Kultura

TV manijak

Afrički šljivik

Pre nekoliko dana u jutarnjem programu "Buđenje" dobili smo citat govora iz 2009. jednog brazilskog naučnika, održanog povodom dobijanja Nobelove nagrade za medicinu.

Citat je izrekao dobitnik dr Drauzio Varella, najpoznatiji brazilski onkolog, svetskog glasa:

"U današnje vreme se u svetu pet puta više investira novca u preparate i medikamente za mušku potenciju i silikone za žene, nego za lečenje Alchajmerove bolesti. Tako ćemo za nekoliko godina imati stare babe sa velikim sisama i stare dede sa velikim tvrdim penisima, ali se niko od njih zbog Alchajmera neće moći setiti zašto je to dobro i čemu to uopšte služi."

Dok gledate TV program ili čitate štampu u Srbiji, shvatićete koliko je ova konstatacija tačna, pa je logično da se upitamo – da li smo zaista toliko mlitavi?

Devedesetih godina je dr Savo Bojović prvi patentirao tehničko pomagalao koje je promenilo TV reklame u ovoj oblasti. Malko ocvala devojka, ali veoma obdarena, meškoljila se po krevetu mazno šapućući slogan – "Uz pomoć VEP-a budućnost je lepa!"

Nije bilo potrebno mnogo da proizvod dobije kultni status, mada je danas reklama nestala sa malih ekrana. Dakle, koreni srpske impotencije delom leže u devedesetim i otuda dolazi deo paničnog straha od podsećanja na ta vremena.

U svetu je nastala revolucija sa pojavom male plave tablete i danas se gotovo isključivo pojavljuju reklame za biljne ili hemijske preparate.

Barjak je podigla i dugo nosila – a ko drugi nego – Vendi Vukelić. Ona se pojavila u spotu za nešto što se zove "Vulkan". Da bi poruka delovala uverljivije, naslonjena je na crnca. Ova fiksacija i opsesija crnačkom potencijom veoma je neobična. Verovatno je zanemarljiv procenat žena kod nas koje su imale seksualne odnose sa crncima, ali uverenje o veličini i potenciji crnog roba ljubavi je ostalo.

Otuda je gotovo redovno (od spota Seke Aleksić Crno i Zlatno) pojavljivanje crnih manekena i statista u spotovima naših folk pevačica. Uz naglašeno obdarene ženske – logično pasuju hipernabudženi crnci. Ovaj seksualni rasizam ponovio se u još jednoj reklami za borbu protiv impotencije.

Do danas sam verovao da je Čačanska lepotica, ili Madžarka, šljiva zaštitni znak Srbije. Međutim, odnedavno je ovde stigla autohtona vrsta – Afrička šljiva! Od ove šljive – muškarac postaje u najmanju ruku Šaka Zulu, erotski ratnik, čije "koplje" stoji uspravno, kao u reklami. Da glupost bude još upadljivija, nekog rmpajliju su nagaravili imalinom da glumi crnca. Ovim se indirektno vraćamo na filmske početke Pevača džeza, gde tamnopute muzičare glume beli, ali nagaravljeni holivudski glumci. Čekajte onda, ako ćemo objektivno, na Balkanu su Romi najbogatiji decom. Natalitet je veliki i kod Albanaca. Zamislite samo preparat koji bi u Srbiji reklamirao neki Rom ili Albanac. Marketinško samoubistvo. Kao Bata Zver (Srbin) sa Šteficom Cvek (Hrvaticom) u filmu U raljama života. Dakle, potencija je delom i metafizička kategorija. Logično pitanje, koje sam čuo na jednoj beogradskoj pijaci, gde se degustira šljivovica (a pretpostavljam da je redovna tema i seks) jeste da li je moguće uvesti dotičnu šljivu, napraviti zasade i eventualno peći rakiju od iste. Veruje se da bi afrikovača naišla na divan prijem i davala i venac i snagu.

Nije ni električna energija ostala neiskorišćena za potrebe potencije. Hvala bogu, još niko nije pokušao Teslu da iskoristi u ove svrhe (a ruku na srce ni istorijski fakti ne idu naruku) međutim – istosmerna struja je korisno upotrebljena. Neke tablete, mislim da se zovu "potencijal", koriste tri baterije u oslikavanju praistorijskog oblika falusa u erekciji. Potencijal je, kao što znamo, još od Luiđija Galvana, nagomilana električna energija, dok razlika u potencijalima dovodi do protoka struje – istosmerne. Može, dakle, i na struju.

U reklamama za ova pomoćna lekovita sredstva se pojavljuju i lepuškaste medicinske sestre, koje kobajagi medicinskom terminologijom, đavolice male, nude lako rešenje za čičine probleme. Otud i guranje u redu za nekakve tablete gde stariji osiguranik bez recepta uzima lekić.

Postoji i čitava lepeza sirupa za prostatu gde osnovni problem nije curkanje, nego prateća impotencija. Ponovo u kadru čini mi se Aljoša, koji sprema romantičnu večeru za neku mnogo mlađu cicu, al popio je sirupić – biće vatrometa!

Dakle, što bi rekao nobelovac sa početka, sve smo stariji kao nacija, pa je logično da što duže želimo kvalitetan i potpun život. Pitanje je samo da li zaista želimo seks ili se samo kurčimo?

Iz istog broja

Pozorište

Lepi incident od 72 minuta

Teofil Pančić

Povodom jednog stiha, jedne knjige i jedne godišnjice

Dalmacija u mom oku

Muharem Bazdulj

Propast »Beograd filma«

Od »Balkana« pa do »Jadrana«

Ivana Milanović Hrašovec

Intervju – Svetlana Spajić, pevačica tradicionalnih pesama

Težnja ka savršenoj harmoniji

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu