Nedelja

Društvo

Vaspitavanje bez batina

Fizičko kažnjavanje dece zakonom je zabranjeno u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Španiji, Portugaliji, Izraelu, skandinavskim i mnogim drugim zemljama.

U Srbiji je u toku polemika o tome da li bi tradicionalna roditeljska vaspitna mera – batine i u našoj zemlji uskoro mogla da bude regulisana zakonom.

Mišljenja o metodama vaspitavanja dece su oprečna. Dok se jedni (makar javno) zalažu isključivo za lepu reč, toleranciju i strpljenje sa detetom, ima i onih koji smatraju da bi roditeljima trebalo dozvoliti da na neki način mogu i fizički kazniti dete. Konstantin Arsenović, član skupštinskog Odbora za prava deteta, veruje da "neka vrsta kažnjavanja, koja ne nanosi ni veliki bol ni traumu kod dece, imaju svoj doprinos u vaspitavanju": "Bar smo mi tako prolazili i roditeljima nikada nismo zamerili, jer to smo dobijali kada smo zaslužili. Smatram da ne bi trebalo u toj meri i tako daleko da idemo", izjavio je Arsenović prošle nedelje za B92.

Sa druge strane, Dragana Soćanin, predsednica Udruženja Roditelj, ustanovila je da je detinjstvo bez roditeljskih batina moguće, ali pre svrstavanja fizičkog kažnjavanja dece u krivično delo, ona predlaže edukaciju roditelja koji se zalažu za čvrstu disciplinu i još čvršću ruku.

Zabrana fizičkog kažnjavanja dece propisana je Prednacrtom Građanskog zakonika Srbije. Cilj Prednacrta je da se promoviše novi sistem vaspitanja i ponašanja u porodici gde bi svaki oblik nasilja bio eliminisan. Namera predlagača nije da zakon proglasi kriminalcima 90 posto roditelja koji ponekad pribegnu blažoj fizičkoj kazni svog deteta, već da predupredi i sankcioniše teže i ozbiljnije povrede dece. Ovakva odluka bila bi sastavni deo Porodičnog zakona, a njen sadržaj u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Srbija se kao potpisnica Konvencije UN o pravima deteta obavezala da će zaštititi svoju decu od fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Inicijativa da se batine, kao ružna i nepotrebna praksa, zakonom zabrane sve je glasnija. Kad-tad naći će se i u Skupštini.

Iz istog broja

Kultura

U Todorovom Društvu

Đorđe Matić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Brenč menadžer

Milan Milošević

Broj nedelje

17.000.000.000

 

Medicina

Inovacije za 2013.

J. L

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu