Mozaik

Olimpijske igre

SLIKE: Teška policija...

Haos na britanski način

Nedostatak od oko 3400 civilnih radnika obezbeđenja pokrila je armija povlačenjem, za početak, 2000 vojnika iz Avganistana, da bi im se posle nekoliko dana priključilo još više od hiljadu vojnika. Taman su se stišale strasti, kad se sredinom prošle nedelje pojavila fotografija britanskih vojnika kako posle osamnaestočasovne smene spavaju sklupčani na stolicama. Autor fotografije objavljene na Tviteru koji se predstavlja kao CombatCamerman prokomentarisao je da je situacija gora nego u Avganistanu. "Tamo smo bar imali krevete"

London, specijalno za "Vreme"

Na prvi pogled, ceo London trese predolimpijska groznica. Gotovo na svaku banderu okačeni su transparenti dobrodošlice na svim svetskim jezicima, zastave Ujedinjenog Kraljevstva vijore se na svakom koraku, olimpijski krugovi postali su ukras svih mostova u gradu, od čuvenog Tauer bridža do manjih po predgrađima, izlozi prodavnica odeće puni su robe sa olimpijskim znamenjima. Otkad je olimpijski plamen stigao u glavni grad Britanije, procvetao je posao u pabovima i restoranima smeštenim duž puta kojim će istaknuti sportisti i članovi zajednice nositi olimpijsku baklju. Mediji su puni priloga o bivšim i budućim olimpijskim herojima, a podgrevanju predolimpijske atmosfere doprinosi i još uvek nerešena misterija ko će imati čast da zapali vatru na ceremoniji otvaranja i ko će sve nastupiti na ceremoniji zatvaranja 30. Letnjih olimpijskih igara. Ipak, utisak je da i u najstrožem centru grada, o predgrađima da ne govorimo, nedostaje onaj "vajb" koji bi nagovestio da za tri dana počinje svetski događaj godine u Londonu.

Izgleda da je Stratford, deo grada u kome je smeštena većina borilišta i olimpijsko selo, jedini kvart Londona u kome se oseća predolimpijska groznica. Već po izlasku sa železničke stanice (podzemne i nadzemne) na prostoru između novoizgrađenog "Vestfild Stradford" šoping centra i puta ka olimpijskom kompleksu nailazite na gomilu turista, sportista i novinara. Vremenske prilike u nedelju uoči početka 30. Olimpijskih igara bile su idealne – sunčano, nešto iznad 20 stepeni uz lagani vetar. Posetioci mesta koje će od 27. jula do 12. avgusta biti centar sveta fotografisali su se ispred stadiona, sačekivali sportiste ispred olimpijskog sela, barovi i restorani u pomenutom šoping centru bili su puni, a u skladu sa engleskim običajima, mnogi su predahnuli ležeći na travi ili opušteno sedeći na betonu.

U jednom trenutku turističku idilu pokvario je prolazak dvojice policajaca u punoj ratnoj opremi – pancir, dva pištolja i automatska puška sa prstom na obaraču. Njihova pojava izazvala je momentalni muk u krugu od pet metara. Japanki, koja je prilikom vožnje pokretnim stepenicama stala pored jednog policajca, u jednom trenutku se cev automatske puške našla na desetak centimetara od nosa. Ugledavši cev, panično je odskočila dva stepenika niže nagazivši krupnijeg crnca. Posle nekoliko sekundi čuo se zvuk vojnog helikoptera u niskom letu nad Stratfordom, zvuk koji se ponavljao na svakih tri do pet minuta.

MOMCI IZ AVGANISTANA: Iako ideje olimpizma ne idu sa naoružanim ljudima i vojnim helikopterima, pojačane bezbednosne mere su obavezne još od Minhena 1972. A London 2012. je idealna prilika za teroriste svih boja da zarade svojih 15 minuta "slave". Zato su mere koje podrazumevaju postavljanje protivvazdušnih topova na krovove zagrada u Stratfordu i svakodnevno nadletanje tog kvarta, što avionima, što helikopterima, ostavile žitelje glavnog grada Velike Britanije uglavnom ravnodušnim. Osim onih nekoliko hiljada stanovnika Stratforda koji svakodnevno protestuju zbog opsade svoga kraja.

Ričard, dvadesetpetogodišnji konobar iz Stratforda, kaže da je među stanovnicima ovog dela grada vrlo brzo splasnuo predolimpijski optimizam. Priče da će ceo kraj imati koristi od Olimpijskih igara pale su u vodu još pre nekoliko godina kad su naglo skočile cene nekretnina. Brojni stanovnici Stratforda, koji je važio kao siromašniji deo britanske prestonice, bili su prinuđeni da napuste ovaj kvart, a izgradnja novog, ekskluzivnog tržnog centra gotovo je potpuno uništila lokalni mali biznis. Ričard pokazuje na novu, luksuzno opremljenu železničku/metro stanicu i kaže da je pruga granica dva Stratforda.

"Tamo je glamur, novi stadion i najmoderniji tržni centar. Naspram ‘Vestfild Stratforda’, s ove strane pruge, imamo naš stari tržni centar u kome su neki lokali zatvoreni. Prvih nekoliko ulica prema pruzi su sređene, sve to izgleda kao u bogatijim delovima Londona, ali dovoljno je da malo dublje zađeš iza Haj strita i naići ćeš ne samo na oronule kuće već na straćare koje se bukvalno urušavaju", kaže Ričard. Iako je i stari tržni centar zaposednut sportistima, turistima i "olimpijskim radnicima", on dodaje da će se boljitak osetiti samo nekoliko dana pre i posle, kao i za vreme Olimpijskih igara.

"Posebno me nerviraju priče o bezbednosti. Svi ti topovi na krovovima, i svi naoružani vojnici i policajci nisu tu zbog moje bezbednosti. Da li si primetio da ih nešto nema s ove strane pruge? Sve je to još jedna naduvana priča koja nam skreće pažnju sa životnih problema", zaključuje Ričard.

Bezbednost je, inače, u poslednje dve nedelje glavna tema u britanskim medijima. Pre svega zahvaljujući aferi G4S (Guard for Security) koja je 10. jula osvanula na naslovnim stranicama svih novina Ujedinjenog Kraljevstva. Najveća svetska privatna firma za obezbeđenje kojoj su povereni poslovi obezbeđivanja borilišta objavila je da nije u stanju da angažuje dovoljan broj radnika. A i one koje je angažovala bolje da nije, jer je ubrzo procurila informacije o načinu na koji su regrutovani. Nekoliko mladića koji su dobili posao na skeneru napisali su na Tviteru da pojma nemaju kako se to čudo tehnike koristi. Bilo je i onih koji su na društvenim mrežama objavili da su dobili posao iako nisu položili test za koji kažu da je više ličio na test opšte kulture nego na test za radnike obezbeđenja.

Nedostatak od oko 3400 civilnih radnika obezbeđenja pokrila je armija povlačenjem, za početak, 2000 vojnika iz Avganistana, da bi im se posle nekoliko dana priključilo još više od hiljadu vojnika. Taman su se stišale strasti, kad se sredinom prošle nedelje pojavila fotografija britanskih vojnika kako posle osamnaestočasovne smene spavaju sklupčani na stolicama. Autor fotografije objavljene na Tviteru koji se predstavlja kao CombatCamerman prokomentarisao je da je situacija gora nego u Avganistanu. "Tamo smo bar imali krevete", napisao je. Istog dana, 19. jula, "Ivning standard" je uz priču o vojnicima koji spavaju na stolicama u skladištima objavio crticu o dva luksuzna kruzera sa sve bazenima i poslugom koji će služiti kao konačište za civilne "olimpijske radnike".

Tačku na priču o propustima u obezbeđivanju igara stavio je u ponedeljak uveče predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog, koji je u intervjuu BBC-ju izjavio da je došlo vreme da se zaborave te priče i da je krajnje vreme da se energija utroši na organizaciju samih sportskih takmičenja.

BEKSTVO IZ GRADA: Veći problem organizatorima predstavlja situacija u saobraćaju. Ko se ovih, predolimpijskih dana zatekao u centralnoj gradskoj ulici Oksford stritu u špicu, morao se, hteo ne hteo, prisetiti čekanja i pokušaja ulaska u pedesetšesticu na Zelenom vencu 1993. Danas u Oksford stritu, isto kao i na Zelenom vencu pre dvadesetak godina, gotovo je nemoguće ući u željeni autobus u špicu, a i sam ulazak u vozilo ne garantuje da ćete u dogledno vreme stići gde ste naumili. Olimpijska obnova i izgradnja očigledno nije završena o roku, tako da se vožnja autobusom od centra ka predgrađima na zapadu Londona zna izroditi u višesatnu avanturu.

Povrh svega, u samom Oksford stritu gradi se nova železnička stanica Totnam kort roud i ne zna se kad će se završiti, a taj neimarski poduhvat dodatno povećava postojeći saobraćajni košmar. Rasterećenju saobraćaja delimično će pomoći otvaranje nove, olimpijske trake namenjene isključivo prevozu učesnika tokom Igara. Međutim, zaprećena kazna od 130 funti za zaustavljanje u olimpijskoj traci već je izazvala štrajk upozorenja taksista koji prete obustavom rada tokom igara.

I sistem podzemne železnice u Londonu odavno je preopterećen pa već danima mediji objavljuju spisak metro stanica koje bi trebalo izbegavati tokom Igara. Na svakoj železničkoj stanici, u pretincu gde se uzimaju info-flajeri, odnedavno se nalazi i brošura koja objašnjava korisnicima prevoza da je zdravije hodati a da se tako često i brže stigne. I korisnici nadzemne železnice, najčešće ljudi koji žive van Londona, već mesecima se suočavaju sa preopterećenošću metroa i to na stanicama na kojima presedaju iz nadzemnih u podzemne vozove. Što je najgore, upravo su najopterećenije stanice one odakle polazi prevoz ka borilištima – London bridž i Viktorija.

Paniku među korisnicima usluga, što podzemne, što nadzemne železnice, izazvala je i najava štrajka sindikata mašinovođa zakazanog od 6. do 8. avgusta (tih dana na programu je trka u kojoj učestvuje Usein Bolt i nastup britanskog pretendenta na zlato u troskoku Filipa Ajdoa).

Zbog svega toga, nije mali broj prodavnica i manjih firmi koje će iskoristiti kolektivne godišnje odmore za vreme trajanja Igara. Čak su i neke državne firme savetovale zaposlene da posao obavljaju od kuće jer se tokom Igara očekuje da će biti po milion turista na ulicama. Veliki broj žitelja Londona iskoristiće "olimpijsku groznicu" za odmor u inostranstvu, a nije mali broj onih koji tvrde da ne nameravaju da napuste svoj kvart tokom igara.

DEL TROTER IZ OKSFORD STRITA: Sezona rasprodaja još uvek traje samo se ne zna da li će se taj trend nastaviti i tokom Igara ili će se u izlozima prodavnica umesto natpisa "rasprodaja" pojaviti "nova kolekcija" koja podrazumeva i nove cene. Utisak je da je kupovna moć građana Ujedinjenog Kraljevstva znatno opala u poslednje tri krizne godine, zato trgovci pribegavaju novim marketinškim metodama osvajanja potencijalnih mušterija. Tako je i legendarni junak "Mućki" Del Troter dobio svog "dvojnika". U otvorenom izlogu parfimerije u Oksford stritu, "Delboj Troter" dobacivao je mušterijama besplatne uzorke iz radnje i zasmejavao ih pričom u fazonu najpopularnijeg preduzetnika iz Pekama. Dok je on izvodio performans, radnice za pultom su se raspadale od posla.

Osim trgovaca, povećanju prihoda od Igara nadaju se i ugostitelji. Čak i u delovima grada prilično udaljenim od olimpijskih borilišta na ulazima u pabove i restorane mogu se naći oglasi kojima se traži radna snaga. Ugostiteljstvo je jedna od oblasti posebno pogođenih recesijom (reč kriza se izbegava u javnom govoru u Britaniji) i poslednje dve do tri godine ne može se utvrditi tačan broj zatvorenih ugostiteljskih objekata ili onih koji posluju na ivici održivosti. Međutim, tri dana uoči otvaranja Olimpijskih igara, gotovo da nema paba kojeg ne krasi natpis: "Rezervacija mesta za praćenje ceremonije otvaranja na telefon…" Konkretnu korist osetiće i mnogi stanovnici Londona koji su turistima iznajmili stanove tokom trajanja Igara. Za relativno pristojan smeštaj u relativno pristojnom delu Londona, sedmično je potrebno izdvojiti najmanje 300 funti. Za turiste koji budu rentirali stanove tokom Igara važiće dupla tarifa.

U svakom slučaju, statistika je pokazala da je London već profitirao od organizacije Igara. Stopa nezaposlenosti pala je za 1,2 odsto od maja ove godine, odnosno broj nezaposlenih smanjen je za 65.000. Uz to, u utorak, dan uoči prvog takmičenja i tri dana uoči otvaranja igara, objavljena je vest da je upražnjeno još nešto više od 1100 "olimpijskih" radnih mesta. U Velikoj Britaniji ima oko 2,6 miliona nezaposlenih. Ekonomisti smatraju da će se promene u Londonu odraziti na ekonomiju cele države.

Nevolje sa Springstinom

Kao prateći program Olimpijskih igara organizovan je kulturni "London 2012 festival". Širom grada od 21. juna do 2. septembra održavaju se brojne kulturne manifestacije u rasponu od uličnih karnevala, izložbi neafirmisanih umetnika do koncerata najvećih rok zvezda u Hajd parku. Na dan zatvaranja Igara, 12. avgusta, u Hajd parku će nastupiti legendarni ska bend The Specials, zvezde ovogodišnjeg Exita New Order, a kao zvezde večeri najavljeni su Blur kojima će, prema najavama pevača Dejmona Albarna, to biti poslednji zajednički nastup. Kad je reč o najvećim svetskim rok zvezdama, za sada je misterija da li će i kada nastupiti Rolling Stones koji ove godine slave 50. godišnjicu rada.

Do sada su iz "prve lige" u Hajd parku nastupili Madona (17. jula) i Brus Springstin (14. jula). I dok je nastup kraljice popa prošao bez većih zamerki, sem što joj je spočitano da nije baš najduhovitija tačka u kojoj je vitlala pištoljem pred publikom, nastup Bosa izazvao je dosta polemika u javnosti. Naime, Springstinov koncert nasilno je prekinut usred izvođenja poslednje pesme. Vlasti opštine Vestminster, u kojoj se nalazi Hajd park okružen ekskluzivnim hotelima, u skladu sa pravilima prekinuli su nastup tačno u 22.30. Sam Springstin izjavio je da je šokiran, da mu je to bio jedan od najboljih i najemotivnijih koncerata u životu i da ga je posebno pogodilo to što su ga organizatori ponizili pred Polom Makartnijem.


Nezainteresovani Velšani

Prva takmičarska utakmica na Olimpijskim igrama odigrana je u sredu, dva dana uoči ceremonije otvaranja, u glavnom gradu Velsa u Kardifu. Iako vlada veliko interesovanje za sve utakmice britanske fudbalske reprezentacije, i muške i ženske, utisak je da su Velšani potpuno nezainteresovani za Igre. Dve nedelje uoči prve utakmice ženske fudbalske reprezentacije Velike Britanije, BBC je uradio reportažu o stanovnicima ulice u kojoj se nalazi stadion gde će se održati prvo olimpijsko takmičenje. Svi anketirani su odgovorili da ih Igre ne interesuju i da će od njih jedino profitirati stanovnici Londona. BBC je tada objavio podatke da je čak 58 odsto anketiranih nezainteresovano za Olimpijadu. Posle sedam dana, istraživanja su pokazala da tek svakog devetog Britanca ne interesuju dešavanja na Olimpijadi.

Iz istog broja

Srbija u Londonu 2012.

Čekajući medalje

Slobodan Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu