Kolumna

Navigator

Apple u Beogradu

Da nismo bili u iščekivanju izbora i na samom početku izborne tišine verovatno bi vest o konačnom dolasku ajfona u Srbiju bila pompeznije ispraćena. S druge strane, da izbora nije bilo, možda bismo na tu vest sačekali još nekoliko nedelja. Kako god, izvesno je da je Telekom potpisao sporazum sa Eplom čiji nam detalji još nisu poznati.

Nećete se mnogo ovajditi ni ako detaljnije informacije o ovom dogovoru potražite na internetu. Epl ga nigde ne spominje, Srbija još nije na listi zemalja u kojima je kompanija zvanično prisutna (Hrvatska i Crna Gora, recimo, jesu, a Slovenija, Bugarska, Mađarska i Rumunija ihahaj). Na portalu MTS-a stoji samo štura vest o dolasku ajfona i Epla, dok se drugi modeli glasno nude.

Razlog je taj što Epl ne voli halabučno da najavljuje svoje poslovne poteze sve dok se posao ne dovede do kraja. Biće da su unutrašnji razlozi ovde prevagnuli, a videćemo hoće li to malo prolongirati dolazak ajfona, inače najavljen za maj.

Telekom je najavio da se uređaj sada "testira" i to je zanimljiv deo vesti. Ajfon se do sada nije mogao pojaviti u Srbiji jer nijedan uvoznik nije imao originalnu dokumentaciju koja se može dobiti samo od Epla, kada ispunite drakonske uslove. Da bi se uređaj legalno koristio u Srbiji, mora se "ispitati" u relevantnim domaćim laboratorijama, baš kao i lekovi, na primer. Šta god ko mislio o tome. Uz dokumentaciju taj posao ide lakše, glatko takoreći, te se neki problemi od strane RATEL-a više ne očekuju. RATEL je u krugovima obožavalaca ajfona optuživan kao glavna prepreka ajfonu, navodno zbog favorizovanja drugih proizvođača. U RATEL-u su ove optužbe uvek odbacivali kao neozbiljne.

Interesantna je reakcija drugih operatera. Dok je Telenor tih, Vip je istoga dana saopštio da se raduju tome što će RATEL pripustiti ajfon na tržište indirektno poručujući tako da će i oni ponuditi ajfon, direktno ili otvarajući svoju mrežu za one koji ajfon imaju. Do sada je to bilo neformalno. Ko bolje čita zaključiće da i Vip ima ozbiljne pregovore sa Eplom, ali kao međunarodni igrač o tome ne sme da govori dok im Epl ne dozvoli.

Očekujte da ajfon postane prvi izbor mnogih koji koriste službeni telefon, a to će se odraziti i na bolju prodaju ajpeda. Da sam programer i dizajner, navalio bih na pravljenje aplikacija za iOS kako bi ih AppStore što pre prihvatio. Što se cene aparata tiče, a o tome se mnogo razmatralo poslednjih dana, ne očekujte da će biti niska jer ajfon nigde nije jeftin. Ne verujem ni da će biti previsoka, biće negde u nivou regiona kako se ne bi dogodilo da se telefoni kupuju u, recimo, Mađarskoj, a donose ovde. Cena u SAD je druga priča.

Tipujem da će pedesetak hiljada uređaja biti prodato do kraja godine. Mogu samo da podbacim u proceni jer mala anketa koju sam sproveo među tinejdžerima govori da će im ajfon biti novi statusni simbol.

Tačnije, već jeste, samo što će sada biti pristupačniji. Mislim na decu, ne na roditelje.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Popodne jednog kustosa

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Samoubistvo iz zasede

Teofil Pančić

Zoom

Vlada na vodi

Dragoljub Žarković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu