblijski preokret, preumljenje, dug i opasan put preko naglo presahlog Crvenog mora u potomačku zemlju prave vere gde ćemo biti svoj na svome, a tom Zapadu ćemo pokazati srednji prst.

Ništa od toga. Vučićeva politička karijera, a ne trenutni rejting, u najvećoj meri zavisi od podrške zapadnih sila i ova kuknjava oko odluke Žalbenog veća Haškog tribunala razumljiv je manevar u igri održanja ugroženog rejtinga. Da je taj Haški sud pravi cirkus nije sporno. Većih munđosa i prodavaca lažnih štofova majka odavno nije videla: Evo vam ga Vojislav Šešelj besplatno, a sad nam ga vratite po paprenoj ceni.

Haški sud, sud na izdisaju, gotovo dve decenije je brisao i pisao po srpskoj političkoj mapi i zbilja je vreme da mu neko pokaže već pominjani "srednji prst", ali mi se nešto čini da to neće biti Aleksandar Vučić, mada je ljudski jako teško policijski ispratiti čoveka u Hag gde si ga prvi put ispratio u suzama, s trubama i pečenjem.

Pretpostavljam da bi Vučić imao većinsku podršku u odluci da Šešelju prepusti izbor oko očekivanog poziva sudskog veća da se ponovo ukaže pred licem Tribunala i ako je tačno da mu je Angela najbolja drugarica i da je sa svima ostalima kao prst i nokat, dakle blizak, ne bi trebalo da ima većih problema s nekom formalnom obavezom Srbije da postupa po nalozima već kompromitovanog suda. Sad je trenutak da pokaže koliki je lider u skoku udalj, skoku uvis, bacanju kamena s ramena i drugim atletskim disciplinama svetske političke zajebancije.

Premijer je na sednici Predsedništva matične stranke, Srpske napredne stranke, kazao da Vlada čeka da vidi šta je Žalbeno veće Haškog tribunala zaključilo da bi videla šta traže, i dodao: "Sećate se da su ga oni spakovali i poslali nam ga. Prvo su tražili da ga špijuniramo, da vidimo gde će da jede, da spava… Mi smo rekli da pristajemo na sve ono što se oni dogovore sa gospodinom Šešeljem. On to nije prihvatio, pa su ga pustili bez ikakvih uslova, osim da ne sme da ima pasoš. I on nema pasoš. Sad ćemo da vidimo šta je to novo što od nas traže."

Lider naprednjaka je ponovio da je cilj odluke Haškog tribunala da se Šešelj privremeno pusti na slobodu bio rušenje rejtinga Vlade Srbije i Srpske napredne stranke. Vučić je kazao da je samo Aleksandar Vulin pogodio šta se zbiva i dodao: "Samo je Vulin shvatio da su imali za cilj rušenje Vlade i njenog rejtinga i SNS-a i ništa više. Ne znam kako je on to pogodio, ali je pogodio. Ili je imao neku informaciju koju ja nisam, ili je pametniji od mene, ne znam." Na pitanje novinara ko su "oni", Vučić je odgovorio: "Mislim na Hag i njihove pomagače, a nisam pametan da kažem ko su oni. Eto, priznajem."

Šta je, dakle, Vučić priznao. Da je Aleksandar Vulin pametniji od njega, što će Vulin, koliko ga znamo, već sutra da demantuje čim se otrezni od ove pohvale. Vulinova pamet je "pogađačka" ("Ne znam kako je on to pogodio"), ali to dobro odslikava srpsku politiku generalno – uplatiš sportsku kladionicu pa ako "Everton" igra nerešeno, eto tebi sto pedeset dinara na uloženu stotku, a koga briga ako izgubi ili pobedi.

Koliko će da traje ova kuknjava oko "Haga i njegovih pomagača", kao da je to neka sila koja determiniše odnose u međunarodnoj zajednici? Može da traje vrlo dugo ako Vučić izmeri da mu pozivanje na ponos, moral i interese Srbije donosi korist u javnom mnjenju, a može da splasne već krajem ove nedelje ako se pokaže lukrativnijim neko priznanje sa zapadne strane. Ima sto načina da se odlaže izručenje Vojislava Šešelja i samo jedan način da Vučić održi visok, a ipak padajući rejting.

Da povuče izjavu da je Vulin pametniji od njega.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Kadgod i sade

Ljubomir Živkov

TV manijak

Nove mantre

Dragan Ilić

Nuspojave

Dripačka mera poretka

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu