Kolumna

Navigator

Šta da budem kad porastem

Ako ste radoznala i svestrana žena sa smislom za matematiku i tehniku, onda je sledeća decenija u IT svetu vaša. Tako misle analitičari koji promišljaju najbolje poslove u ovoj oblasti. Uz ogradu da se analiza odnosi na zemlje koje informatičku industriju smatraju novom osnovom privrede.

Samo poznavanje računara i programiranja nije više dovoljno za uspeh u toj oblasti, ako pod uspehom smatramo sigurnost posla i dobru platu. Bolje rečeno, te se sposobnosti podrazumevaju, ali se traži nešto više.

Prvo, potrebno je da ste vešti u upravljanju ogromnom količinom podataka ("big data" kako se to popularno kaže, odnosno "nafta" budućnosti). Budući da se sada sve stavlja u klaud (oblak), na ceni su oni koji se u tome dobro snalaze. Drugo, sve je veća količina informacija koja stiže sa društvenih mreža i raznoraznih drugih generatora, banaka, kasa, mobilne telefonije, kompjutera ugrađenih u uređaje od frižidera do bagera. Sve te podatke treba voditi u nekom sistemu kako bi na kraju dali smislen rezultat po raznim osnovama.

Tu se nadovezuje sledeća osobina. Nekada su "informatičari" u firmi bili likovi zaglavljeni u monitor, u farmerkama i duksu. Dolazili bi ćutke da vas spasu iz nevolje u koju ste se uvalili radeći koješta ili da vam na računar dodaju neku novu funkciju o kojoj ne znate ništa jer ste izbegli obuku. Koja je bila nerazumljiva. Danas je šef IT-ja jedan od najbližih saradnika direktora firme. Ako se firma bavi preradom mleka, onda šef IT-ja mora da poznaje i tu industriju kako bi sistem kojim upravlja mogao da prilagođava potrebama i promenama. Mora da kreira, a to ne može ako se ne razume u glavni (kor) posao svoje firme.

Oni koji rade u specijalizovanim IT firmama koje drugima prodaju svoje usluge, moraće da usavrše veštinu trgovanja. Tržište je sve veće, kao i konkurencija, traže se menadžeri prodaje koji znaju da programiraju, odnosno znaju o čemu pričaju kada prodaju.

Paradoksalno, svetu nedostaju IT stručnjaci iako je zbog propadanja firmi gomila onih koji traže posao. Neki ne mogu da ga nađu jer su navikli na visoku platu, drugi jer su prestali da uče, a industrija pravi salto svakih pet godina. Novi mozgovi traže se među ženama, koje su poslednjih dvadesetak godina bile potcenjene u IT industriji. Očekujte da se atmosfera u programerskim sobama promeni, da na forumima bude manje masnih viceva i mizoginije. Roze je nova crna.

Konačno, za Srbiju verovatno najrelevantnije, u IT industriji, pre svega u malim i srednjim preduzećima, na ceni će biti oni koji znaju od svega ponešto. Ako ne znaju, znaju ko zna i to po najboljoj ceni. Dakle, čovek koji prati IT industriju i trendove, zna koga spolja da angažuje, slično poslu koji danas imaju PR menadžeri.

Pa, jeste li se pronašli?

Iz istog broja

Lisica i ždral

Iznenadni gost

Ljubomir Živkov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu