Kolumna

Navigator

Otvaranje mobilnog

Tokom nedavnog boravka srpske delegacije u Silicijumskoj dolini jedno od većih iznenađenja bilo je da kompanija Intel proizvodi mobilne telefone. Nije to bilo neobično niti nelogično u slučaju najprestižnijeg proizvođača kompjuterskih čipova, nego ljudi za to jednostavno nisu znali. Nikada im niko nije ponudio da kupe Intelov telefon.

Zapravo, danas nije jasno da li je telefon Intelov, HTC-ov, Eplov, Samsungov, Nokijin ili Blekberi, ili je Ios, Vindovs ili Android, da ne nabrajamo redom sve operativne sisteme koji se u aparate ugrađuju. Kod biranja telefona prevashodno se opredeljujemo za njegov softver (mada ni dizajn nije nebitan) dok je hardver u drugom planu. Tako Blekberi može da napravi izvrstan aparat i da to ne proizvede odgovarajući efekat jer se kupci pitaju kojim aplikacijama će da ga pune, budući da koristi sopstveni operativni sistem. Slično je i sa Vindovs RT operativnim sistemom za mobilne telefone i tablete, konceptom u dobroj meri prepisanom od Epla samo sa šest godina zakašnjenja, najmanje.

Svojevremeno je pravu revoluciju u računarskom svetu izazvala pojava Linuksa, besplatnog operativnog sistema, otvorenog za doradu, prema potrebama korisnika. Nešto slično sada se pojavljuje i u slučaju mobilnih telefona. Kompanija Mozila napravila je Fajerfoks operativni sistem za mobilne uređaje koji bi, za sada samo teoretski, mogao da se instalira na svakom aparatu. U Srbiji su ušli u saradnju sa Telenorom i uskoro će početi da nude sopstvene aparate sa softverom otvorenog koda, što se do sada u mobilnoj telefoniji nije radilo.

Ako sve ostane na tome da smo dobili još jedan operativni sistem koji se instalira na posebne aparate, onda to neće zavredeti naročitu pažnju. Ali ako se izbore da se Fajerfoks može ugraditi na bilo koji aparat čiji proizvođač nema sopstveni softver, a takvi su svi sem Epla i Blekberija, onda smo na pragu nečeg novog. A to je da se pri kupovini opredeljujemo za uređaj i da onda u njega ugrađujemo softver koji nam se sviđa, baš kao što to činimo sa kućnim računarom ili laptopom.

Šanse da se tako nešto desi za sada su male. Tržište je podeljeno između nekoliko velikih igrača i trenutno se vodi borba da se sa njega izbace oni koji su se nedovoljno brzo menjali, poput Nokije i Blekberija, dok se u svetu operativnih sistema Majkrosoft bori za život. Ali kada budete čuli da je neko ishakovao mobilni telefon i u njega stavio drugačiji operativni sistem koji vam omogućuje da ubacujete besplatnu muziku i aplikacije sa interneta, znajte da se svet mobilne telefonije i tableta bespovratno promenio, baš kao što su internet menjali Linuks i Napster.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu