Vreme Beograda – Natalitet u Beogradu

Sve za bebe

Već početkom godine Beograđane je obradovala vest o većem broju prinova. Kako bi planiranje novog člana porodice bilo što jednostavnije, gradska Uprava u poslednjih nekoliko godina realizuje projekte za pomoć trudnicama i porodiljama i obezbeđuje podršku za učešće u programu vantelesne oplodnje

Već početkom godine Beograđane je obradovala vest o većem broju prinova.
Kako bi planiranje novog člana porodice bilo što jednostavnije, gradska
Uprava u poslednjih nekoliko godina realizuje projekte za pomoć trudnicama i
porodiljama i obezbeđuje podršku za učešće u programu vantelesne oplodnje.

Prošle godine u Beogradu na svet je pristiglo 20.109 beba. Početkom 2013. vest o rekordnom broju novorođenčadi obradovala je mnoge Beograđane. Krajem januara, u ukupno pet porodilišta u glavnom gradu, za samo jednu noć na svet je stiglo šesdeset šest najmlađih Beograđana. U KBC-u "Zemun", gde se godišnje rodi od 600 do 800 beba, dnevni prosek iznosi oko šest novorođenčadi. Lekari u ovoj ustanovi su te noći porodili 11 žena. "U toj noći rodilo se šest dečaka i pet devojčica. U odnosu na prethodne mesece, ovaj broj novorođenih beba je veći", rekao je upravnik bolnice dr Tomislav Stefanović. Ovi podaci govore da, iako natalitet u Beogradu još uvek nije optimalan, broj novorođenčadi se postepeno povećava.

Kako bi se podstakao porast nataliteta, Grad je poslednjih nekoliko godina preduzeo brojne mere. Obezbeđena je novčana pomoć trudnicama i porodiljama, bebi paket koji sadrži neophodne stvari u prvim danima po rođenju deteta, i osnovan je SMS servis za buduće mame. Takođe, za sve bračne parove iz Beograda koji moraju da se opredele na začeće vantelesnim putem, omogućeno je i finansiranje drugog i trećeg pokušaja vantelesne oplodnje. Finansiranjem procesa vantelesne oplodnje do sada su rođene 84 bebe iz drugog i trećeg pokušaja. Onima koji su već učestvovali u ovom programu, ove godine će grad Beograd pružiti još jednu, besplatnu priliku da ovim putem dobiju još jednog člana porodice. Za sve parove je obezbeđena i psihička podrška u Savetovalištu za vantelesnu oplodnju. Ova usluga je Beograđanima dostupna od septembra 2012. godine. Savetovalište se nalazi u Svetogorskoj ulici, otvoreno je 365 dana u godini, svakog dana u nedelji, i ima kapacitet da primi oko 100 parova nedeljno.

"Osim što finansijski i na druge načine pomažemo roditeljima, takođe pokazujemo i brigu o njima i ulivamo im sigurnost i poverenje da mogu da se upuste u veliki poduhvat i da prošire porodicu. Nastavićemo da radimo na poboljšanju uslova za sve beogradske roditelje i njihovu decu i tokom 2013. godine", izjavila je Tatjana Pašić, zamenica gradonačelnika Beograda.

Grad Beograd je u cilju brže realizacije mera podrške porodici, podsticanja rađanja i podrške porodici sa decom, u februaru 2009. doneo Odluku o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja na teritoriji Beograda. U to spadaju naknada tokom trajanja privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u trudnoći zaposlenoj, pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj i zaposlenoj porodilji, naknada troškova vrtića za decu bez roditeljskog staranja, kao i za decu ometenu u razvoju. U novembru prošle godine rok za zahtev za isplatu jednokratne pomoći produžen je na devet meseci od dana rođenja deteta.

Svim parovima koji se odluče na troje ili više dece, Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti grada Beograda predviđena je i stalna novčana pomoć za roditelje trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca koja se ostvaruje jednom godišnje.

Za tu vrstu pomoći, tokom prošle godine u Beogradu je evidentirano ukupno 85 porodica i 269 dece. Od ovog broja registrovano je ukupno 213 trojki, 8 četvorki i 48 dece duplih blizanaca. Od njih, 92 pohađa pripremne predškolske programe, 127 dece pohađa osnovnu školu, njih 43 srednju školu, a sedmoro mladih pohađaju više škole i fakultete.

Noć beba

Najviše prinova u noći između 28. i 29. januara bilo je u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj, gde su 22 nove mame prvi put ugledale svoje bebe.

Načelnica porodilišta, primarijus dr Zorica Mladenović Bogdanović, kaže da se u "dobra" vremena rađalo između 40 i 46 beba dnevno samo u tom porodilištu. Broj porođaja varira iz dana u dan, ali se u GAK-u "Narodni front" u proseku rodi do 20 beba. Za njih ta noć nije bila posebno značajna jer se rodilo samo 13 prinova. "U našoj smeni, do sedam ujutru, tokom noći se rodilo ukupno 13 beba, a onda se od sedam ujutru do 15 časova porodilo isto toliko žena", kaže Spaso Anđelić, ginekolog iz "Narodnog fronta".

U KBC-u "Zvezdara" u noći između 28. i 29. januara rodilo se 13 beba, u porodilištu "Narodni front" 15, a u bolnici "Dragiša Mišović" pet beba.


»Vreme Beograda«

Ceo dodatak »Vreme Beograda« u PDF-u

Ovo je jedan tekst iz dodatka.

Dodatak priredio Mirko Rudić. Fotografije: Aleksandar Anđić, Milovan Milenković, Ivan Šepić i Reuters.


Akcije

Grad je u novembru 2011. godine uveo SMS servis "Beba dolazi". Ovu, još jednu u nizu mera brige o trudnicama, do sada je koristilo 5475 žena. Uz pomoć SMS poruke, trudnice mogu da se informišu o svom zdravlju tokom svih devet meseci. Za sve promene u organizmu, njihovoj prirodi i toku nastalih promena, stručni lekari su tu da svaku buduću majku individualno posavetuju o održavanju trudnoće.

Već treću godinu zaredom realizuje se i projekat "Beogradski bebi klub", a do sada je podeljeno više od 40.000 bebi paketa. Svaki paket je vredan 12.000 dinara, a njihova podela je omogućena uz pomoć pojedinaca i preduzeća koji su podržali akciju "Beogradski bebi klub". Svaka nova mama iz beogradskog porodilišta izlazi sa svim neophodnim potrepštinama za prvih nekoliko dana nakon porođaja.

U paketu su komplet za negu majke i bebe, pelene za jednokratnu upotrebu, kao i švedske i tetra pelene. U njemu su i benkice i zeke, prekrivač, peškir i torba sa podlogom za povijanje. Osim toga, u paketu se nalazi i edukativni materijal. "Mnogo mi je značio ovaj paket. Prvih dana nisam mogla da se krećem sama, a dok sam ležala proučila sam i savete koje sam dobila uz paket u štampanom izdanju. Kada ste ‘sveža’ mama, ovakva vrsta pomoći, uliva sigurnost", rekla je Milica M. koja se porodila u porodilištu "Narodni front" prošlog aprila.

Kada bebe počnu da rastu, sve iziskuje dosta novca. Zbog toga za sve porodice bez dovoljno sredstava postoji akcija "Pokloni dalje". Ona ima za cilj da se sva oprema za bebe, od garderobe do kolica, iskoristi na najbolji način. Roditelji čiji mališani prerastu bebi opremu ili je više ne koriste, umesto da je bace mogu da je doniraju. Tako oni kojima je neophodan dubak ili garderoba, a ne mogu da ih priušte, mogu da preuzmu doniranu opremu.

Svi Beograđani koji žele da poklone opremu ili im je ona neophodna, mogu da se jave Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu na broj 011/7157-630 ili na mejl pokloni.dalje@beograd.gov.rs, a automobil akcije "Pokloni dalje" dolazi na kućnu adresu da opremu preuzme ili doveze. Od početka akcije javilo se oko 400 sugrađana, a najčešće su se poklanjali kreveci, kolica, podloge za povijanje i nosiljke za bebe.

Iz istog broja

Ubistva novinara

Veranova i Acina komisija

Miloš Vasić

Predsednički dani teku

Prorok iz Bajčetine

Zora Drčelić

Politika i osjećaji

Kad te sramota tuđe sramote

Dragan Todorović

Rodoljub Radulović

Lažni Kokalis iz Kotora

Slobodan Georgijev

Kultura sećanja

Drugi svetski rat i mir Mirka Tepavca

Vladimir Pavićević

Sudbina Jata, opet

Let i puzanje

Igor Salinger

Afera kao politički detonator

Predizborna kakofonija

Milan Milošević

TV manijak

Smokvin list i Banana

Dragan Ilić

Direktor policije

Odgovoran, ali ne i kontrolisan

J. G

Politička sudbina Ivice Dačića

Ostavka koju treba odraditi

Filip Švarm

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu