Mozaik

Prirodne lepote i šire

Sutjeska

Čudo Dinarida

Probudite svoj istraživački duh i pronaći ćete impresivan, zapanjujući, prelepi komadić planete tu, u komšiluku. Otkrijte ono što je do danas za mnoge ostao neotkriveni svet…

Najluđi rafting na svetu je, kažu, onaj na reci Kolorado. Najluđi rafting možemo doživeti i u komšiluku, jer kanjon Tare, koji se proteže Nacionalnim parkom Durmitor u Crnoj Gori, drugi je po veličini kanjon u svetu.

Amazonska prašuma je najveća svetska prašuma, ujedno i najbogatija biološkom raznovrsnošću, koja je pod stalnim pritiskom čovekovog uticaja. Nacionalni park Sutjeska u Bosni i Hercegovini krije Perućicu, najveću i najstariju evropsku prašumu u koju ljudska noga još nije kročila.

U Velikoj Britaniji postoji društvo ljubitelja orhideja, ponosno na sve vrste orhideja koje rastu na Ostrvu, a za njihovo osmatranje spremno je izdvojiti iznose koji su nezamislivi u našim turističkim krugovima. Na samo jednoj livadi u Sloveniji postoji više vrsta orhideja nego u celoj Velikoj Britaniji. A onima koji sanjaju o putu na Mesec, predlažemo put u Cerknicu. Kada Cerkničko jezero presuši, ono je nalik površini Meseca, a i Slovenija je znatno bliže od Meseca.

Za neverovatan pogled nije potrebno penjati se na najpoznatije svetske planine. Velebit, na tek nekoliko sati udaljenosti, obara s nogu: od pogleda na Kornate do slušanja najdužeg leta jednog kamenčića. Jama Velebita, smeštena u Nacionalnom parku Severni Velebit, najveća je podzemna vertikala na svetu!

Bajkalsko jezero najstarije je i najdublje na svetu. Sibir je, međutim, daleko. Pogled na jedno od najdubljih jezera u Evropi, a zasigurno najdublje na Balkanskom poluostrvu, pruža se i sa Nacionalnog parka Galičica u makedonskom Ohridu.

Ne treba da plovimo Volgom da doživimo neobično iskustvo najduže evropske reke. Mnogo je bliža Đerdapska klisura. Kroz ovu najdužu i najveću klisuru u Evropi protiče reka Dunav, stvarajući veličanstveni prirodni fenomen Nacionalnog parka Đerdap u Srbiji.

Sve to krije region Dinarskog luka, za mnoge sasvim neotkriveni svet.

Prepoznavši neopisivu lepotu regiona, kulturnu različitost, a istovremeno neverovatnu sličnost, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF povezala je parkove prirode i nacionalne parkove od Slovenije do Albanije u mrežu Parkova Dinarida. Naš region bogatstvom svoje biološke raznovrsnosti zaslužuje da stane rame uz rame sa najpoznatijim svetskim turističkim odredištima, a mreža od 75 parkova, koji kroz inicijativu "Parkovi Dinarskog luka" pronalaze put ka održivom turizmu, za to je idealan početak. Malo je mesta na svetu gde u jednome danu možeš videti neverovatnu močvaru, otkriti fantastične pećine i plivati pod očaravajućim vodopadom. Malo je regiona gde se sa jednim rezervoarom goriva automobilom može proći kroz četiri zemlje, upoznati različite kulture i uživati u najfinijim gastronomskim specijalitetima.

Otkrijte neotkriveni svet! A pre puta posetite www.discoverdinarides.com.

Svetski fond za prirodu

WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih nezavisnih organizacija koje se bave zaštitom prirode. Ima gotovo pet miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

Iz istog broja

Intervju – Sedrik Vilani, dobitnik Fildsove medalje

Paukova mreža entropije

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu