Intervju – Gordana Brašić, predsednica kompanije Henkel Srbija

Fokus na razvoj i investicije

"Iskustvo Henkela na globalnom nivou pokazalo je da su inovacije jedan od najvažnijih faktora za uspešnost čak i u teškim makroekonomskim uslovima, tako da će naš svakodnevni strateški pristup i dalje uključivati kontinuirana ulaganja u modernizaciju proizvodnje, najsavremenije tehnologije i održivi razvoj"

 

Početkom maja ove godine Gordana Brašić je, uz dotadašnju poziciju direktorke ljudskih resursa (HR), dobila nova zaduženja: postala je predsednica kompanije Henkel Srbija. U intervjuu za "Vreme" ona otkriva kako će joj dosadašnje iskustvo koristiti na novoj poziciji, kakve planove kompanija ima u narednom periodu, te kako Henkel Srbija uspeva da se, u doba štednje, kontinuirano opredeljuje za suprotan trend – investiranje.

"VREME": Tek ste došli na mesto predsednika Henkel Srbija, do sada ste bili direktorka ljudskih resursa. Koji su to kvaliteti, sposobnosti i osobine jednog direktora ljudskih resursa koji mogu da se iskoriste na mestu predsednika kompanije?

GORDANA BRAŠIĆ: Još od 2008. godine, kada sam postala deo Henkelovog tima, delila sam izazove i uspehe kompanije zajedno sa ostalim zaposlenima. Imala sam priliku da steknem dragoceno iskustvo u odnosima sa ljudima i da se upoznam sa ciljevima i principima poslovanja kompanije Henkel Srbija. Rad u sektoru za ljudske resurse, kroz saradnju sa svim našim zaposlenima, omogućio mi je uvid u sve procese u kompaniji, u rad svih naših poslovnih divizija, obe naše fabrike. Integrativni karakter odeljenja ljudskih resursa, i sveobuhvatna slika svakako mogu da pomognu na poziciji predsednika kompanije. Biti član velike Henkelove porodice je privilegija ali i obaveza. Henkel Srbija ima sjajan tim posvećen zajedničkom cilju, ostvarenju i unapređenju poslovnih rezultata.

Kakva je vaša vizija razvoja kompanije Henkel Srbija u narednih tri do pet godina? Koliko je u pogledu razvoja i strategije Henkel Srbija podstican ili ograničavan od strane matične kompanije i njene globalne pozicije?

Srbija ima veliki potencijal koji pruža dosta prilika za razvoj i unapređenje poslovanja. Taj tržišni potencijal je prepoznat pre 12 godina kada je doneta odluka da se privatizuje kruševačka "Merima", što se pokazalo kao odličan poslovni potez. Privatizacija "Merime" smatra se jednom od najuspešnijih u Srbiji, do današnjih dana.

Tokom proteklih godina kontinuirano smo ulagali u unapređenje proizvodnih procesa i poslovanja, a s tim trendom ćemo nastaviti i u narednom periodu kao deo naše strategije. Henkel Srbija je danas regionalni centar za snabdevanje više od 55 miliona potrošača i izvozi brendove iz svojih fabrika u Srbiji u više od 20 zemalja regiona i Evropske unije, čime predstavlja važan deo kompanije Henkel na globalnom nivou. U prilog tome govori i činjenica da je naša fabrika u Kruševcu 2012. godine osvojila drugo mesto za dostignuća i rezultate proizvodnje.

Henkel će nastaviti svoj dalji razvoj u Srbiji, prateći globalnu strategiju kompanije i uvažavajući sve specifičnosti i potencijale lokalnog tržišta i tržišta radne snage. Sve što smo do sada uradili, čini zdravu osnovu za nastavak već uspešnog poslovanja Henkela u Srbiji.

Uprkos tome što ste tek postali predsednica kompanije, možete li oceniti prethodnu poslovnu godinu, prvi kvartal 2014. i poslovna očekivanja do kraja godine?

Uprkos izazovnom i izuzetno konkurentnom tržišnom okruženju, ostvarili smo zadovoljavajuće rezultate i postigli značajan napredak u primeni naše strategije za 2016. godinu. U protekloj godini, Henkel je nastavio i da se fokusira na stvaranje rešenja za održivi razvoj, težeći povećanju efikasnosti svojih resursa kao ostvarenju dugoročnog cilja kompanije.

Takođe, zabeležen je i dobar početak fiskalne 2014. godine i pored toga što su negativni efekti kursnih razlika imali jači uticaj na zabeleženu prodaju nego prethodne godine. U narednom periodu očekujemo isti uticaj s obzirom da je ekonomsko okruženje i dalje puno izazova.

U aprilu je Henkel Srbija otvorio novo skladište u Kruševcu vredno četiri miliona evra; prošle godine je otvorena nova proizvodna linija u vrednosti od pet miliona, dok se do kraja godine planira izgradnja novog pogona u vrednosti od 30 miliona evra. Kako objašnjavate ovakav investicioni ciklus u periodu veoma slabog privrednog rasta kako u zemlji tako i regionu? Primera radi, najveća pojedinačna investicija u 2013. godini u Srbiji iznosila je 40 miliona evra.

Iskustvo Henkela na globalnom nivou pokazalo je da su inovacije jedan od najvažnijih faktora za uspešnost čak i u teškim makroekonomskim uslovima. Do sada je Henkel investirao više od 140 miliona evra na srpskom tržištu, šireći proizvodne kapacitete i beležeći odlične rezultate u održivoj proizvodnji.

Ove godine smo u aprilu otvorili novo skladište u fabrici u Kruševcu, reč je o investiciji vrednoj više od četiri miliona evra. To je deo najnovijeg investicionog ciklusa u proširenje proizvodnje u našoj kruševačkoj fabrici, dok krajem ove godine planiramo otvaranje novog proizvodnog pogona, što će stvoriti mogućnost zapošljavanja oko stotinu novih radnika.

Planiramo da ostanemo fokusirani na razvoj i investicije, tako da će naš svakodnevni strateški pristup i dalje uključivati kontinuirana ulaganja u modernizaciju proizvodnje, najsavremenije tehnologije i održivi razvoj, u cilju postizanja što boljih poslovnih rezultata i zadovoljenja potreba naših klijenata i potrošača.

Šta možete reći o svakoj ovoj investiciji pojedinačno?

Nova proizvodna linija koju smo otvorili u našoj fabrici u Kruševcu u junu prošle godine je u skladu sa najnovijim tehnologijama i predstavila je novi proizvod na tržištu, "Bref Duo Stick". Ta investicija, vredna više od 4,6 miliona evra, doprinela je povećanju proizvodnje i izvoznih kapaciteta kompanije Henkel Srbija, jer se "Bref Duo Stick" proizvodi samo u Srbiji i izvozi na tržišta Evropske unije i ostala regionalna tržišta.

Takođe, investicioni planovi kompanije u novi projekat proizvodnje inovativnog proizvoda za kućnu hemiju predstavljeni krajem prošle godine su investicija vredna 40 miliona evra. Verujemo da će taj projekat ojačati poziciju Henkelove fabrike u Kruševcu, dok će u isto vreme biti otvoreno sto novih radnih mesta. Ceo projekat predstavlja najveće ulaganje kompanije u 2013. godini u Srbiji, a početak nove proizvodnje očekujemo u drugoj polovini ove godine.

Deo te investicije je i izgradnja novog skladišta otvorenog u aprilu ove godine koja je bila odgovor na konstantno povećanje obima proizvodnje. Novo skladište je namenjeno regionalnom poslovanju sektora Deterdženti i kućna hemija koje svoje proizvode plasira na 20 regionalnih i evropskih tržišta, što daje veliki značaj ovom projektu, kako za našu kompaniju u Srbiji tako i na regionalnom i globalnom nivou.

Henkel Srbija je od 2004. član Saveta stranih investitora, koji svake godine objavljuje "Belu knjigu". Kako ocenjujete rad prethodne i ove vlade iz ove perspektivestvaranja povoljnog poslovnog okruženja? Koji su dobri, koji loši, a koji dalji neophodni potezi vlade u poboljšavanju poslovnog ambijenta?

Nova vlada se trenutno suočava sa nepredviđenim okolnostima koje su uzrokovale jako tešku situaciju u zemlji i biće neophodno da se uloži jako puno truda i vremena kako bi se sanirale posledice nepogoda koje su pogodile Srbiju. To će imati nesumnjiv uticaj na privredni rast ekonomije.

Takođe, jedna od glavnih poteškoća u poslovanju u Srbiji je komplikovana i spora administracija. Neke procedure traju predugo i neophodno ih je pojednostaviti kako bi bile efikasnije. Globalna ekonomska kriza će i u narednom periodu nastaviti da utiče na tržište i ponašanje potrošača u Srbiji, zato bi Vlada trebalo da se usredsredi na razvoj i političku i makroekonomsku stabilnost koji će biti krucijalni kako za državu tako i za investitore. Takođe je neophodno fokusirati se na rast bruto nacionalnog proizvoda, te smanjenje budžetskog deficita i nezaposlenosti. U svakom slučaju, verujem da Srbija ima mnogo potencijala za dalji napredak i da je na dobrom putu da postane deo većeg, objedinjenog tržišta u budućnosti.

"Vreme uspeha!" je redovni podlistak nedeljnika "Vreme", izlazi svakog prvog četvrtka u mesecu. Uređuju: Aleksandar Aleksić i Radmilo Marković

Podlistak u PDF-u

Iz istog broja

Život na internetu

Ko zatvara otvorenu mrežu

J.G

Više od klasičnog obrazovanja

Na granici umetnosti i nauke

 

Vreme uspeha! (jun 2014.)

Poslovne vesti

 

Intervju – Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Možda ima gafova, ali radimo

Jovana Gligorijević

NALED-ova kampanja za promociju investicija

Čekirajte se za bolje poslovanje

 

Srbija između Istoka i Zapada

Ruski gas i nemačka medicina

Andrej Ivanji

Akademski put master predsednika Tomislava Nikolića

Toma diploma i druge priče

Tatjana Tagirov

TV manijak

Težak utisak

Dragan Ilić

MEDIGROUP bogatiji za još jednu članicu

Miloš klinika postala deo Medigroup platforme

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu