Kultura

TV manijak

Pa posle kažu Maja laže…

Kada se politika toliko rasplamsa, nežnije i osetljivije psihičke strukture pokazuju želju da pohrle i oponašaju političare. Estradna umetnica Maja Nikolić proslavila se po svojim fantazmagoričnim projektima koje je bombastično najavljivala. Ovo su neki od njih

Vezu između politike i psihopatologije otkrio sam još kao student psihologije. Bio je 9. mart i obavljali smo praksu u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu. Svi pacijenti sa agresivnim epizodama, psihopate ili sociopate, došli su na terapiju razbijenih glava. Ponosno su opisivali makljanje sa pandurima, dok su drugi bežali. Idealna prilika da isterate iz sebe svu frustraciju, da dokažete svoju vrednost i pokažete drugim "kukavicama" –kako treba sa murijom!

Ovih dana, politički populizam isijava sa malih ekrana. Srbija je ponovo centar sveta, važnija čak i od Jugoslavije, direktno u vezi sa Kinom. Od kako je premijer Vučić egzaltirano primio kineskog kolegu obrativši mu se sa "Druže Li", poleteli smo kao na krilima Zmaja, što bi rekao RTS u specijalnoj emisiji. Do ovog momenta smo izgradili kinesku elektranu, kinesku brzu prugu, a most je već gotov. Pominju se i kineski PKB i kineska luka na Dunavu. Ako ima još, pardoniram, nije zla namera. Dopalo mi se kako Kinezi slikovito govore o politici. Premijer Kine je naše odnose opisao kao: brzi voz koji juri ka zajedničkoj budućnosti pokretan našim lepim željama i prijateljstvom! Ovaj vozić sa romantičnim i sentimentalnim gorivom mogao bi da projuri Srbijom i donekle skrene pažnju javnosti od razočaranja koje je izazvalo gašenje projekta Južni tok.

Pošto nema gasa ni Rusa, eto Zmaja, preleteće začas do Borče!

Kada se politika toliko rasplamsa, nežnije i osetljivije psihičke strukture pokazuju želju da pohrle i oponašaju političare. Estradna umetnica Maja Nikolić proslavila se po svojim fantazmagoričnim projektima koje je bombastično najavljivala. Ako dobro pamtim, možda neću pratiti hronologiju koja je ovde takođe važna, ali ovo su neki od tih projekata.

Kosovo se moglo, po Maji, rešiti prodajom Kinezima, usledio je projekat brzih vozova, gde je ona bila specijalni izaslanik. Za železnicu je, setićete se, genetski predodređena?! Nemci su preko Maje želeli da grade bolnicu u Kuvajtu, a ona je uspešno usklađivala obaveze na estradi sa odgovornim ekonomskim misijama. Kad redovno primate platu, onda vredno radite, govorila je Maja.

Ovih dana, ona je ponovo u žiži javnosti sa kompanijom Špar, čija je direktorka. Planovi su veoma ambiciozni, ali po njenim rečima, takođe veoma realni. U planu je obrt od 17 milijardi evra, 120.000 prodavnica i 200.000 zaposlenih čija će osnovna plata, da ne kažem minimalac, biti oko 500 evrića. Na sajtu kompanije koja prodaje franšize STR-ovima za 800 evra, vidite gomilu nebuloza uz gramatičke bisere poput "velikog broja artiklova"!

Naravno, besmisleno je ovde diskutovati o studiji izvodljivosti projekta Špar Nikolić, naročito posle zajebancije u tabloidima. Maja Nikolić daje savršen materijal za takvu vrstu podjebantskog tona u tabloidima. Pitam se samo sa kojim pravom? Ako u tim novinama ismevaju Maju Nikolić i njene fantazije, pretpostavka je da su "Blic", "Informer" ili "Kurir" oaze profesionalnog novinarstva gde se objavljuju samo svete istine. Ajte, molim vas, Maja je potpuno u skladu sa uređivačkom politikom domaćih tabloida, samo im postaje neprijatna slika u ogledalu kada sama počne da laže ili izmišlja.

Druga paralela koja se nameće, ponavlja se s početka teksta. Maja Nikolić u svojim fantazijama dosledno prati megalomanske najave iz Vlade Srbije. Ako smo najavljivali kanal do Soluna, koji do danas nisam prežalio, pomenuti sled projekata manje-više se poklapa sa vizijama o saradnji sa Rusima, Arapima ili Kinezima. Čak je i način prezentacije donekle sličan, jer Nikolićeva razrogačenih očiju slaže u vazduhu nepostojeće milijarde veoma slično našem Premijeru. Taj trans, gotovo proročkog tipa, veoma je prepoznatljiv.

Ipak, Majine fantazije, ili lepe želje, nisu Srbiju koštale ni dinara, ona je obično jedini zaposleni u svojim kompanijama, uz minimalan osnivački kapital. Možemo čak reći da su te vizije delovale lekovito, jer su se čitaoci tabloida grohotom smejali.

U populističkim političkim vizijama jedino Vlast sme da mašta i fantazira naglas, nudeći planove i lepe želje umesto konkretnih rezultata? Ukoliko dopustite sebi da se ponašate kao Vlast i svetu saopštite sopstvene fatamorgane i Potemkinova sela kao celu istinu – ispašćete smešni, na krilima Zmaja ili na krilima mašte!

Iz istog broja

Lektira

Nedovršena knjiga, čvrsta volja

Fernando Gomes Agilera

Reportaža – Sa(n)jam knjige u Puli

Istarska razglednica

Muharem Bazdulj

Intervju – Kokan Mladenović, reditelj

Život u ibijevštini

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu