Kolumna

Navigator

Smrt selfija

Interesantnu stvar video sam pre neki dan na Tviteru. Korisnici su retvitovali fotografiju automobila koji je na parkingu polomio nečiji retrovizor i potom umakao. Tačnije, pokušao je da pobegne, ali ga je neko snimio, postavio sliku na Tviter i tako ga otkucao, osramotio a možda i prijavio policiji ili osiguranju. Naravno, uslov je da verujemo autoru snimka da je to bio baš taj ili ta siledžija.

Slučaj prebijanja dva brata poznatih političara i dvojice njihovih pratilaca raspetljavamo pomoću snimaka. U Rusiji već izvesno vreme automobili imaju kamere kod volana jer je zakon to omogućio kako bi se lakše utvrđivala krivica kod enormno visokog broja saobraćajnih nesreća.

Ovde ne računam brojne sigurnosne kamere postavljene po zgradama i izlozima, već samo one koje ljudi nose sa sobom, u ruci, najčešće u mobilnom telefonu. Snimci su često odličnog kvaliteta, a pravu revoluciju izvela je firma GoPro sa svojom minijaturnom HD kamerom koja se postavlja gde god vam je zgodno. Na kacigu skakača sa solitera, skijaša, gnjurca ili na dron koji leti na neobičnim visinama.

Sada kompanija HTC najavljuje drugu revoluciju. Što su bile GoPro kamerice kada je kačenje kojegde u pitanju, to bi trebalo da postane njihova RE kamera. Izgleda kao malo savijena vodovodna cev, drška od kaubojskog revolvera ili kifla kojoj ste odsekli jedan okrajak. Ima dugme za snimanje koje reaguje trenutno, dakle mnogo je pristupačnija nego mobilni telefon koji obično zahteva niz operacija (pa nam istorijski snimak izmakne). Snima u HD formatu, dakle snimak je dovoljno kvalitetan za štampu u novinama ili puštanje na televiziji. Pritom je širokougaoni (143 stepena) te može da uhvati sve što i sami vidite. Ima gomilu dodataka da se može okačiti na bicikl, kapu, postaviti na sto.

Ali, suština je da kameru držite u ruci, kao svoje treće oko, ono koje pamti. Nema sočivo na poleđini niti ekran. Za pregledanje i strimovanje morate je povezati (jednostavno) sa svojim telefonom.

Stiven Fraj, britanski glumac i pisac, inače pasionirani korisnik tehnologije koji kaže da ne može da živi bez ajfona, jedino žali zbog postojanja selfija. Smatra ga idiotskim i nepotrebnim (kao i konstruktori RE-a). Pomenute kamere najavljuju novo doba u kome ćemo nametati naš ugao, odnosno perspektivu kao konačnu istinu. Ne morate verovati meni, ali morate mojoj kameri koja beleži tačno i precizno. Količina slike i videa koja će nas zatrpavati sa svih strana neminovno će izmeniti naš doživljaj stvarnosti. Nečije svedočenje, pa i zakletva, više neće biti dovoljni ako nisu potkrepljeni snimkom, dok će snimak pregaziti svačiju časnu reč ako su u neskladu.

Ono što niste snimili kao da se nije ni dogodilo, to će biti (novi) moto vremena koje je već stiglo.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu