Nedelja

Afera »pancir«

foto: betaphoto

Dragić oslobođen optužbi

Mile Dragić, vlasnik kompanije za izradu vojne i policijske opreme, oslobođen je optužbi u aferi poznatoj kao "Pancir".

Iako je Apelacioni sud u Novom Sadu prošle godine ukinuo prvu presudu kojom je Dragić bio oslobođen i naložio da mu se suđenje ponovi, Osnovni sud u Zrenjaninu je 12. februara ponovo doneo oslobađajuću presudu.

Dragić je optužen jula 2007. godine zajedno sa bivšim ministrom odbrane Prvoslavom Davinićem, nekadašnjim pomoćnikom ministra odbrane Milunom Kokanovićem i bivšim načelnikom odeljenja za razvoj i opremanje vojske SCG Jovicom Vučkovićem u aferi nazvanoj "Pancir", ali je postupak protiv njega izdvojen iz vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu jer on nije vojno lice. Spornim ugovorom, za koji se optuženi terete, 2005. godine bila je predviđena nabavka 69.000 šlemova i više od 60.000 pancirnih prsluka za vojsku, koja je tada imala 28.000 vojnika, a procenjivalo se da bi država zbog neosnovano povećanih cena bila oštećena za 176 miliona evra.

Sam Dragić bio je optužen da je zloupotrebio ovlašćenja u privredi u pokušaju, kako bi pribavio imovinsku korist od 6,7 miliona evra, kao i za nedozvoljeno držanje vatrenog oružja i eksplozivnih materija.

Sudsko veće, kojem je predsedavala sudija Ljiljana Aćimović, ocenilo je da nakon osam godina nije dokazano da je Dragić počinio navedena krivična dela iz optužnice i donelo oslobađajuću presudu.

Svedoci i veštaci su tokom suđenja tvrdili da ponuđene cene vojne opreme nisu bile "naduvane" i da nisu bile konačne, te da stoga nije ni postojala mogućnost da Dragić "prevari" Ministarstvo odbrane, kako je bilo navedeno u optužnici.

Postupak protiv Dragića započet je u Beogradu, pred Vojnim odeljenjem Okružnog suda, gde je bio optužen, zajedno s nekadašnjim ministrom odbrane Prvoslavom Davinićem i još dvojicom oficira, koji su, ranije, oslobođeni optužbi.

Od podizanja optužnice i početka suđenja Dragić je tvrdio da je ceo proces montiran i da su tvrdnje tužilaštva neosnovane i zlonamerne.

Iz istog broja

Novogovor

Tebra

Milan Milošević

Poljoprivreda

Mleko bezbedno

R. V

Broj nedelje

9

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu