Dodatno

Vreme uspeha! (februar 2013)

Poslovne vesti

 

Victoria Group:
Saradnja sa Kliničkim centrom

Kompanija Victoria Group i Klinički centar Srbije potpisali su Ugovor o donaciji vrednoj 200.000 evra kojom se obezbeđuju sredstva za renoviranje Odeljenja urgentne urologije u okviru Urgentnog centra, Kliničkog centra Srbije. Ova donacija obezbediće značajno poboljšanje sanitarno-tehničkih uslova rada, primenu novih tehnoloških procesa kao i revitalizaciju zastarelih instalacija Odeljenja urgentne urologije.

"Victoria Group od svog osnivanja ulaže u društvenu zajednicu i do sada je donacijama pomogla više od 1000 pojedinaca i organizacija uz brojne akcije na nacionalnom i lokalnom nivou. Donacija Kliničkom centru Srbije je nastavak ove prakse, kao i saradnje započete u 2012. godini, a dugoročnom investicijom kao što je ova nastavljamo da ulažemo u lečenje i pomoć zdravstveno ugroženim građanima Srbije, na sistemski i održiv način", izjavio je prilikom potpisivanja ugovora Zoran Mitrović, generalni direktor kompanije Victoria Group.

"Današnja donacija namenjena je, između ostalog, za izgradnju najsavremenije operacione sale gde će se obavljati transplantacija jetre i bubrega, što će omogućiti da se ubuduće ovakvi zahvati obavljaju u našoj zemlji. Zahvaljujemo kompaniji Victoria Group koja je do sada donirala 250.000 evra našoj instituciji na svesrdnoj pomoći i podršci u daljem radu", rekao je Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra.


Alpha banka:
Prenesen akcijski kapital

U skladu sa ugovorom o preuzimanju od 16. oktobra 2012. godine, koji se odnosi na prodaju Emporiki Bank od strane Crédit Agricole u korist Alpha Bank i odobrenjima Centralne banke Grčke i Kipra, Credit Agricole je prenela celokupan akcijski kapital Emporiki u Alpha bank.

Alpha banka i njeni akcionari imaće koristi od uvećanih rezervi kapitala, što ih stavlja u povoljniji položaj prilikom predstojeće rekapitalizacije. Pro forma povećanje kapitala doprineće povećanju neto vrednosti imovine Alpha banke za 2,7 milijardi evra. Istovremeno, dobro obezbeđen kreditni portfolio Emporikija odgovara poslovnom pristupu Alpha banke. Osim toga, nakon prenosa kreditnog portfolija iz oblasti brodarstva u iznosu od 1,4 milijarde američkih dolara na Crédit Agricole grupu, ne preostaje nikakvo rezidualno finansiranje Emporiki-a od strane Crédit Agricole.


Henkel:
Donacija kruševačkoj osnovnoj školi

U osnovnoj školi "Nada Popović" iz Kruševca urađena je rekonstrukcija mokrih čvorova koja je realizovana zahvaljujući sredstvima koja je obezbedila kompanija Henkel Srbija u okviru svog projekta "Henkel Smile". Sa željom da se đacima stvore što bolji uslovi za rad, pored pomoći u novcu, kompanija je donirala i svoje proizvode.

"Henkel Smile" je tradicionalna inicijativa kompanije u okviru koje zaposleni prijavljuju projekte od značaja za društvenu zajednicu, nakon čega, kroz volonterski rad, i sami učestvuju u realizaciji i sprovođenju projekta.

Novčanim sredstvima i proizvodima koje je obezbedila kompanija Henkel Srbija realizovani su radovi nabavke i ugradnje podnih i zidnih keramičkih pločica, PVC stolarije, kompletne sanitarije, te izrade izolacije i hidroizolacije u svim mokrim čvorovima koji su obuhvaćeni rekonstrukcijom.


Kaspersky Lab:
Novi patent

Kompanija Kaspersky Lab patentirala je tehnologiju koja otkriva prikrivene bootkit aktivnosti i sprovodi odgovarajuće bezbednosne mere. Tehnologija je usmerena ka jednoj od najopasnijih kompjuterskih pretnji današnjice – bootkitima, koji deluju u sistemu bez znanja korisnika tako što se učitavaju pre operativnog sistema i antivirusnih aplikacija. Novi patent opisuje tehnologiju koja identifikuje nepoznate zlonamerne programe tako što emulira pokretanje procesa računara, a tehnologija se uspešno primenjuje na proizvodima kompanije Kaspersky Lab, kao što su Kaspersky Internet Security 2013, Kaspersky Endpoint Security 8 za Windows, i Kaspersky PURE 2.0

Nova patentirana tehnologija efikasno sprečava pokušaje da sektor Master Boot Record (MBR) bude izbrisan tako što bivaju presretani svi pokušaji pristupa i skeniranja hard diskova korišćenjem poznatih imenovanih pretnji. Ukoliko se otkrije određena sumnjiva aktivnost, tehnologija blokira pristup sektoru MBR i zlonamerni fajlovi ili podaci se brišu ili izoluju. Dakle, tehnologija koju je razvila kompanija Kaspersky Lab ne samo da brzo i pouzdano čisti računare zaražene bootkitom, već sprečava i buduće moguće infekcije.


Lenovo:
Najbolji kvartal ikada

Kompanija Lenovo Group objavila je rezultate trećeg fiskalnog kvartala završenog 31. decembra 2012. U svom najboljem kvartalu ikada, kompanija Lenovo je nastavila da prerasta tržište na svim geografskim lokacijama sa rekordnim nivoom prodaje, prihoda i dobitka pre oporezivanja. Kompanija Lenovo nastoji da postane vodeći svetski proizvođač računara i globalni lider u proizvodnji PC Plus uređaja, sa još jednim rekordnim kvartalnim nivoom prodaje od 9,4 milijarde američkih dolara, što predstavlja 12 odsto povećanja u odnosu na isti period prethodne godine. Već 13 uzastopnih kvartala, kompanija Lenovo je najbrže rastuća velika računarska kompanija.

"Uz strategiju ‘Zaštiti i napadni’, kompanija Lenovo ne samo da je ostvarila rekordan prihod, profit i udeo na globalnom tržištu računara u poslednjem kvartalu, već je i naše poslovanje sa pametnim telefonima i tablet uređajima doživelo hiper rast. Štaviše, naše globalno poslovanje sa tablet uređajima i poslovanje u Kini sa pametnim telefonima postali su profitabilni", rekao je Yang Yuanqing, predsednik i izvršni direktor Lenovo grupe. "Dok nastavljamo sa PC Plus erom, Lenovo već ima čvrste temelje. Naša nova organizacija će obezbediti strukturu koja će podići naše raznovrsne poslove na viši nivo. Mi smo uvereni da možemo ostvariti pobedu kroz diferencijaciju i postati lider u inovacijama u PC Plus eri."

johnson controls

Johnson Controls:
Dve nove fabrike

Johnson Controls, globalni lider u proizvodnji automobilskih sedišta, enterijera i elektronike za enterijer automobila, otvorio je dve fabrike za proizvodnju sedišta za novi model Fiat 500L u Slobodnoj zoni Grošnica u blizini Kragujevca. Kompanija takođe obezbeđuje kompletan enterijer, obloge na vratima, instrument table, podne konzole i zadnja krila preko zajedničke fabrike sa PCMA, divizijom kompanije Magneti Marelli S.p.A.

"Ponosni smo što podržavamo Fiat u razvoju i rastu njegovog poslovanja u Srbiji. Naši proizvodi doprinose uspehu modela 500 L", izjavio je Marcio Raveđi, potpredsednik i generalni direktor poslovne jedinice kompanije Johnson Controls za saradnju sa Fiatom, na svečanom otvaranju dve nove fabrike. Fabrika za proizvodnju kompletnog enterijera automobila predstavlja 50-50 zajedničko ulaganje kompanija Johnson Controls i Magneti Marelli, i nalazi se u okviru postrojenja Fiat automobila Srbija (FAS). Obe fabrike snabdevaju fabriku Fiat automobila Srbija (FAS) u Kragujevcu, gde se sklapa model 500L.

"Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa kompanijom Magneti Marelli", izjavio je Marcio Raveđi. "Johnson Controls, Magneti Marelli i naš zajednički klijent Fiat će imati velike koristi od ove zajedničke fabrike."


Hypo Alpe Adria banka:
Subvencionisani stambeni krediti

Hypo Alpe Adria banka će građanima ponuditi stambene kredite uz subvenciju Republike Srbije, kao i mogućnost oslobađanja od naknade za obradu kredita, ukoliko zahtev podnesu do kraja juna.

Za subvencionisani stambeni kredit moći će da apliciraju svi zainteresovani državljani Srbije, čija su primanja niža od 150.000 dinara i koji neće imati više od 70 godina u vreme otplate poslednje rate. Maksimalan iznos kredita je 100.000 evra. Nominalna kamatna stopa na kredit banke iznosi 4,5 odsto (EKS od 5,12) plus šestomesečni euribor, a na kredit države 0 odsto. Ukupan period otplate kredita može biti do 360 meseci, odnosno kredit banke do 300 meseci i kredit države poslednjih 60 meseci otplate kredita. Prema postojećoj uredbi, predviđeno je da banka finansira maksimalno 80 odsto kredita, Republika Srbija 10 odsto, kao i da korisnik kredita obezbedi 10 odsto za minimalno učešće. Subvencionisani stambeni krediti namenjeni su kupovini novoizgrađenih stanova ili kuća, kao i stanova ili kuća u izgradnji.


NIS:
Rast 22 odsto

Na osnovu pojedinačnih i nerevidiranih finansijskih izveštaja za 2012. godinu, NIS je ostvario neto dobit od 49,5 milijardi dinara, što je godišnji rast od 22 odsto. Rast profita je rezultat efikasnijeg poslovanja i smanjenja troškova, kao i rasta udela na domaćem tržištu nafte i naftnih derivata.

EBITDA (operativna dobit) za 2012. godinu iznosi 66,5 milijardi dinara, što je 27 odsto više u odnosu na isti period 2011. godine. Na rast EBITDA su, pored povećanja efikasnosti poslovanja, uticali i realizacija ranijih ulaganja u obnovu resursne baze i rast proizvodnje domaće nafte i gasa.

NIS je ostao pojedinačno najveći poreski davalac u zemlji. Iznos obračunatih poreza, naknada i ostalih fiskalnih obaveza NIS-a za 2012. je 91,4 milijarde dinara, što je 8 odsto više od iznosa uplaćenog u istu svrhu tokom 2011. godine.

"Finansijski rezultati za 2012. su pokazali da je ta godina bila najuspešnija od kada NIS postoji. Uspeli smo ne samo da sačuvamo, već i da povećamo profitabilnost Kompanije, istovremeno smanjivši nivo bankarskog duga. I to u uslovima kada je u 2012. godini Srbija oborila dva neslavna rekorda – u dubini recesije u Jugoistočnoj Evropi i po visini stope inflacije u Evropi. Ključni razlog uspešnog poslovanja NIS-a je konstantan rast investicija u nove tehnologije, razvoj maloprodajne mreže u zemlji i regionu, kao i istraživanje i povećanje rezervi nafte i gasa. Još jednom se potvrdilo da dogovor kuću gradi, a naša kuća je prošle godine jačala zahvaljujući dogovoru dva akcionara – Gasprom njefta i Vlade Srbije", rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.


LG:
Sedam nagrada za dizajn

Kompanija LG Electronics dobila je sedam prestižnih priznanja za dizajn koje dodeljuje organizacija International Forum (iF). Kao jedna od najpoznatijih u ovoj oblasti, iF nagrada se svake godine dodeljuje proizvodima koji poseduju vrhunski i inovativan dizajn. Među nagrađenim proizvodima kompanije LG, nalaze se i smart telefoni Optimus L7 i Optimus L9, koji su dostupni na tržištu Srbije, ali i nedavno predstavljeni model Optimus G.

"LG ima velika ulaganja u dizajn, kako bi stvorio proizvode koji se na unikatan način razlikuju od konkurencije", rekao je dr Jongseok Park, predsednik i izvršni direktor kompanije LG Electronics Mobile Communications. "Vrhunski dizajn je od velikog značaja ne samo zbog toga što upotpunjuje, već i poboljšava naš hardver visokih performansi. Usavršavanje balansa između stila i pune funkcionalnosti je već duže vreme deo dizajnerskog nasleđa kompanije LG i tako će biti i u budućnosti."


UNIQA osiguranje:
Najažurniji u rešavanju šteta

Prema zvaničnom izveštaju Narodne banke Srbije o pregledu osiguranja i šteta u osiguranju od auto-odgovornosti u kome je obuhvaćeno 12 kompanija koje su poslovale u protekloj godini, UNIQA osiguranje je na dan 31. 12. 2012, posmatrajući od početka godine, najbolje osiguranje u ažurnosti rešavanja odštetnih zahteva, kao što je to bio slučaj i u prethodnih pet godina. I ovom prilikom ističemo da se u samoj napomeni izveštaja Narodne banke Srbije navodi da ažurnost u rešavanju šteta predstavlja osnovni kriterijum za procenu dobrog društva za osiguranje.

Za pet godina koliko posluje u Srbiji, UNIQA se uspešno diferencirala na tržištu kao lider u oblasti brige o klijentima, što pokazuje i ovaj rezultat – prvo mesto u ažurnosti rešavanja šteta u auto-odgovornosti na dan 31. 12. i to petu godinu zaredom.

Iz istog broja

Intervju – Nela Bojović, PR menadžer Wiener Städtische osiguranja

Deset godina odgovornog poslovanja

Intervju – Džejms Tornli, partner i rukovodilac Odeljenja za reviziju revizorske kuće KPMG

Stabilnost bankarskog sektora – prioritet

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu