Nedelja

Novogovor

Šerpas

Šerpas je termin pozajmljen od etničke grupe čiji pripadnici vode ekspedicije na vrh Himalaja i poznati su po tome što znaju put kroz snežne vrleti, što mogu da nose veliki teret i lako podnose razređeni vazduh, a neki od njih se i po deset puta popnu na Mont Everest bez korišćenja opreme s kiseonikom. Pravih Šerpasa ima kažu oko 150.000, najviše u Nepalu, ali i na Tibetu i u Indiji.

U medijima se izraz šerpas (vodič, nosač) odomaćio negde 50-ih godina prošlog veka, što je povezano s rastom popularnosti himalajskih ekspedicija, a u političkom žargonu u EU naziv šerpas počeli su da koriste pre nekoliko godina, neki kažu baš 2007, na nekom međunarodnom skupu o hemiji, na kome je radi pripreme zaključaka formirana jedna "radna grupa šerpasa". Ranije je ta vrsta političkih radnika nazivana emisarima, izaslanicima, poverljivim ljudima. Ponegde, kao kod nas, nazivaju ih savetnicima.

Ko će znati zašto su bledi savetnici nekoga počeli da podsećaju na jedre himalajske Šerpase, valjda su ih više povezivali sa vodičima nego sa nosačima. Kada je objavljeno da je nemačka kancelarka Angela Merkel zaposlila novog kanclerarbajtera, četrdesetjednogodišnjeg Jensa Vidmana, ekonomskog savetnika, kancelarkinog ličnog predstavnika zaduženog za pripremu samita G-8 i G-20, nazvali su ga "super-šerpasom". U "Špiglu" je izašla njegova slika s velikom kožnom tašnom punom dokumenata.

Šerpas na Himalajima, kažu, košta 2000 dolara po ekspediciji, a na samitu u Los Kabosu šerpas vredi i više.

U grupi G-20 to su lični predstavnici šefova država zaduženih za pripremu samita. Pred samit G-20 u Meksiku 18. i 19. juna (više o tome na spoljnopolitičkim stranama) šerpasi su se sastajali 13–14. decembra 2011. i 2–3. februara, 16. marta 2012. Oni prate tehničke i političke analize radnih grupa, seminara i konferencija i sreću se sa ljudima iz akademskih krugova, sa krupnim igračima iz sveta biznisa. To zovu inkluzivni i reprezentativni dijalog radi postizanja saglasnosti o deklaraciji, obično bez sadržaja i posledica, koju će potpisati njihovi šefovi. Tokom pripremnog rada samita G-20 šerpasi su se, na primer, fokusirali na teme kao što su nezaposlenost, energija, borba protiv korupcije ili razvoj. Slične teme su razmatrane i na prethodnom samitu G-20, pa ništa…

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu