Dodatno

Digitalna komunikacija

DELTA CITY: Blog...

Na korak od šopinga, na klik do informacija

U Srbiji ukupno 3,2 miliona stanovnika starijih od 16 godina aktivno koristi internet – što čini 52 odsto domaće populacije. Korisnici interneta u našoj zemlji nedeljno provedu u proseku 13 sati u različitim aktivnostima "na mreži" – najzastupljeniji uređaj je i dalje desktop računar, uz primetan porast broja korisnika koji pristupaju sa mobilnog telefona (14 odsto) i tablet računara (2 odsto). Pozitivan primer iz prakse digitalnih komunikacija veoma je vidljiv u slučaju šoping-mola Delta City, koji je, osim konstantnog unapređenja ponude brendova, dodatni izazov pronašao u uspostavljanju i negovanju onlajn komunikacije sa potrošačima – od prisutnosti na najpopularnijim društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter do lansiranja prve mobilne aplikacije šoping-mola u Srbiji

 

U vremenu kada su digitalne komunikacije postale sveprisutni deo svakog segmenta života, biti "offline" je postalo nezamislivo. Odavno za šoping više nisu dovoljni samo novčanik i kreditna kartica – sada su tu sa vama i Fejsbuk, Tviter, Instagram, Forskver, Pinterest, mobilne aplikacije i mnoge druge mreže koje omogućavaju da kupujete brže i lakše, kao i da svoje lepe trenutke podelite sa stotinama, ili hiljadama, svojih prijatelja i pratilaca.

Prelaz sa desktop i laptop računara na pametne telefone i tablet uređaje najbolje ukazuje na želju korisnika da budu "u pokretu" i uvek na korak do svih informacija i zanimljivih dešavanja. Tome u prilog govore i brojne "selfie" fotografije iz šopinga, slike novih omiljenih modnih komada ili tvitovi o odličnim popustima.

Prema poslednjem istraživanju IAB Europe, o načinu i učestalosti upotrebe medija, pod nazivom "Mediascope Europe 2012" kao glavni zaključak navodi se sve prisutniji trend da mlađa populacija pokazuje tendenciju da tradicionalne medije, od gledanja TV programa do čitanja vesti i slušanja radija, prati putem interneta. U Srbiji ukupno 3,2 miliona stanovnika starijih od 16 godina aktivno koristi internet – što čini 52 odsto domaće populacije. Neki od rezultata studije pokazuju da korisnici interneta u Srbiji nedeljno provedu u proseku 13 sati u različitim aktivnostima na internetu, od kojih su najpopularnije komunikacija e-mailom, razmene instant poruka i aktivnosti na društvenim mrežama. Najzastupljeniji uređaj za pristup internetu je i dalje desktop računar, uz primetan porast broja korisnika interneta koji pristupaju sa mobilnog telefona (14 odsto) i tablet računara (2 odsto). Prema IAB-ovom istraživanju, 44 odsto ljudi u Evropi koristi pametan telefon sa pristupom internetu, dok u Srbiji taj broj iznosi 21 odsto korisnika. Ovi podaci pokazuju da je domaće tržište tek u razvoju, pre svega zbog loše ekonomske situacije. Međutim, primetno je da se broj korisnika pametnih telefona i gedžeta povećava iz godine u godinu, a dodatni pomak očekuje se i tokom ove godine uvođenjem ajfona u ponude mobilnih operatera.

Pozitivan primer iz prakse digitalnih komunikacija veoma je vidljiv u slučaju Delta Cityja, prvog šoping-mola na domaćem tržištu. Kao lider u oblasti tercijarnog sektora, Delta City je pored konstantnog unapređenja ponude brendova pod svojim krovom, predano radio i na uspostavljanju što boljeg odnosa sa posetiocima. "Zahvaljujući svemu što Delta City nudi, od odličnog šopinga do kafića, igraonica i restorana sa različitim vrstama kuhinje, dobijamo i više nego pozitivne reakcije od posetilaca da im je vreme provedeno u našem "malom gradu" veoma prijatno. Upravo tu se javio novi izazov – kako uspostaviti i negovati lep odnos sa posetiocima i kada oni nisu u objektu", započinje razgovor Dijana Hrubik, senior brand menadžerka šoping-mola Delta City.

FEJSBUK I TVITER: Brojka od preko 150.000 fanova na Fejsbuku sama po sebi dovoljno govori o popularnosti Delta Cityja. Aktuelni modni saveti, informacije o novostima i mnogobrojnim dešavanjima u šoping-molu, zanimljivi citati i inspirativne fotografije predstavljaju u najvećoj meri sadržaj ove strane, a po broju lajkova i komentara može se uočiti i njena odlična interakcija sa čitaocima.

Slična situacija je i na Tviteru (1962 pratioca), iako je ova mreža mnogo manje popularna u našoj zemlji od Fejsbuka. Delta City svakodnevno na ovoj mreži "cvrkuće" različite informacije, ali i ažurno fejvuje, retvituje i odgovara svojim pratiocima.

PRVA MOBILNA APLIKACIJA ŠOPINGMOLA U SRBIJI I VEB SAJT: "Kako bismo omogućili da posetioci u svakom trenutku imaju pristup svim informacijama o Delta Cityju, došli smo na ideju da kreiramo prvu mobilnu aplikaciju šoping-mola u Srbiji, koja se besplatno može preuzeti sa GooglePlay i AppStore prodavnice. Mapa objekta i parkinga, najave akcija i dešavanja, bioskopski repertoar, šoping podsetnik čine samo deo sadržaja ove mobilne aplikacije koju je do sada preuzelo više od 10.000 korisnika, što predstavlja veliki broj, imajući u vidu da je ovo tržište tek u povoju", ističe Dijana Hrubik i dodaje: "I pored navedenih kanala, sajt Delta Cityja je i dalje ostao glavni vid komunikacije sa posetiocima, sa prosečnom posetom od preko 80.000 korisnika mesečno. Upravo zato je krajem 2013. godine urađen i redizajn sajta, sa ciljem da se unaprede funkcionalnost i preglednost. Poboljšana je celokupna navigacija, a sajt je potpuno prilagođen posetama sa mobilnih telefona i tablet uređaja, u skladu sa aktuelnim trendovima rasta ‘browsinga’ na internetu preko ovih uređaja".

BLOG I DRUGE DRUŠTVENE MREŽE: Imajući u vidu izuzetnu popularnost blogova, Delta City je u septembru 2013. godine lansirao blog "CityStyle", sa ciljem da postane jedna od omiljenih onlajn destinacija ljubitelja mode. Rubrike poput "modnog vodiča", u kome su predstavljeni različiti modni trendovi i saveti, ali i zanimljive odevne kombinacije posetilaca Delta Cityja predstavljaju okosnicu ovog bloga. Tu su i rubrike o lepoti i nezi lica i tela, kolažna rubrika "mishmash", koja preporučuje nove knjige, filmove i interesantna mesta za izlazak.

Najbolja prezentacija svega onoga što se može pronaći u Delta Cityju je kroz modne editorijale na blogu, pomoću kojih čitaoci najlakše mogu da se informišu o aktuelnostima i budućim modnim trendovima.

Doskora ne toliko zastupljen, Forskver je, sa svojim check in-ovanjem, postao sve popularniji kod posetilaca šoping-mola. Brojni pozitivni "tipsovi" korisnika, ali i ocena Delta Cityja od 9,1 govore dovoljno sami za sebe o dobrom odnosu ovog objekta sa posetiocima.

Instagram, trenutno društvena mreža sa najbržom tendencijom rasta, postao je nezaobilazan deo svakog šopinga. Na "hashtagu"

deltacity mogu se pronaći brojne fotografije posetilaca šoping-mola u izlasku sa prijateljima, porodičnoj šetnji, kao i njihovi modni saveti i preporuke.

Iz istog broja

Vreme uspeha! (maj 2014.)

Poslovne vesti

 

Intervju – Nataša Sekulić, direktor prodaje IBM-a za Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju

Trajni proces promene

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu