Mozaik

Intervju – Dr Kristina Stanković, koordinator za Home Care program u Messeru

Dr Kristina Stanković, koordinator za Home Care program u Messeru / foto: m. milenković

Terapija kiseonikom uz komfor kućnog lečenja

"Home Care program je namenjen svim pacijentima kojima je preporučena i neophodna kiseonična terapija. Naš program podrazumeva različita pakovanja medicinskog kiseonika koja pacijenti mogu dobiti po preporuci lekara, a takođe raspolažemo i pakovanjima delimično tečnog medicinskog kiseonika koja se mogu koristiti kao nastavak bolničkog lečenja."

 

"VREME": Messer je jedini proizvođači tečnog medicinskog kiseonika u Srbiji. Da li je ova proizvodnja dovoljna da zadovolji potrebe srpskog tržišta za tečnim medicinskim kiseonikom? Ovo pitam, jer Messer ima evropski sertifikat za svoje proizvode u Srbiji, pa može da snabdeva i susedne zemlje EU.

KRISTINA STANKOVIĆ: Tokom 2006. godine je izgrađeno i pušteno u rad novo postrojenje za razlaganje vazduha u Smederevu, koje predstavlja najveće takvo postrojenje na Balkanu.

Postrojenje i jeste predviđeno da zadovolji potrebe domaćeg i inostranog tržišta tečnim medicinskim kiseonikom, uključujući i izvoz drugih gasova u zemlje EU. Celokupna investicija predstavlja jednu od najvećih stranih ulaganja na ovim prostorima.

S obzirom na veliki broj bolesti i stanja organizma pri kojima se preporučuje terapija kiseonikom, koliko je, po vašem mišljenju, ovakav način lečenja razvijen u Srbijigledajući u odnosu na region, ali i Zapadnu Evropu?

Broj pacijenata kod kojih je neophodna oksigenoterapija se ne razlikuje od zemalja u Evropi, ali postoji značajna razlika u tome šta je pacijentu od medicinskih sredstava dostupno u Srbiji, a šta pacijentima u zemljama u okruženju. Naš zdravstveni fond pokriva troškove koncetratora kiseonika za obolele od HOBP (hronične opstruktivne bolesti pluća), ali, nažalost, koncetrator kiseonika ne pruža pacijentu sve ono što mu je potrebno. Na ovaj način pacijenti su ograničeni u vršenju socijalnih i profesionalnih aktivnosti, često se dešava da im je otežan i odlazak na zakazan lekarski pregled. Broj pacijenata se povećava i rešenje za primenu adekvatne oksigenoterapije pronašli smo u razvoju Home Care programa.

Vi ste koordinator ovog Messerovog programa. Možete li nam nešto više reći o tome šta obuhvata i kojim osobama je prevashodno namenjen?

Home Care program, odnosno program kućne nege Messer Tehnogasa, omogućava pacijentima adekvatnu kiseoničnu terapiju u kućnim uslovima uz sav komfor koji nudi kućno lečenje. Home Care program je namenjen svim pacijentima kojima je preporučena i neophodna kiseonična terapija. Naš program podrazumeva različita pakovanja medicinskog kiseonika koja pacijenti mogu dobiti po preporuci lekara, a takođe raspolažemo i pakovanjima delimično tečnog medicinskog kiseonika koja se mogu koristiti kao nastavak bolničkog lečenja.

Home Care ima dvostruki princip: sa jedne strane da obezbedi pacijentima terapiju kod kuće, a sa druge strane omogućava značajnu uštedu zdravstvenom fondu usled smanjenja broja hospitalizacija.

Osim medicinskog kiseonika, da li postoje još neki proizvodi Messera koji se upotrebljavaju u medicinske svrhe?

Osim različitih pakovanja medicinskog kiseonika u bocama, imamo i savremena medicinska sredstva koja pacijentima omogućavaju adekvatnu oksigenoterapiju uz aktivan život. Pored toga, tu su i, već malopre spomenuti, koncetratori kiseonika kao standardni oblik kućne terapije. U planu je i dalji razvoj našeg programa koji bi trebalo da omogući pacijentima pogodnosti i olakšice jer, ne zaboravimo, za sve nas – kod kuće je najlepše.

Iz istog broja

Tribina o retkim bolestima

Registrovanje i besplatna dijagnostika prioritet broj jedan

Priredila: Ivana Milanović Hrašovec

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu