Nedelja

Sport

Armstrong priznao doping

Sedam meseci nakon što ga je Antidoping agencija SAD zvanično optužila za doping, sedmostruki pobednik trke Tur d’ Frans Lens Armstrong seo je na kauč voditeljke Opre Vinfri i kroz suze priznao da jeste koristio nedozvoljena sredstva tokom karijere. Sve se dogodilo u noći između ponedeljka i utorka po evropskom vremenu. Pre odlaska u studio Armstrong je svratio u centralu svoje organizacije za borbu protiv raka (od koga je i lično bolovao) i izvinio se osoblju zbog neprijatnosti uzrokovanih njegovom doping aferom. Kako piše "Njujork tajms", govorio je dvadesetak minuta i u sali za sastanke naterao mnoge na plač.

foto: reuters

Njega, međutim, Američka antidoping agencija nije uspela da natera da otkrije detalje o bivšim kolegama, protiv kojih se vodi istraga o dopingovanju. Zauzvrat mu je ponuđeno da zadrži pet titula na Tur d’ Fransu i, umesto doživotne, dobio bi skraćenu zabranu bavljenja sportom.

Ipak, kako prenose mediji, planira da svedoči protiv zvaničnika Međunarodne biciklističke unije, vrhovnog tela sveta biciklizma, u vezi sa njihovom umešanošću u doping u biciklizmu.

Međunarodna biciklistička unija prošle godine izbrisala je sve njegove rezultate i izrekla mu doživotnu zabranu bavljenja profesionalnim biciklizmom zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava. Zbog dopinga je izgubio milione dolara, ali nikada nije pao na doping testu.

Optužen je da je koristio EPO, transfuziju krvi, testosteron, kortikosteroide i hormon rasta.

Slučaj "Armstrong" na mahove zaista podseća na TV sapunicu. Suze, znoj, laži, obmane i ucene… To smo videli dosad. Momenat kada Armstrong "puca" i ubija heroja kakvim ga je smatrao svet biće emitovan 17. januara.

Iz istog broja

Novogovor

Kastom

Milan Milošević

Zdravstvo

Privatna hitna pomoć

Marina Ilić

Vino i zdravlje

Vranac i francuski paradoks

M. D

Broj nedelje

378.000

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu