Kolumna

Navigator

Ubij me nežno

Pre dve godine, otprilike, naiđoh na tekst o mukama fabrike Fender, proizvođača dobrih gitara o kojima su klinci poput mene osamdesetih uglavnom sanjali, riljajući po češkim i italijanskim kopijicama. Fenderove gitare slabo se prodaju, pisalo je, do mere da fabrici preti bankrot.

Na susednoj strani ili na klik od tog teksta bejaše drugi o tome kako Epl ruši sve rekorde u prodaji ajfona. Stotine miliona širom sveta. Zanimljivo mi je bilo to što popularni stratokaster i novi model ajfona koštaju isto, možda je ajfon čak malo skuplji, ako baš ne insistirate na nekom izuzetnom primerku gitare.

Potom sam na internetu malo istraživao tu dilemu (gitara ili smartfon) i došao do zanimljivih saznanja. Nije malo dečaka koji se lome po tom pitanju. Na internetu ih redovno savetuju da uzmu gitaru, ali kvartalni rezultati Fendera i Epla govore da tu ne bira pamet nego srce. A srce kuca za ajfon ili već neki sličan skupi aparat koji ne potraje duže od dve godine, koliko god ga platili.

U vreme kada se keš ne nosi, pametni telefon najskuplja je stvar koju imamo kod sebe, uvek. Ako košta mnogo, onda mnogo vredi i na "sekundarnom" tržištu, gde kupci nisu spremni da plate punu cenu, ali ne mare baš za poreklo robe. Što smart telefone čini najatraktivnijom stvari koju neko može da vam odžepari. Činjenica da podatke imate bekapovane na serveru samo donekle ublažava gubitak. Mnoge od materijalne štete više pogađa to što njihovi kontakti, fotografije i razni drugi podaci postaju dostupni kojekome, pa čak mogu biti i predmet ucene.

Zato su Gugl i Majkrosoft odlučili da u svoje telefone, tačnije u softver (android i vindouz) ugrade "dugme ubicu", tačnije opciju koja vaš telefon od predmeta čežnje pretvara u parče dizajnirane plastike dobro samo za reciklažu. Opcija bi se aktivirala iz daljine, slanjem poruke koja bi telefon ubijala "namrtvo". Svejedno je da li vam je telefon ukraden ili otet ili ste ga samo negde zaboravili. Novi Eplov operativni sistem već ima nešto slično i to daje odlične rezultate, kažu.

Skeptici su odmah reagovali rekavši da sve što se softverski zaključa isto tako može i da se otključa, ako su vam pri ruci stručni ljudi. Po njima, jedino pravo rešenje je fizičko uništenje telefona, ali za to je neophodno da vam je telefon u posedu. Što se kosi sa polaznom pretpostavkom.

Takođe, nije jasno šta se dešava ako telefon nikada ne primi poruku jer ga je lopov jednostavno isključio ili iz njega izvukao sim karticu pa ga resetovao tako da nema nikakav trag o prethodnom vlasniku.

Da bi pametan telefon bio neatraktivan lopovu, neophodno je da mu cena bude niska tako da bude svima pristupačan za razliku od podataka koje nosi a koji bi morali da budu na raspolaganju samo pravom vlasniku. Sve drugo biće samo pokušaji sa kraktoročnim uspesima.

Kada telefoni budu jeftini, ostaće više novca za kupovinu gitare, ako gitare tada budu postojale izvan telefonskih aplikacija.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu