Nedelja

Zdravstvo

Propao tender za VTO

Još jedan tender za uključivanje privatnih klinika u postupak vantelesne oplodnje (VTO) je propao, jer nijedna od privatnih klinika koja se prijavila nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju.

Portparol Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Mirosavljević saopštila je da su ponude ovog puta dostavili: konzorcijum koji čini sedam klinika, novosadska klinika "Perinatal", kao i jedna makedonska klinika koja nije imala pravo učešća na tenderu jer je on bio namenjen domaćim privatnim klinikama.

Prethodni tender koji je raspisao RFZO je, takođe, obustavljen zbog nepotpune dokumentacije koju su dostavile tri prijavljene klinike. U javnom saopštenju na veb-portalu Fonda kažu da su neprijatno iznenađeni neprofesionalnošću ponuđača koji su učestvovali na tenderu, kao i da je neodgovorno ponašanje privatnika u sprovođenju postupka javne nabavke dovelo do porasta broja parova na listama čekanja.

Naime, broj parova koji čekaju na vantelesnu oplodnju se sa 300 povećao na 500. Imajući u vidu tu činjenicu, a i starosne granice žena, RFZO će sprovesti hitnu javnu nabavku i obavestiti učesnike u prethodnim tenderima. Takođe se planira da se zbog transparentnosti postupak hitne javne nabavke objavi i na portalu Fonda.

U Fondu apeluju na ponuđače da poštuju zakon i uozbilje se kako bi se što pre zaključili ugovori sa privatnicima, a parovi se ostvarili u ulozi roditelja.

U novosadskoj klinici "Perinatal" koja se već drugi put neuspešno prijavljuje na konkurs, nisu imali komentar. Glavna sestra te klinike za "Vreme" kaže da će izjave za javnost davati od sredine nedelje.

Kapaciteti četiri državne ustanove u kojima se obavlja vantelesna oplodnja finansirana iz Fonda za zdravstveno osiguranje su prepunjeni i stvaraju se velike liste čekanja. Zbog prebukiranosti se RFZO polovinom ove godine obratio Ministarstvu zdravlja radi dobijanja saglasnosti za sprovođenje tendera za uslugu vantelesne oplodnje u privatnim klinikama. Parovi u Srbiji imaju pravo na dva besplatna pokušaja vantelesne oplodnje, a grad Beograd finansira i treći.

Država je vantelesnu oplodnju počela da finansira od 2006. godine, a do sada je više od 7000 parova prošlo kroz program koji je u više od 30 procenata bio uspešan, što je u skladu sa svetskim standardima.

Da bi se bez problema i bez previše čekanja nastavilo sa pomaganjem parovima da stvore porodicu, potrebno je rasteretiti državne klinike. U Fondu kažu da će, ako ovoga puta privatne klinike u Srbiji ne ispoštuju uslove javne nabavke, raspisati međunarodni tender.

Iz istog broja

Festival nauke

Nema teorije

Maja Guzijan

Novogovor

Pedokratija gerontokratije

Milan Milošević

Broj nedelje

9

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu