Nedelja

Novogovor

Fontele

Fontele u jeziku nove urbane mitologije je telefončić celularnog tipa, mobitel, mobaja, produžetak čula sluha, u novije vreme i vida, koji olakšava komunikaciju, ogovaranje, gosipovanje – i zapadanje u komplikovane situacije.

Stari žargonski jezikotvorci su prisluškivanje opisivali izrazima baciti uvo, krljati uvo. Oni su zastareli jer čovek sada više i ne zna da je pod prismotrom, da je ućaknut, pod okom, jer njegov rođeni fontele javlja gde je, s kim je i kako je.

U našem jeziku vidi se trag rascepa našeg mentaliteta između prezira prema uhođenju i sklonosti ka denunciranju, između bolesne znatiželje i izlaganja vlastite privatnosti "Velikom bratu" i širokoj publici u TV "trenucima istine" detaljnije nego na ginekološkom pregledu.

Naš stari rečnik sinonima inače pravi začuđujuće malu razliku između izveštavanja i potkazivanja: izveštač posebne vrste je dostavljač, doušnik, douškivalo, potkazivač, špijun, špica, konfident, žbir, uhoda, agent, agiš, dojavnik, njuškalo, mitarbajter (nem. Mitarbeiter), dojavnik. Prdoglasa je pogrdno ime za onoga ko tajno "dostavlja i prdu koju čuje". Reči prisluškivač, prislušnik i prisluškivalo se odnose na onoga ko prisluškuje nečiji razgovor, ali ne i na spravu kojom se ispomaže u ugrožavanju privatnosti kao osnovnog ljudskog prava (Ustav i član 8. istoimene Evropske konvencije).

Kao neka demokratska tekovina, veoma su traženi i nuđeni u oglasima: bubice za prisluškivanje, bežične bubice, snimači razgovora, detektori, prisluškivači, prislušni uređaji, mikroslušalice, mikrokamere, detektori, detektivska oprema, špijun bube, spy oprema, prisluškivači za fiksni telefon, za prisluškivanje, snimanje i praćenje GSM, prisluškivač u koji se stavlja SIM kartica…

Najpovoljnije za: "slušanje prostora", praćenje, audio-nadzor, praćenje vozila, praćenje mobilnog telefona, trenutak istine, bračna neverstva, nadzor dece i radnika…

Uputstva za sve uređaje na srpskom…

Uređaji za špijuniranje nisu više samo privilegija moćnih, mada oni oko toga najviše galame i to rade češće od učesnika u brakorazvodnim parnicama. Habronoše pričaju o tome dosta ovih dana, ali detalji nisu za preko telefona.

Iz istog broja

Projekat

Hoću bebu

 

Broj nedelje

4

 

Jedna od 100 najvećíh industrijskih grupacija na svetu investira u Srbiji

Francuska kompanija »Saint-Gobain« kupuje fabriku »Karbon« iz Topole

 

50 godina Instituta za književnost i umetnost

U svom vremenu

S. Bubnjević

Slučaj trgovine ljudima

Žrtve na sudu

I. M. H

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu