Kolumna

Navigator

Kome ti to odbijaš poziv

Nemam podatak sa koliko godina dete u Srbiji dobija svoj prvi mobilni telefon, kao ni u kom uzrastu sva deca imaju svoj aparat. Bezbedno je reći da se to događa u nižim razredima osnovne škole i da se bližimo tome da polazak u školu postaje taj prelomni trenutak. Sledeći bitan momenat je ulazak u više razrede osnovne škole, sedmi i osmi, u tinejdžersko doba. Tada počinju problemi. Zovete, a dete vam se ne odaziva jer ima "važnija posla" i još ste (brižni roditelj) iznenada postali smarač. U srednjoj školi, kada krenu kasni izlasci i druge vrste izazova, taj se odnos zaoštrava, odnosno raste broj roditeljskih poziva na koje nema promptnog odgovora.

Pretnja da ćete oduzeti telefon je besmislena. Dete će i dalje da radi šta hoće, ali ćete vi ostati bez komunikacije koju smatrate neophodnom. Zato je jedna majka u Americi osmislila aplikaciju za mobilni telefon "Nema više ignorisanja" (ignorenomoreapp.com), koja sada privlači ogromnu pažnju.

Suština je u tome da roditelji pomoću aplikacije naprave porodičnu virtuelnu mrežu u koju uključe decu. Roditelji su administratori, a budući da oni deci kupuju mobilne aparate u prilici su da im instaliraju ovu aplikaciju.

Njen smisao je da dete mora da odgovori na roditeljski poziv. Ukoliko ga ignoriše, telefon se zaključava i jedino što može je da pozove brojeve koje ste mu vi odredili i stavili u prioritetnu listu (hitne službe su obavezne). Ne može drugima da šalje ni poruke, praktično je aparat mrtav. Roditelj može da otključa telefon (porukom) ako proceni da treba ili da dâ detetu lozinku. Isto važi i za zaključavanje, moguće je obaviti ga sa daljine i čekati da vam se pokunjeni ili besni mladunac javi.

Podržani su svi vodeći operativni sistemi, a na većinu pitanja koja vam padaju na pamet odgovor ćete naći na sajtu koji podržava aplikaciju.

Ne treba vam, pretpostavljam, objašnjavati da su tinejdžeri zgroženi ovom aplikacijom za razliku od njihovih roditelja. Ali mi je zamislivo i da se roditelji uskoro zagrcnu, ako njihov šef na poslu pomisli da bi ova (ili slična, malo dorađena) aplikacija mogla da se upotrebi za umrežavanje poslovnih telefona.

U tom slučaju zaposleni bi mogli da koriste službeni telefon kada im to nadređeni dozvoli i samo za brojeve koje on odredi (uključujući i dolazne pozive), a mogao bi da ih primora na javljanje, spreči da se isključe, dobija informacije o stanju njihove baterije tako da ne mogu da ga ubeđuju da se ispraznila pa su zato bili isključeni. To će reći da telefon postaje daljinski upravljač samo što ste vi postali uređaj čije ponašanje neko iz daleka kontroliše.

Jer, ako je dozvoljeno roditeljima da tako nadziru decu, nema razloga da se to ne primeni i na druge. Ili da se uredi zakonski, pre nego što se dramatično proširi.

Zamišljam venčanje budućnosti u kojem umesto prstenja zaljubljeni mladenci klikću DA na softver koji im traži potvrdu da ubuduće jedno drugom kontrolišu telefon. Dok ih operater ne rastavi.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu