Dodatno

Vreme uspeha! (januar 2012)

Poslovne vesti

 


FALKENSTEINER:
Otvoren Hotel Belgrade****s

Renomirani hotelski lanac Falkensteiner Michaeler Tourism Group otvorio je svoj prvi hotel u srpskoj prestonici. Falkensteiner Hotel Belgrade****s, koji pripada kategoriji gradskih hotela, namenjen je poslovnim ljudima i kongresnom turizmu, ali će takođe pružati sve usluge koje zahtevaju internacionalni turisti.

Prema rečima direktora hotela Aleksandra Vasilijevića, objekat je projektovao Boris Podreka, jedan od najznačajnijih evropskih arhitekata današnjice: "Futuristička arhitektura, moderan dizajn i prostrane sobe izdvajaju hotel od drugih objekata u centru poslovnih događanja. Hotel je smešten na samo četiri kilometra od centra srpske prestonice, a neobičan eksterijer i brojne pogodnosti za sve goste, bilo da su na poslovnom putu ili odmoru, svakako izdvaja ponudu hotela od drugih u gradu."

Boris Podreka, inače poreklom iz Beograda, ističe da je to njegov prvi projekat u gradu u kome je rođen. "Želja mi je bila da Beogradu donesem kvalitetnu arhitekturu srednje Evrope i tako je nastao ovaj hotel, koji za mene predstavlja nešto dublje, ne samo arhitekturu. Falkensteiner Hotel Belgrade spoj je dva načela – lirskog i epskog, dva elementa – Feminine i Masculine", objasnio je Podreka.

Falkensteiner Hotel Belgrade****s raspolaže sa 170 smeštajnih jedinica, od čega 26 luksuznih Royal soba. Objekat poseduje šest kompletno opremljenih konferencijskih sala površine 400 m², kao i luksuznu salu za venčanja površine 300 m².


BAT:
Novi generalni direktor

Počev od prvog januara, novi generalni direktor kompanije British American Tobacco (BAT) za Srbiju i Crnu Goru je Tanos Trimis.

Trimis, po nacionalnosti Grk, dolazi na novu poziciju sa mesta generalnog direktora BAT-a za Kipar, Maltu i Izrael. Karijeru u BAT-u započeo je u Grčkoj, a nakon toga je radio u BAT-ovoj centrali u Londonu na poziciji evropskog marketing menadžera za "Dunhill". Pre BAT-a, Trimis je radio za "Unilever" i "Coca-Colu".

"Srbija je veoma izazovno tržište, naročito sada, u vreme intenzivnih promena koje se dešavaju na putu ka Evropskoj uniji. Izuzetno mi je drago što ću imati priliku da upoznam vašu, za nas Grke bratsku zemlju, i da sarađujem sa talentovanim timom koji radi u BAT-u u Srbiji", rekao je Tanos Trimis.


CARLSBERG:
Stipendije najboljim studentima

Kompanija "Carlsberg Srbija" dodelila je stipendije najboljim studentima Katedre za danski jezik i književnost, koja je deo grupe za skandinavske jezike i književnosti. Na svečanosti, treću godinu zaredom upriličenoj na Filološkom fakultetu, stipendijama su nagrađene Jovana Todorović, Tijana Vujadinović i Olivera Vujić.

Kao i prethodnih godina, kompanija "Carlsberg Srbija" nastavila je da pruža podršku studentima Filološkog fakulteta. "Program se pokazao kao vrlo uspešan, a dosadašnji stipendisti ističu značaj studiranja i boravka u Kopenhagenu, gde su imali priliku da svoje znanje usavrše kroz svakodnevnu komunikaciju na danskom jeziku. Sa željom da omogućimo talentovanim studentima da steknu nova znanja i iskustva, koja nakon povratka mogu da primene u Srbiji i tako pomognu njenom razvoju, do sada smo uložili preko 100.000 evra u različite programe stipendiranja", rekla je Ivana Marković, HR menadžer u kompaniji "Carlsberg Srbija".


ERSTE:
Kreditna linija od 10 miliona evra

Erste Bank a.d. Novi Sad i nemačka razvojna banka KfW potpisale su ugovor o kreditnoj liniji od 10 miliona evra prvenstveno namenjenoj finansiranju aktivnosti koje podrazumevaju povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Najmanje 50 odsto od ugovorenih 10 miliona evra biće plasirano za te svrhe, dok će ostatak biti iskorišćen za finansiranje potreba mikro, malih i srednjih preduzeća za stalnim sredstvima. Sredstva namenjena za energetsku efikasnost moći će da koriste i MMSP i građani.

Reč je o dugoročnim investicionim kreditima sa fiksnom kamatnom stopom. "Uspostavljanje saradnje sa KfW-om smatramo veoma bitnim za banku i naše klijente. Ova kreditna linija će nam omogućiti da klijentima obezbedimo kredite sa fiksnom kamatnom stopom sa dužim rokom otplate nego što bi to bilo moguće u standardnoj ponudi. Planiramo da sredstva iz ove linije plasiramo privredi i građanima tokom 2013. godine", izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.


HENKEL:
Investicija 3,5 miliona evra

"Henkel Srbija" počeo je u svojoj fabrici u Kruševcu izgradnju magacinskog prostora, veličine oko 7000 kvadratnih metara. Projekat je vredan 3,5 miliona evra, a završetak gradnje planiran je za 2013. godinu.

Budući da postojeća magacinska infrastruktura ne zadovoljava potrebe i ne uklapa se potpuno u postavljene SHEQ standarde kojih se kompanija strogo pridržava, izrađen je master plan o proizvodnim kapacitetima koji obuhvata ulaganje u novu skladišnu zgradu. Novi magacin nalaziće se uz postojeće staro glavno skladište, zauzimaće površinu do 7000 kvadratnih metara i ispunjavaće sve SHEQ standarde, dok će istovremeno biti direktno povezan sa proizvodnjom tečnih i praškastih deterdženata sa optimizovanim i automatizovanim protokom sirovina.


JTI:
Nagrada PKS

Privredna komora Srbije uručila je kompaniji Japan Tobacco International (JTI) nagradu za postignute rezultate u privređivanju i doprinos razvoju i unapređenju privrede Republike Srbije u 2012. godini.

"Kao prvi i najveći japanski investitor, Japan Tobacco International je u Srbiju došao sa dugoročnim ciljem da raste i širi poslovanje na regionalnom i lokalnom nivou. Uvereni smo da ćemo nastaviti da razvijamo našu kompaniju i doprinosimo razvoju srpske privrede i ekonomije dokle god budemo poslovali u predvidivom i stabilnom poslovnom okruženju", rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija. Nagrada PKS dodeljuje se u decembru svake godine privrednim društvima i pojedincima za rezultate u proizvodnji i drugim oblastima privređivanja i za doprinos razvoju i unapređenju privrede Republike Srbije.

LENOVO:
Novi Windows 8 uređaji

Kompanija "Lenovo" najavila je na Internacionalnom sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu svoju novu liniju korisničkih i poslovnih uređaja osetljivih na dodir koje pokreće operativni sistem Windows 8. Novitete predvodi ultra prenosivi ultrabuk IdeaPad U serije i IdeaPad laptopovi Z serije namenjeni zahtevnim multimedijskim zadacima, kao i novi modeli IdeaCentre all-in-one desktop uređaja, od stilski uglađene A serije do cenovno prihvatljivih modela C serije koji štede vaš prostor.

Kompanija "Lenovo" predstavila je i desktop ekstremnih performansi koji je namenjen igranju igrica, Lenovo Erazer X700, osmišljen da zadovolji i najzahtevnije entuzijaste i pokrene igre koje su najzahtevnije po pitanju grafike. Za manje kompanije, ThinkPad Edge E431 i E531 laptopi donose jedinstvenu tehnologiju "Lenovo oneLink" koja omogućuje nove opcije povezivanja na doking stanicu, a kako bi se niz Windows 8 uređaja kompletirao, ThinkPad prenosivi ekran čini sjajnog saputnika kao pomoćni monitor, posebno unapređujući iskustvo rada sa uređajima koji ne podržavaju upravljanje dodirom.


SOGELEASE:
Rast plasmana

"Sogelease" (Soželiz), lizing kompanija u vlasništvu Sosijete ženeral banke Srbija, na kraju trećeg kvartala 2012. beleži rast broja zaključenih ugovora od 30 odsto i rast plasmana od 25 odsto u odnosu na kraj trećeg kvartala prošle godine. Kao lider u finansiranju poljoprivredne mehanizacije i komercijalnih teretnih vozila, "Soželiz" je ove godine dostigao tržišno učešće u finansijskom lizingu od 11 odsto, istovremeno ostvarujući znatan rast ukupne aktive i lizing portfolija.

‘Soželiz’ je postigao dobre komercijalne rezultate, pre svega zahvaljujući atraktivnim uslovima finansiranja, ali i konstantnim naporima usmerenim ka povećanju efikasnosti i usmerenosti na klijenta i njegove potrebe. Tu, pre svega, imam u vidu mogućnost prilagođavanja plana otplate potrebama korisnika lizinga, što je posebno važno poljoprivrednicima, koji prihod ostvaruju sezonski, u zavisnosti od ciklusa proizvodnje", rekao je Vuk Vučević, predsednik Izvršnog odbora "Soželiza".


HP:
Najsavremeniji uređaji istraživačkim centrima

Jedinica za upravljanje projektom "Istraživanje i razvoj" i kompanija HP potpisali su u Institutu za fiziku ugovor o kupovini HP uređaja za potrebe Instituta za fiziku i Istraživačkog centra za bioinženjering, naučno računarstvo i softverski razvoj u Kragujevcu, vredan 715.000,00 evra.

Paradox cluster za potrebe Instituta za fiziku u Beogradu sastoji se od 106 HP servera najnovije G8 generacije i ima ukupnu snagu od 106 teraflopsa. Serveri su međusobno povezani Infiniband QDR mrežnom infrastrukturom, odgovarajućim HP storidžima za smeštaj podataka i pratećom opremom.

Drugi Cluster computer namenjen je Istraživačkom centru za bioinženjering, naučno računarstvo i softverski razvoj u Kragujevcu. Opremljen je sa 18 HP servera najnovije G8 generacije ukupne snage 7,3 teraflopsa, međusobno povezanih Infiniband QDR mrežnom infrastrukturom i odgovarajućim HP storidžima za smeštaj podataka.


USAID:
Potrebne promene zakona o radu

Vlada Srbije mora da reformiše zakone o zapošljavanju i institucije koje regulišu procedure zapošljavanja kako bi smanjila nezaposlenost, koja je među radno sposobnim stanovništvom veća od 50 odsto, kažu rezultati nove studije koju je finansirao Projekat za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). U izveštaju pod nazivom "Politike za povećanje zaposlenosti i konkurentnosti radne snage" koji je izradio Centar za liberalno-demokratske studije, predlažu se izmene Zakona o radu u korist radnika i poslodavaca koje bi omogućile zaposlenima da lakše menjaju posao, a poslodavcima da bez bojazni zapošljavaju i mlađe i starije radnike. "Nezaposlenost predstavlja verovatno najveći ekonomski i socijalni problem u Srbiji", izjavio je dr Boško Mijatović, jedan od autora studije, "i donosi smanjenje društvenog proizvoda zemlje, gubitak ljudskog kapitala i povećanje siromaštva." Prema rečima dr Mijatovića, "većina nezaposlenih u zemlji ne radi duže od godinu dana, a 40 odsto radno sposobnog stanovništva u Srbiji prestalo je da traži posao".


VICTORIA GROUP:
Iskon ulje osvojilo Beč

Proizvodi "Victoria grupe" našli su se u društvu najboljih u svetu kada je reč o renomiranim restoranima – poput restorana "Steirereck", koji se prošle godine našao na 11. mestu liste 50 najboljih restorana na svetu po San Pelegrino vodiču. U "Steirerecku", restoranu sa dve Mišelinove zvezde, u pripremanju jela koristi se Iskon ulje, koje proizvodi kompanija Victoriaoil. Vlasnik i kuvar restorana, Hajnc Raitbauer, rekao je da koriste proizvode sa sopstvene farme, namirnice lokalnih farmera, a kako je istakao, za pripremanje jela izabrali su i Iskon ulje jer je potpuno čisto suncokretovo ulje, bogato vitaminom E. "Victoriaoil", članica "Victoria Group", ima godišnji kapacitet proizvodnje od 60 miliona boca Iskon ulja, koje je ocenjeno najvišom ocenom za kvalitet i bezbednost proizvoda po istraživanju projekta TEST (Transmission of European Standards to Serbia).

Iz istog broja

Žensko preduzetništvo

Duga od snova

Sonja Ćirić

Intervju – Branko Krstonošić, generalni direktor Wiener Städtische osiguranja

Osiguravajuća društva kao stabilni investitor države

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu