Nedelja

Medicina

foto: reuters

Inovacije za 2013.

Januar je počeo dobrom vešću iz oblasti medicine – da su naučnici iz japanskog istraživačkog centra za alergiju i imunologiju "Riken" otkrili lek za rak. Lek koji će se uspešno izboriti s bilo kojom vrstom kancera, kako je objašnjeno, su specijalne imunološke ćelije, odnosno T-limfociti, koje bi trebalo da se direktno ubrizgaju u telo obolelog pacijenta. Očekuje se da će ova terapija zaživeti "u veoma bliskoj budućnosti", a kako stvari stoje, ova godina bi mogla da donese još neke dragocene medicinske inovacije.

Klivlend klinika za inovacije u Ohaju krajem svake godine pravi procenu koje će inovacije obeležiti zdravstvenu negu naredne godine. Na spisku za 2013. su, između ostalog, tehnologija za dijagnozu bakterijskih oboljenja, skeniranje kojim se otkriva rak kože, ugrađivanje aparata protiv migrene i laserska operacija sočiva koja traje jednu femtosekundu, a kao jedan od najvećih pomaka najavljuje se povećanje procenta uspešnih transplantacija plućnih krila.

Ako se pretpostavke obistine, rešenje protiv migrene uskoro bi mogao da bude neuro-modulator koji bi, po komandi, stimulisao ganglije nervnih ćelija iza lica. Kada bi se jednom postavio na mesto u pacijentovoj glavi (ugradnja traje oko 45 minuta, pristupa se iznad desni i završava pri kraju usana), pacijent bi mogao da ga aktivira čim migrena postane problem.

Katarakta bi mogla da bude rešena za milioniti deo milijarditog dela sekunde, zahvaljujući femtosekundskim laserima koji omogućavaju proceduru bez upotrebe skalpela i bez pravljenja rezova – tako što se napravi kružna rupa u kapsuli sočiva, rascepi sočivo na delove i potom omekša i degradira katarakta.

Za detaljniji prikaz dojke, uz postojeću, mogla bi da se praktikuje i "3D mamografija", koja omogućava da se primete male kancerogene kvržice skrivene u okolnim tkivima, a uz pomoć ručnog aparata za otkrivanje melanoma, dermatolog će moći da pristupi pacijentu bez biopsije i potencijalnog straha i brige koja ona može da izazove.

Krajem 2011, Klivlend klinika je objavila listu top10 predviđenih inovacija za 2012. godinu. Prvi na toj listi je minimalan zahvat kojim se pogađa nervni završetak bubrega kako bi se regulisao hronično visok krvni pritisak koji više ne reaguje na tretmane lekovima.

Nekoliko kompanija razvija uređaje u okviru te tehnologije. Kris Koburn, izvršni direktor Klivlend klinike za inovacije, tvrdi da može da se kladi na to da predviđeni pomak u medicini tek što se nije dogodio.

Iz istog broja

Kultura

U Todorovom Društvu

Đorđe Matić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Brenč menadžer

Milan Milošević

Broj nedelje

17.000.000.000

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu