Uznemiravanje

foto: a. anđić & ih

Žena koja se nije dala zaplašiti

Na pitanje da li se kaje što je javno objavila snimke telefonskih pretnji i podatke čoveka koji ju je uznemiravao, Bjanka Rac kaže za "Vreme" da se nije predomišljala nijednog trenutka. "Moja reakcija je sasvim normalna za jedno normalno ljudsko biće. Znala sam kako će reagovati institucije i nadležni organi, pretpostavljala sam da on može da me povredi. Zato sam i odlučila da se branim jedino kako sam mogla, tako što ću sve objaviti"

"Ja jesam njegova žrtva, ali i on je naleteo na pogrešnu osobu kojoj će da preti", prva je stvar koju 28-godišnja Bjanka Rac kaže u razgovoru za "Vreme". Ova devojka usudila se da čoveku koji ju je danima uznemiravao telefonom, pretio joj i vređao je, uzvrati gotovo istom merom.

Nedelju dana, Bjanka Rac je snimala telefonske pozive izvesnog Miroslava M. koje je potom objavila na Jutjubu, zajedno sa njegovim imenom, fotografijom i brojevima telefona sa kojih je dobijala pozive. Snimak koji je okačila traje 13 minuta. U prvih 11 minuta čuje se kako Miroslav M. prvo pokušava da nagovori Bjanku da se vidi s njim, onda joj detaljno priča na koje će je sve načine i kada zlostavljati i tući. Potom, na osnovu njenog imena i prezimena donosi zaključak da nije Srpkinja i preti joj na nacionalnoj osnovi. Poslednja dva minuta snimka nastala su nakon što je Bjanka Rac objavila brojeve telefona Miroslava M., pa je on počeo da dobija uznemiravajuće pozive. U ta dva minuta, on plačnim glasom moli ovu devojku da obriše snimak sa Jutjuba i izvinjava joj se.

"Teror je počeo kada sam dala oglas da tražim devojku s kojom bih delila stan. Naravno, tražila sam cimerku, a ne cimera. Javio mi se pristojan muški glas, predstavio se kao Miroslav M. i rekao da radi u Izvršnom veću AP Vojvodine. Objasnila sam mu da neću cimera. Razgovor se završio a on mi je poslao zahtev za prijateljstvo na Fejsbuku. Tada je počeo da me ubeđuje da to što je muškarac ne treba da bude problem. Kada sam ga blokirala na društvenoj mreži, nastao je pakao", objašnjavala je Bjanka Rac ovih dana za brojne medije.

Od 23. aprila do 1. maja Bjanka Rac dobila je na stotine telefonskih poziva od Miroslava M. Iz straha je prestala da ide na posao, i iz Novog Sada gde živi, otišla kod roditelja u Ruski Krstur. Dok je davala izjavu za "Vreme", još uvek je bila kod roditelja: "Nameravala sam da se vratim u Novi Sad, ali onda sam čula da je počeo da preti medijima koji su pisali o slučaju."

Šta se zapravo dogodilo? Prema nezvaničnim informacijama, Miroslav M. došao je u prostorije novosadskog Radija 021, u pratnji majke, i bio izuzetno grub i neprijatan prema novinarki koja je pisala o video-snimku Bjanke Rac. Dan kasnije, na sajtu Radija 021 pojavila se vest da je ovaj momak zaista bio u redakciji: "Miroslav Marcikić iz Kovilja, momak koga je Bjanka Rac pre nekoliko dana optužila da joj preti i uznemirava tako što je snimak razgovora objavila na Jutjubu, demantovao je za 021 optužbe koje mu ona javno stavlja na teret."

Miroslav je, u pratnji majke, u razgovoru sa novinarkom 021 rekao da je uznemiren celom situacijom i "razmerama koje je lažna priča o njemu poprimila", istakavši da Bjanku Rac lično ne poznaje, da su nakratko bili prijatelji na Fejsbuku, nakon čega ga je ona "bez razloga blokirala i započela hajku na njega preko društvenih mreža".

Miroslav je odbacio sve optužbe rekavši da glas koji se pojavljuje na snimku nije njegov, kao ni, kako tvrdi, prateća fotografija. On kaže da je celu priču Bjanka bez ikakvog razloga izmislila.

"Ja imam svoju devojku već šest godina i trebam da se oženim, a ovo je sve poremetilo moj život i duševni mir. Javnosti želim da kažem da nisam manijak niti siledžija, nikad nisam imao nikakvo krivično delo. Ta devojka je sve to izmislila. Čuo sam da se ona tako često bez razloga sveti", rekao je Marcikić. Nakon što je dao izjavu za Radio 021, rekao je da ne želi da se njegov glas čuje u etru, niti je želeo da se fotografiše.

"Vreme" je preko svojih kontakata u Radiju 021 probalo da dobije potvrdu o tome da je u prostorijama redakcije došlo do neprijatnosti, a odgovor koji smo dobili izričito glasi: "Niko nije pretio." Ipak, na dan kad je do incidenta došlo, novinarka koja je izveštavala o slučaju, na svom Fejsbuku je ostavila status u kom kaže da joj je bio težak dan na poslu i dodaje: "Gužva, pretnje, manijaci", usput zahvalivši kolegama koje su je zaštitile. Policija nije dobila nikakvu prijavu u vezi sa bilo kakvim incidentom na Radiju 021.

Ceo slučaj će svakako završiti na sudu jer je Bjanka Rac već podnela policiji prijavu protiv Miroslava. Bjanka Rac kaže za "Vreme" da joj je on, u jednom od poziva koji su usledili nakon što je izašla u javnost, rekao da je podneo kontraprijavu protiv nje, ali, kako kaže, u Policijskoj upravi Kać, gde je išla na informativni razgovor, rečeno joj je da protiv nje nema nikakve prijave.

U PU Kać Bjanka se našla u ponedeljak 5. maja, nakon što je nekoliko dana pokušavala da utvrdi koja je policijska stanica nadležna za njen slučaj. Tri policijske stanice su odbile da preuzmu odgovornost.

"Prvo sam otišla u novosadsku policiju jer Miroslav M. živi u tom gradu. Ali, oni su me uputili kod kolega u Kać. Međutim, u Kaću su se čudili zašto nisam prijavila pretnje tamo gde sam ih i dobila, odnosno u Novom Sadu. Onda je usledio novi šok – policajci su mi rekli da se obratim policiji u Kuli, jer sam se sklonila kod roditelja u Ruski Krstur. Njenu su prijavu na kraju primili novosadski policajci, pa je slučaj preuzela policija u Kaću. No, u celoj priči još je jedan detalj, najblaže rečeno, neobičan: "Kad sam bila da podnesem prijavu, zvao me je čim sam se vratila i preneo mi da zna sa kim i kada sam bila u stanici. Zamenik komandira policije s kojim sam razgovarala u ponedeljak, obećao mi je da će ispitati ko je preneo da sam dolazila." Bjanka još dodaje da su u policiji bili izuzetno prijatni i da nisu postavljali neugodna pitanja: "Predala sam CD sa snimcima razgovora, SMS porukama i porukama koje sam dobila od drugih devojaka koje je takođe maltretirao. Inspektor sa kojim sam razgovarala je bio jako ljubazan. U roku od deset dana policija će predati prijavu tužilaštvu. I dalje sam kod roditelja jer policija nema po kom osnovu da mi pruži zaštitu."

Prvobitni snimak koji je Bjanka okačila obrisan je od strane Jutjuba, jer nije u skladu sa uslovima korišćenja ovog servisa, pošto sadrži lične podatke Miroslava M. Bjanka je kasnije okačila novi, ovog puta bez podataka, koji se i dalje može čuti na linku https://www.youtube.com/watch?v=KW6nizWVnOo.

Na naše pitanje da li je otvorila bolovanje, s obzirom na to da je još uvek kod roditelja i da ne ide na posao, Bjanka kaže da nema stalan posao i da je u statusu saradnika: "Nemam pojma od čega ću da živim sledećeg meseca ni kako ću da platim kiriju."

Bjanki se u međuvremenu javilo još deset žrtava Miroslava M. I njih je, pre pretnji, kontaktirao preko Fejsbuka i hteo da im bude cimer: "Strašno je to što ga nijedna devojka dosad nije prijavila. Mogla sam i ja da ćutim i sakrijem se u mišju rupu, ali sam odlučila da progovorim kako se ovo ne bi dogodilo nekoj drugoj devojci."

Na pitanje da li se kaje što je odlučila da ovako postupi, Bjanka Rac kaže da se nije predomišljala nijednog trenutka. "Mislim da je moja reakcija sasvim normalna za jedno normalno ljudsko biće. Znala sam kako će reagovati institucije i nadležni organi, pretpostavljala sam da on može da me povredi. Zato sam i odlučila da se branim jedino kako sam mogla, tako što ću sve objaviti", kaže Bjanka, koja je video-snimak sa pretnjama postavila na Jutjub uz poruku: "Ako mi se nešto desi, da znate o kome se radi." Priznaje da nije očekivala preveliku podršku medija i javnosti. "To me je jedino iznenadilo, mislila sam da će, recimo, trećina reakcija biti od ljudi koji me podržavaju, a da će većina nekako smisliti kako sam za ovo sama kriva. Međutim, desilo se suprotno."

U razgovoru za "Vreme" Bjanka Rac zvuči u isto vreme i hrabro i uplašeno. Na pitanje da li se plaši i da li se oseća kao žrtva, odgovara odsečno: "Plašim se samo da mi nešto ne uradi, a njegovih eventualnih prijava i tužbi se nimalo ne bojim." Dok čeka reakciju tužilaštva, Bjanka Rac na Fejsbuku uredno obaveštava o svemu što joj se događa i o informacijama koje dobija od policije. Malo predaha i mira joj sigurno ne bi škodilo, ali ipak odbija da ćuti. A to je, inače, najvažniji savet žrtvama zlostavljanja i uznemiravanja: pričajte, ne ćutite.

Iz istog broja

Istraživanje – Šta đaci u regionu uče o Prvom svetskom ratu

Ne postoji zajednička istina

Denis Džidić, Marija Ristić, Milka Domanović, Josip Ivanović, Edona Peci, Siniša Jakov Marušić

Lični stav

Resantiman i posledice

Ivan Milenković

Politika štednje – službena vozila

Mercedes sa šestora vrata

Miloš Vasić

Svetska rakijada u Pranjanima

Od šljive sveže svi bacili beže

Dragan Todorović

Napadi na zdravstvene radnike

Lekari na nišanu

Jasmina Lazić

Odlaganje reforme penzijskog sistema

Šta će biti sa penzionerima

Dimitrije Boarov

Državne firme – Šta je na prodaju

Porodično srebro, zlato i mačke u džaku

Radmilo Marković i Dokumentacioni centar "Vremena"

Rat u Ukrajini

Pogrom u Odesi

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu