Nedelja

Dečja prava i zakon

foto: sxc.hu

Kraj zastarevanju seksualnog nasilja

Šest godina, koliko u ovom trenutku zakon predviđa rok za dokazivanje seksualnog nasilja nad decom, u najvećem broju slučajeva, upozoravaju stručnjaci, nije dovoljno da žrtva stekne psihičku snagu kako bi procesuirala počinioca. To je ujedno i razlog što počinilac najčešće ostaje nekažnjen i ugrožava drugo dete. Zastarevanje seksualnih delikata nad decom u Srbiji, međutim, moglo bi postati prošlost. Odbor za prava deteta Skupštine Srbije jednoglasno je 12. marta usvojio inicijativu Incest trauma centra Beograd za ukidanje zastarevanja seksualnih delikata nad decom.

Pravna formulacija Inicijative je od strane Incest trauma centra Beograd 5. marta predata predsedniku Narodne skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, koji je i predsednik Odbora za prava deteta i potpisnik u ime predlagača.

Stefanović će predložiti izmenu člana 108 Krivičnog zakonika, kojim se, kako je rekao Tanjugu, suštinski predviđa ukidanje mogućnosti zastarevanja seksualnih delikata i krivičnih dela iz te oblasti nad decom. Predsednik Skupštine očekuje i da se izmene zakona nađu na prvoj narednoj sednici parlamenta.

"Smatramo da je zločin koji se na takav način čini nad decom toliko užasan da svi počinioci i potencijalni počinioci moraju da znaju da će uvek biti gonjeni od strane države. Na taj način pružićemo i preventivnu i svaku drugu zaštitu pre svega deci i, naravno, ohrabriti roditelje koji su bili često u nemogućnosti da reaguju", rekao je Stefanović i dodao da se nada podršci parlamenta.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Bolno

Milan Milošević

Monografija

Korak ispred vremena

J. L

Broj nedelje

400

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu