Dodatno

Siemens Green City br. 6

125 godina koračanja ispred vremena

 

Velikom svečanošću organizovanom u Belekspocentru u Beogradu, kompanija Siemens je 22. novembra, u prisustvu mnogobrojnih ličnosti iz sveta politike, biznisa, kulture i predstavnika medija, proslavila 125 godina uspešnog poslovanja u Srbiji.

"Oko 650 ljudi čini Siemens tim u Srbiji. Broj zaposlenih je relativna stvar, nije garancija uspeha, ali snaga, iskra u oku, strast i stvaranje su garancija uspeha, a to moje koleginice i kolege imaju, želju da u Srbiji naprave najbolje moguće, najsavremenije, na vreme i u skladu sa tržišnim uslovima! Ponosan sam na svakog ponaosob, zaposlenog u Siemensu Srbija, i ovaj jubilej je njihov praznik!", izjavio je generalni direktor Siemens d.o.o. Beograd, otvarajući svečanost.

Proslavi jubileja prisustvovala je i Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Osim što je zahvalila Siemensu na novootvorenim radnim mestima i tehnologijama koje je doneo u Srbiju, ministarka Mihajlović je istakla da će Vlada u budućnosti pružati još veću podršku inostranim kompanijama, dok je Njegova ekselencija Hajnc Vilhelm, ambasador Nemačke, podsetio okupljene da je Siemens pionir među nemačkim firmama koje posluju u Srbiji.

U okviru obeležavanja 125 godina poslovanja u Srbiji, Siemens je organizovao panel-diskusiju "Urbani izazovi gradova", na kojoj je javnosti predstavljena studija "Urbani izazovi Beograda". U diskusiji koju je otvorio Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada, učestvovali su prof. dr Nikola Rajaković, profesor na Elektrotehničkom fakultetu i član stručnog tima studije, Dejan Vasović, gradski arhitekta, Peter Vandaler, u ime Siemensa zadužen za poslovanje sa Bečom i, kao specijalni gost, Martin Pauel, direktor urbanog razvoja kompanije Siemens i bivši savetnik za pitanja životne sredine Borisa Džonsona, gradonačelnika Londona.

Po završetku panel-diskusije, kompanija Siemens je dodelila priznanja novinarima nagrađenim u okviru novinarskog takmičenja "Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet": Mijatu Lakićeviću iz "Novog magazina", Marijani Krkić, novinarki "Blica", i Jadranki Bugarski, novinarki TV B92. Oni će imati priliku da posete novootvorenu zgradu koja predstavlja otelotvorenje Siemensove inicijative za održive gradove – londonski "Kristal".

Studija »Urbani izazovi grada Beograda«

Povodom 125 godina rada kompanije Siemens u Srbiji, srpska prestonica je dobila jednu sasvim novu, ali izuzetno značajnu publikaciju. Na osnovu istraživanja u oblastima od strateške važnosti za razvoj glavnog grada u studiji "Urbani izazovi grada Beograda" su predložena konkretna, moguća rešenja za Beograd, ali i druge gradove u cilju unapređenja održivosti urbanih infrastruktura iz oblasti saobraćaja, energetske i vodne infrastrukture. Na izradi studije učestvovala je grupa autora: prof. dr Borislav Stojkov, prof. dr Smiljan Vukanović, prof. dr Nikola Rajaković, prof. dr Goran Jankes i prof. dr Marko Ivetić, kao i Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo i kompanija Siemens d.o.o. Studija "Urbani izazovi grada Beograda" realizovana je po ugledu na istraživanje Zelenog indeksa evropskih prestonica, koje je Siemens sproveo na globalnom, odnosno evropskom planu.


Siemens Green City

GREEN CITY, Broj 6, decembar 2012. GREEN CITY je ekološki podlistak nedeljnika "Vreme", koji se realizuje uz saradnju i finansijsku podršku kompanije SIEMENS d.o.o, Beograd.

Tekstove priredili: Jovana Žuržin, Jasmina Lazić i Slobodan Bubnjević. Oprema teksta: "Vreme"

Ceo dodatak u PDF-u

Iz istog broja

Metropole XXI veka

Grad kao mera

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu