Nedelja

Zdravstvo

Lekari dobri, menadžment loš

Sajt "Kakav je doktor" bio je krajem prošle godine u fokusu zbog zabrane ocenjivanja lekara. Podsećamo, ideja tvoraca sajta išla je ka tome da svaki lekar na sajtu ima svoj profil, da ga uređuje, čita komentare svojih pacijenata i odgovara na njih. Spisak lekara i ustanova gde su oni zaposleni bio je objavljen javno, sajt je buknuo već prvog dana rada kada ga je posetilo oko 6000 građana i pritom ocenilo više od hiljadu lekara.

Sve bi išlo glatko da je neko pitao lekare da li se slažu sa tom idejom.

Iz Lekarske komore Srbije čuli su se oštri protesti da javno iznošenje podataka o lekarima krši njihova građanska prava, kao i to da je neprimereno ocenjivati lekare na ovaj način. Naknadno, posle 10 dana rada sajta, što pod uticajem Lekarske komore, što uz tek stečenu svest o svim mogućnostima zloupotrebe ovakvih prozivki struke, iz Službe poverenika za informacije poslali su upozorenje da se uklone spiskovi lekara.

Opcija ocenjivanja lekara ugašena je 30. novembra, a od 25. decembra građani su dobili mogućnost ocenjivanja odeljenja zdravstvenih ustanova.

Tokom mogućnosti ocenjivanja lekara sajt je u roku od desetak dana posetilo 30.000 građana i dalo više od 13.000 ocena lekara, dok ga je tokom ocenjivanja rada zdravstvenih ustanova posetilo 3000 građana koji su dali 1260 ocena i više stotina komentara na rad zdravstvenih ustanova.

Skoro svaki peti je naveo da je na pregled ili laboratorijsku analizu iz državne bio upućen u privatnu zdravstvenu ustanovu; manje od deset odsto (7,85) oseća se žrtvom korupcije, a u čekaonici se provodi, u proseku, 35 minuta. Osim čekanja, posetiocima sajta najviše smeta loša organizacija rada i prebacivanje sa šaltera na šalter.

Za razliku od menadžmenta, lekari su dobili dobru prosečnu ocenu – 4,06. Najbolje su ocenjeni lekari u ZC Kraljevo sa prosečnom ocenom 4,5, u Domu zdravlja Kragujevac 4,4 i Kliničkom centru Novi Sad sa prosečnom ocenom 4,3.

Ana Babović, izvršna direktorka Udruženja "Srbija u pokretu", ukazala je da, po sugestiji poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, građani više ne mogu da ostavljaju komentare o radu lekara na sajtu "Kakav je doktor". Ona je izjavila 5. februara, prilikom predstavljanja rezultata projekta "Kakav je doktor", da je Udruženje "Srbija u pokretu" predložilo da se unesu izmene u Zakon o zaštiti prava pacijenata, kako bi se stvorio zakonski osnov za ocenjivanje rada lekara.

Ukoliko predlog ne bude usvojen, Ana Babović je najavila da će predlog biti pokrenut u Skupštini Srbije.

Iz istog broja

Novogovor

Misao

A. Ć

Broj nedelje

80.000

 

Sport

Ko smešta fudbalu

Mirko Rudić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu