Kolumna

Lisica i ždral

Greh njene kćeri

U slučaju Kurjak odgovornost pojedinice kćeri prenosi se genetski unatraške na koga nego na majku

Ambasadorka Srbije učestvovala je i štaviše pomagala u rušenju Putina, dobri Rusi nisu je proterali, ali mi koji smo je tamo poslali odgovorni smo za svaku njenu nepromišljenost, kao što je ambasadorka odgovorna za svoj porod, makar porod zakoračio uveliko u punoletnost! Pa šta je bilo? Njena ekselencija primala je u ambasadu predstavnike opozicije, dakle ljude koji bi i samom Vladimiru Vladimiroviču rado videli leđa, i to ih je predstavnica Srbije primala javno, umesto da se sastaje sa njima noću, taikom, u njihovim dačama ili u skladištu kakvog propalog socijalističkog giganta!

Ambasadori u Srbiji primaju i opoziciju i tajkune koji će možda jednom biti i pod istragom, zovu opozicione i režimske novinare, ponekog čak i od nas, ali ti ambasadori su kad promislim svi neslovenskog porekla, dok je ovo što učini Njeno Jeličanstvo nož u leđa, nasilje i izdaja u samoj takoreći porodici!

Prvo što sam pomislio kad sam pročitao vest (da će ambasadorka po svoj prilici biti blagoopozvana) je da Putin uopšte nije srušen, naoborot, upravo zato i stiže račun za koketiranje sa njegovim dušmanima! Gospođa Kurjak treba da plati što nije bezrezervno verovala u Putina, tako misli naša cenjena vrhuška, mada čak ni to nije dokazano: možda je intimno verovala u Putinovu pobedu, ali je po službeno primala i druge partijske rukovodioce? Pa nisu li izbori zato izbori da se proveri hoće li Putin još koji put pobediti? Kako je ambasadorka unapred mogla znati da će se i na poslednjim izborima poznati krivda-pravda tj. da će Putin pobediti?!


&


Šta je gore, ako ambasadorka nije mogla predvidi Nikolićevu izjavu ljubavi Ruskoj Federaciji (koja daj Bože da bude uzvraćena), ili ako ju je mogla naslutiti, ali joj pomisao na predsednikovo uzvišeno čuvstvo nije nimalo dirnulo?!

Otežavajuća okolnost u slučaju Kurjak (a sve su takve!) je i to što se lično kćer ambasadorkina obrela bila na demonstracijama protiv Putina! Bože blagi, kako mi to znamo? Zar plaćam špijune i snimatelje da onolike kolone snimaju, da snimke sređuju i da na slikama prepoznaju bezbednosno interesantna lica?! Ili nismo tamo imali nikakve lično naše pipke, nego smo o nedoličnom ponašanju gospojice Kurjak izvešteni dobrotom Putinove policije?!


&


U zlatno vreme Informbiroa nisi smeo da nazoveš dobar dan ženi ibeovca: muž prolazi kroz toplog zeca, tuca kamen i polivaju ga sadržinom kible, žena mu na slobodi, još na slobodi, nije ona kriva što je izabranik njenog srca ostao uz Staljina pet minuta duže nego što je trebalo, bračna drugarica nije osuđena, nije nestanuta, promiče kao senka sa svojim jadnim provijantom, ali ti je bolje da joj se ne javiš! Da ne misli neko ko vas vidi, a uvek te neko gleda, kako preko nje šuruješ sa državnim neprijateljom: žena je pred sugrađanima (koji ispadoše predostrožniji i stroži od suda!) suodgovorna za greh svoga muža, premda je suprug možda bio teška zamlata koja ju nije zarezivala ni malo! Neka je i posve nevina glede njegovoga rusofilstva kome naglo beše istekao rok upotrebe, ipak je u redu da i ona ispašta za to što joj je muž na Golom otoku! Niko neka je ne primi na posao, niko neka je ne zove na doček nove godine i niko neće da dođe na rođendan njenog malog sina!

Tako i ambasadorka ima da ostane bez posla i da se navrat-nanos iseli iz rezidencije zato što je njeno dete, možda i bez njenog znanja, ili uz njeno bezuspešno protivljenje, otišlo na demonstracije protiv Putina. Ako i nije leglo poroka i prekršaja, porodica je ta koja će cela imati da plati za ono što je uradio njen član! Mi smo Slaveni, nema kod nas individualizma, čiji si ti, to me je pitanje ne jednom prekinulo u pravljenu topova od blata, tačan odgovor glasio je "Krstin", jer tako su zvali moju iščezlu familiju, ali sam već kao budući učenik prvog razreda mislio "ja sam ja! a koji si ti đavo da me legitimišeš iz te glupačke znatiželje koja nije ni znatiželja nego dosadna navika!"; u slučaju zovimo ga Kurjak, jer jeste slučaj, i jeste Jelica Kurjak, odgovornost pojedinice kćeri prenosi se genetski unatraške na gospođa majku! Da je Kurjak Juniorka u Hramu Hrista Spasitelja prekinula zloglasnu i veleosuđenu pank molitvu, to bi i majci bio plus, pa bi možda i ostala u Moskvi, iako su koalicioni partneri SNS-a nestrpljivi da se kompletan plen već jedared popiše i razdeli!

Zato i jeste toliko dobrodošao podatak koji je ruska policija preljubazno javila Beogradu tj. da se dete naše najviše predstavnice jednog dana našlo u lošem društvu, pa nije li to isto kao kad bi ovde uglednom građaninu bilo rečeno: "Ne možeš ti da ostaneš direktor Botaničke bašte, i još da radiš na televiziji kao samouki voditelj, a ćerka ti narkobosica u Južnoj Americi, osumnjičena između ostalog i za iznudu!"

Čitam da bi se Petar Škundrić, jedan iz armije nelustriranih slobinaca, prihvatio da ode u Moskvu, molodec! Takav nam čovek treba! Suprotan osobi koju svrgavamo! Ako je Jelica pomagala u rušenju Putina, treba nam neko ko će se ne samo suzdržati od rušenja Putina nego neko ko će ambasadorskom, ličnom i porodičnom snagom pridoneti da Vladimir Vladimirovič, nomen is omen, vlada bar još nekoliko mandata, Rusija nakonec postaje i poprište biznisa, gde nam treba neko zbilja naš, a ne Jelica, koja ispade odveć svoja! Budući ambasador neće primiti nikoga iz opozicije, a članovi njegove porodice ima da idu samo na jutrenje i uveče u Boljšoj!

Dokle ćemo u inostranstvo slati osobe (umal ne rekoh kadrove: a zakoračim u dosadnu oblast koju sam nepromišljeno i studirao, politiku, odmah mi na izvolte izlaze reči iz tog besmrtnog, dosadnog i predosadnog žargona) koje ne mogu da predosete i ko će pobediti u matuški tj. Rusiji i u matici.

Iz istog broja

Navigator

Nevinost Jutjuba

Zoran Stanojević

Nuspojave

Napad mokrom loptom

Teofil Pančić

Moj muški život

Druge žene

Miloš Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu