Jubilej i na Kosovu

fotografije: hazil reka / reuters

Brkovi Očeva osnivanja

"Izgleda da se na Kosovu slavi više nego u samoj Albaniji", kaže za "Vreme" Imer Muškolaj, novinar iz Prištine. "Ljudi su postavili zastave na prozore, svuda se vide crvena i crna boja"

Dvadeset osmi novembar je na Kosovu Dan zastave, rođendan Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), i dan kada se OVK prvi put pojavila u Drenici.

Ove godine je posebno proslavljen i zbog stogodišnjice albanske državnosti. Na celom Kosovu su organizovani svečani skupovi i obeležavanja od kojih najupečatljivije izgleda skup mladih Albanaca od 26. novembra, koji su se okupili na trgu ispred Narodnog pozorišta u Prištini i u znak sećanja svi su pustili brkove poput onih koje su imali borci za albansku nezavisnost (Očevi osnivanja) pre jednog veka. Devojke su nosile brkove na štapićima i kao na maskenbalu ih držale ispod nosa.

U utorak 27. novembra je otvoren drugi deo auto-puta Priština–Tirana, zahvaljujući kome su mnogi Albanci sa Kosova putovali na slavlje u Tiranu i Valonu. Mnogi su išli motociklima i biciklima, a jedna grupa iz Preševa – peške. Takođe, bilo je i onih koji su se organizovali i u Valonu išli konjima kao što je, pre sto godina, uradio Isa Boljetinac, borac za albansku nezavisnost.

Isi Boljetincu (herojem Kosova proglasio ga Ibrahim Rugova 2004) povodom stogodišnjice podignuta je i statua u blizini glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Njena vrednost je 60.000 evra, a visoka je oko metar i teška 1,2 tone, javlja Radio KIM. Ista takva statua otkrivena je u oktobru u Dečanima.

Za stogodišnji rođendan albanske države pesnici i pevači sa Kosova objavljuju zbirke pesama i snimaju spotove. Kosovska pevačica Rita Ora će pevati u Tirani na centralnom slavlju, a planovi o dovođenju svetskih zvezda poput Šakire su propali. Najveći profit su, čini se, imali ulični prodavci albanskih zastava na Kosovu. Međutim, zastave su proizvedene u Kini, pa se na nekima potkrala mala greška na glavi orla.

Glavna kosovska proslava održana je 28. novembra u centru Prištine, kada je otkrivena spomen-ploča Zahiru Pajazitiju, komandantu OVK, koga je Fatmir Sejdiju 2008. godine proglasio herojem Kosova.

Dan zastave i obeležavanje albanskog jubileja slavili su se i u severnom delu Kosovske Mitrovice – u multietničkom naselju Bošnjačka mahala. Politički, kulturno-zabavni i sportski skupovi i događaji se organizuju i na jugu Srbije.

Iz istog broja

Makedonija

Produbljivanje ambisa

Siniša Stanković

»Divlje društvo – Divljačka država«

Doviđenja, kako ste

Jovana Gligorijević

Zaplet u Demokratskoj stranci

Pozdravi i poljupci

Zora Drčelić

Prvih sto dana rada Vlade Republike Srbije

Na početku »zlatnog sata«

Radmilo Marković

Jug Srbije

U ime komandanta Lešija

Nikola Lazić

Intervju – Branka Petrić, glumica (najava)

Život sa Bekimom

Tamara Nikčević

Intervju – Branka Petrić, glumica

Život sa Bekimom

Tamara Nikčević

Centar za azil u Bogovađi

Čekanje zime u Džungli

Mirko Rudić

Azotara, pšenica i sumnje u korupciju

Pšenični gambit

Dimitrije Boarov

Sto godina albanske državnosti

Još jedno nacionalno buđenje

Momčilo Pavlović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu