Nedelja

Fudbalski meč Srbija–Hrvatska

foto: fonet

Zabava ili rat

I da se nije dogodilo ništa u predigri ove utakmice, fudbalski dvomeč između reprezentacija Srbije i Hrvatske bio bi opterećen brojnim stvarima koje najmanje imaju direktne veze sa sportom i sportskim nadmetanjem.

Zato je veoma važna jedna izjava Siniše Mihajlovića, prvog trenera Srbije, koji je rekao da njegov tim u Zagreb ide da se zabavi, jer je "fudbal zabava, a ono što se dogodilo između dve države ne sme da utiče na samu utakmicu".

Pored toga, poslednjih nekoliko meseci stizale su razumne i umirujuće izjave sa svih strana, što je moglo da nam ukaže da bi čitava stvar zaista mogla da bude samo fudbalska utakmica dva sportska tima.

Ipak, atmosferu je podgrejao HNK Dinamo kada je Zdravko Mamić izjavio lokalnom radiju da sadašnji ministar sporta Vlade Republike Hrvatske nikako ne bi smeo da ima tu poziciju jer je Srbin, zato što mu mržnja prema svemu hrvatskom izbija iz očiju i ima uopšte lice "ćetnićkog koljača".

Zbog ove skandalozne izjave je odmah priveden, i prema njemu je pokrenut krivični postupak zbog govora mržnje. Hrvatski su se predsednik i premijer odmah oglasili i jasno osudili ovakvo ponašanje ističući da su vremena u kojima se tako moglo govoriti nekažnjeno daleko za nama, da je Hrvatska demokratska država koja, činjenica je, ulazi u EU ovoga leta.

Mamić je, inače, poznat po dve stvari: da zna da nađe talentovanog igrača i da ga proda za velike pare i da daje glupe izjave. Ova mu je jedna od najglupljih, ali oni koji ga prate nisu iznenađeni. Koliki je glumac govori i to da se ovih dana javno izvinjavao braći Srbima.

Ovo će biti prva utakmica u istoriji između fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Srbije. Javnost se seća da je u oktobru 1999. godine odigrana utakmica između tadašnje reprezentacije SR Jugoslavije i Hrvatske na stadionu Maksimir u Zagrebu, koja je bila doživljena kao neka vrsta nastavka rata koji je formalno okončan u Dejtonu 1995. godine.

Tadašnji akteri i protivnici Siniša Mihajlović i Igor Štimac, sedeće sada na klupama kao predvodnici novih generacija igrača, koji su se većinom, bar u srpskom timu, rodili u vreme kada je rat na prostoru nekadašnje Jugoslavije počinjao, tako da nemaju ni onu nijansu zajedničke istorije. Utakmica iz 1999. godine bila je važna za tadašnju SRJ, jer je posle meseci i godina mučenja, koje se okončalo bombardovanjem i ratom na Kosovu, stigla jedna, makar i takva pobeda.

Na drugoj strani, tadašnji sastav Hrvatske je posle te utakmice izgubio mogućnost da se kvalifikuje na Prvenstvo Evrope 2000. godine, što je doživljeno kao veliki neuspeh, jer je godinu dana ranije na SP-u u Francuskoj Hrvatska umalo igrala finale.

Utakmica je završena rezultatom 2:2, strelci su bili Bokšić i Stanić za Hrvatsku, a Mijatović i Stanković za SRJ. Hrvatska je povela već u 20. minutu, a u 28. bilo je 2:1 za Srbiju. Glavni igrač utakmice bio je Siniša Mihajlović, koji je namestio oba gola i pogodio stativu. Ostala je upamćena i bizarna situacija kada je Zoran Mirković potegao Roberta Jarnija za mošnice. Hrvatska jaja u srpskoj šaci, ostaće možda najveći domet Mirkovića koji je bio odličan fudbaler i igrao čak za Juventus.

Iz istog broja

Dijalog Beograd–Priština

Da li će baronesa Ešton dobiti Nobelovu nagradu za mir

Andrej Ivanji

Novogovor

Progres

Aleksandar Ćirić

Sajam automobila

Deset dana sjaja i luksuza

 

Broj nedelje

30.000

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu