Nedelja

Sport

foto: a. anđić

Ko smešta fudbalu

O najnovijoj i do sada najvećoj istrazi o nameštanju fudbalskih utakmica širom sveta, u utorak 5. februara, kada je ovaj tekst napisan, znalo se da je Evropskoj policiji (Europolu) sumnjivo 680 utakmica među kojima i dve iz Lige šampiona (LŠ), da Liverpul navodno ništa nije znao o tome, da srpsko prvenstvo nije spominjano za razliku od najbližih komšija, da je umešano 425 ljudi među kojima članovi kladioničarske mafije iz Singapura i jedan Crnogorac. Istražitelji su bili iznenađeni raširenošću mreže nameštanja i uplašeni da je ovo samo "vrh ledenog brega".

Da je utakmica između Liverpula i Debrecina (grupna faza LŠ, 2009. godina, 1:0 za Liverpul) jedna od 680 koje su pod istragom, prvo je objavio jedan danski tabloid. Jedan od "izvođača nameštaljke" koga su mediji do sada imenovali, jeste golman crnogorske reprezentacije Vukašin Poleksić koji je već suspendovan zbog neprijavljivanja nameštanja neke druge utakmice. On je, navodno, trebalo da se postara da na utakmici sa Englezima padne više od tri gola. "Posao" mu je dala, takođe navodno, neka kockarska kompanija iz Singapura koja svoja predstavništva ima u 30 zemalja širom sveta, pa je posle bila ljuta što plan nije uspeo. Iz slavnog kluba sa Ostrva su poručili da ih niko od istražitelja nije kontaktirao, a Crnogorac je sve demantovao.

Evropska policijska služba (Europol) potvrdila je na konferenciji za novinare da se već 18 meseci odvija najveća istraga o nameštanju fudbalskih utakmica do sada – istraženo je 680 utakmica iz 30 zemalja (380 u Evropi i 300 u Africi, Aziji i Centralnoj i Južnoj Americi), pregledano 13.000 mejlova, uhapšeno 50 od 425 osumnjičenih klupskih funkcionera, fudbalera, sudija…

Glavni organizatori su velike kladioničarske kompanije iz Azije koje su preko mreže svojih kriminalnih saradnika iz celog sveta dolazile do pojedinaca iz fudbalskog sveta, davali im mito i na taj način ostvarile profit od oko osam miliona evra – samo na utakmicama odigranim u nižim rangovima prvenstva u Nemačkoj.

Pored Nemaca, najviše su nameštali Turci i Švajcarci. Iz regiona se spominju Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Crna Gora. Zbog trajanja istrage nije pokazan spisak spornih utakmica. Navodno, Europol ima dokaze za polovinu od pomenutih 680 utakmica.

Iz istog broja

Novogovor

Misao

A. Ć

Broj nedelje

80.000

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu