Dodatno

Vreme uspeha! (februar 2015.)

Poslovne vesti

 

Victoria Group: Klaudio Skaroca, novi generalni direktor

Krajem januara, nadzorni odbor Victoria Groupa imenovao je Klaudija Skarocu (Claudio Scarrozza) za novog generalnog direktora kompanije. Gospodin Skaroca je bogato profesionalno iskustvo i ekspertizu u upravljanju svim segmentima agrobiznisa u različitim regionima sticao tokom nekoliko decenija karijere na top menadžment pozicijama najvećih svetskih multinacionalnih kompanija u sektoru poljoprivrede. Pre nego što se pridružio menadžment timu Victoria Groupa, Klaudio Skaroca je u proteklih sedam godina bio je generalni direktor CHS Europe i viši potpredsednik CHS Inc, kompanije koja se nalazi na listi Fortune 100, sa godišnjim prihodom od 45 milijardi dolara. Ustanovio je i razvio poslovanje ove kompanije u Zapadnoj i Centralnoj Evropi, Africi, na Bliskom istoku, kao i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.


Centro štampa holding: Ugovor o distribuciji sa BATom

U prvoj polovini januara Centrosinergija, deo poslovnog sistema Centro štampa holding, u čijem je vlasništvu i Moj kiosk, potpisala je Ugovor o distribuciji duvanskih proizvoda sa kompanijom "British American Tobacco" (BAT). Zvanična distribucija BAT-ovog proizvodnog portfolija od strane Centrosinergije je počela u ponedeljak, 12. januara. "Potpisivanje Ugovora o distribuciji duvanskih proizvoda sa BAT-om, renomiranom kompanijom, jednim od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji koji je u Centrosinergiji prepoznao pouzdanog i savremenog partnera, početak je partnerstva koje pruža velike mogućnosti i potencijal za dugoročnu saradnju i razvoj obe kompanije", izjavio je Dejan Stančević, izvršni potpredsednik u kompaniji Centro štampa holding.


Delta holding: EBITDA veći od 50 mil. evra

"Delta holding je u 2014. ostvarila svoje najbolje rezultate posle 2008. godine, i to u vrlo lošim uslovima i bez poslova sa državom Srbijom, javnim ili državnim preduzećima", rekao je 23. januara na konferenciji za novinare predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković. On je izjavio da je kompanija u 2014. ostvarila EBITDA veći od 50 miliona evra i uplatila u budžet 90,5 miliona evra. Takođe, Mišković je saopštio da će Delta biti spremna da u roku od 30 dana počne izgradnju četiri objekta u Beogradu, vrednih više od 250 miliona evra, a da se čeka samo na dobijanje građevinske dozvole. U 2015. u Delti očekuju znatno povećanje obima poslovanja, porast EBITDA na oko 62 miliona evra, kao i rekordni izvoz od 75 miliona evra.


Banca Intesa: Snažna podrška privredi i u 2014.

Banca Intesa je u 2014. godini plasirala više od 7300 subvencionisanih pozajmica za likvidnost i trajna obrtna sredstva u ukupnom iznosu od 19,35 milijardi dinara, što ju je još jednom pozicioniralo kao vodeću banku u zemlji u odobravanju kredita sa subvencijom kamatne stope, kako u ukupnom iznosu tako i prema broju klijenata kojima su sredstva stavljena na raspolaganje, saopšteno je iz banke. Gotovo dve trećine sredstava, više od 13 milijardi dinara, upućeno je preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, a pozajmice su realizovane u dinarima, po kamatnim stopama ograničenim na 5,45 odsto na godišnjem nivou i uz maksimalan rok otplate od 18 meseci koji uključuje i grejs period u trajanju od šest meseci. Počevši od 2010. godine, Banca Intesa je učestvovala u svim dosadašnjim programima subvencionisanih kredita kao najaktivnija poslovna banka sa tržišnim učešćem od 25 odsto u ukupno odobrenim zajmovima.


CocaCola: Ulaganje od 3,8 miliona evra

Coca-Cola sistem u Srbiji (Coca-Cola Hellenic i kompanija Coca-Cola) uložiće 3,8 miliona evra u proizvodne i kapacitete za skladištenje u cilju pokretanja najsavremenijeg pogona za proizvodnju sokova u Beogradu, saopšteno je iz kompanije. Ova ulaganja, kao i uvođenje nove linije koja može da proizvodi kompletan asortiman kartonske aseptične ambalaže od 0,5 l do 1,5 l, omogućiće sistemu da uspostavi Centar za proizvodnju sokova u beogradskoj fabrici, sa već dogovorenim izvozom u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju, Bugarsku, Mađarsku i Poljsku. Zahvaljujući ovom procesu, u Beogradu će biti otvoreno 80 novih radnih mesta. U okviru planiranih promena u infrastrukturi proizvodnje sokova, aktivnosti fabrike Fresh&Co. u Subotici biće integrisane u novi Centar za proizvodnju sokova u Beogradu. Očekuje se da ceo proces bude završen do kraja 2015. godine.

Potpisivanje memoranduma: Slobodan Petrović i Marko Đurić

Imlek: Memorandum sa Kancelarijom za KiM

Kompanija Imlek i Kancelarija za Kosovo i Metohiju potpisale su krajem januara Memorandum o razumevanju u vezi sa strateškom saradnjom i zajedničkim ulaganjem u podizanje kapaciteta za mlekarsku industriju na području Pokrajine. Cilj ove saradnje, ozvaničene potpisivanjem Memoranduma, jeste da se kroz izgradnju kapaciteta za mlekarsku industriju i uvećanjem nivoa proizvodnje mleka stimulišu ekonomski rast i podstaknu poljoprivredni proizvođači sa područja KiM da ostanu na teritoriji AP Kosovo i Metohija. Memorandum o razumevanju potpisali su generalni direktor Imleka Slobodan Petrović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Tom prilikom, generalni direktor kompanije Imlek Slobodan Petrović rekao je da je namera kompanije da, u okviru svojih mogućnosti, da pun doprinos ekonomskom oporavku i društvenom razvoju Kosova i Metohije, neophodnim za opstanak nealbanske zajednice na ovom području.


Volvo Bus i Siemens: Električni autobusi u gradovima

Volvo Bus i Siemens potpisali su sporazum o snabdevanju kompletnih sistema električnih autobusa za gradove. Prema sporazumu, Volvo autobusi će kupcima isporučivati električne hibridne autobuse i električne autobuse, a Siemens će snabdevati i instalirati stanice visokog kapaciteta punjenja (punjenje kapaciteta do 300 kW) za električna vozila. Volvo Bus i Siemens su nemačkom gradu Hamburgu već isporučili kompletno rešenje za gradsku mobilnost koje se sastoji od tri Volvo električna hibridna autobusa i četiri stanice za punjenje. Tokom 2015. godine, električni autobusi, električni hibridi i infrastruktura za punjenje biće isporučeni švedskim gradovima Geteborgu i Stokholmu. Infrastruktura za punjenje koju obezbeđuje Siemens obuhvata stanicu za punjenje, pomoćnu opremu, kablove, građevinske radove, instalaciju, puštanje u rad i održavanje. Jednogodišnje testiranje na terenu, u Geteborgu u Švedskoj, pokazalo je da Volvo električni hibridni autobus omogućava smanjenje potrošnje goriva i ugljen-dioksida do 75 odsto, u poređenju sa Euro 6 dizel autobusima.


DFG: Mid Europa kupuje Danube Foods Group

Drugog februara Mid Europa Partners, najveći investicioni fond specijalizovan za investicije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, saopštio je da je potpisao sporazum vredan 575 miliona evra, o preuzimanju firmi Danube Foods Group BV i Clates Holding BV (zajedno "Danube Foods grupa"), u čijem vlasništvu su srpske kompanije Imlek, Mlekara Subotica, Bambi i "Knjaz Miloš", kao i mlekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Zaključivanje transakcije se očekuje u prvoj polovini ove godine, nakon ispunjavanja svih uslova kupoprodajnog ugovora. "Akvizicija Danube Foodsa pokazuje našu odlučnost da nastavimo da podržavamo razvoj vodećih firmi u Srbiji i regionu, nakon veoma uspešne investicije u SBB-Telemah grupu", izjavio je Robert Knor, partner Mid Europe, koji vodi investicije za Jugoistočnu Evropu. "Danube Foods se odlično uklapa u investicione kriterijume Mid Europe zbog vodećih brendova i snažnih tržišnih pozicija članica grupe, koje želimo da još više ojačamo kroz kapitalna ulaganja i selektivne akvizicije u regionu", dodao je Knor.


Hemofarm: Rekordna proizvodnja

Sa više od 200 miliona pakovanja i četiri milijarde tableta proizvedenih u prošloj godini, Hemofarm je zabeležio istorijsku proizvodnju, saopšteno je iz kompanije. Hemofarm planira nova velika ulaganja i u ovoj godini velikog jubileja, kada slavi 55 godina postojanja. Između ostalog, planirana su nova ulaganja u proširenje kapaciteta ampulnih formi u Vršcu i višemilionska investicija u pogon za proizvodnju nazalnih sprejeva u fabrici u Podgorici. "Naša fabrika u Vršcu 70 odsto proizvodnje isporučuje tržištima EU. Ove godine predviđeno je više od 20 miliona evra ukupnih investicija u okviru grupe Hemofarm, od čega je najmanje 12 miliona evra u osavremenjavanje proizvodnje", rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma, u neformalnom susretu sa novinarima. Uvećanjem od 15 odsto, Hemofarm je svoj portfolio proširio na preko dve hiljade proizvoda. Postojećoj ponudi za tržište EU dodata su dva nova proizvoda, a na domaćem tržištu ova kompanija i dalje je broj jedan po izboru kupaca.

Iz istog broja

Telekomunikacije

Neophodne radikalne promene

 

Intervju – Danka Selić, generalni direktor Beogradskog sajma

Uspeh jedino logično rešenje

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu