Nedelja

Kultura

Evrovizijska Pepeljuga

Portugal je najneuspešnija zemlja koja se takmiči na Evroviziji. Ove godine, Portugal će se takmičiti 46. put, a najbolji plasman predstavnika ove zemlje bilo je šesto mesto osvojeno 1996. godine. Da li su Portugalci nemuzikalni ili je u pitanju nešto drugo? Ukoliko se zna da Portugalci nemaju rođake u Evropi, a ni veliku dijasporu, kao i da ova zemlja ima samo jednog suseda, Španiju, koja im je, uz Francusku, do sada dala najviše bodova, razlozi neuspeha ove zemlje na Evroviziji postaju jasniji.

Portugal je na Evroviziji debitovao 1964. godine i nije osvojio nijedan poen. Predstavnik Portugala bio je izabran na festivalu "Pesma RTP", koji organizuje Radio-televizija Portugala (RTP), i taj festival postao je, tokom decenija, jedan od najgledanijih programa u ovoj zemlji. Pobednici na festivalu postajali su zvezde, bez obzira na plasman na Evroviziji.

Iako nije bio uspešan u konačnim plasmanima, Portugal je, tokom učešća na Evroviziji, pomerao granice na ovom muzičkom takmičenju.

Prvi crni pevač koji se pojavio na Evroviziji bio je Eduardo Našimento iz Angole, koja je, u to doba, bila portugalska kolonija. Našimento je nastupio za Portugal 1967. godine i, uprkos zavidnim glasovnim mogućnostima, osvojio je dvanaesto od sedamnaest mesta.

Portugalski predstavnik na Evroviziji 1974. godine bio je Paulo de Karvaljo sa pesmom I posle, zbogom. Karvaljo je u Portugalu bio velika zvezda i poslednje mesto, koje je te godine zauzeo na Evroviziji, nije uticalo na to da njegova pesma ne bude popularna u zemlji. Ipak, njeno emitovanje na programu portugalskog radija 24. aprila 1974. godine, u 22.55 časova, upisalo je ovu kompoziciju u istoriju Portugala. Naime, prema ranijem dogovoru zaverenika, emitovanje ove numere u tom terminu označavalo je da je sve spremno za državni udar kojim je sledećeg dana, u "Revoluciji karanfila", svrgnut Salazarov režim.

Evrovizija je oduvek bila televizijski šou, a kostimi izvođača uvek su bili važni za plasman pesama. Mnoge zemlje pokušavale su da, oblačeći svoje predstavnike u stilizovane narodne nošnje, osvoje bolju poziciju, ali su te stilizacije najčešće bile neuspešne. Primer uspešne stilizacije nacionalnog kostima bio je nastup kvarteta "Dos", koji je predstavljao Portugal na Evroviziji 1982. godine. Članice kvarteta nastupile su u stilizovanim kostimima portugalskih musketara sa zanimljivom koreografijom i veselom pesmom Bem bom, koja je, na kraju, ipak završila na trinaestom od osamnaest mesta.

Pevačica Dora predstavljala je Portugal na Evroviziji 1986. godine. Kada se danas pogleda njen nastup, stiče se utisak da Dora peva tipičnu pop pesmu osamdesetih, obučena u odeću koja se nosila u to vreme. Ipak, Dora je svojevremeno izazvala sablazan i bila je javno ismevana jer je nastupila u čizmama ravnog đona, kršeći nepisano pravilo da pevačice na Evroviziji nastupaju u štiklama. Dora je osvojila četrnaesto od dvadeset mesta, ali je njena pesma i te kako bila zapažena. Pojedine muzičke fraze iz ove kompozicije mogle su se, kasnije, čuti u nekim hitovima osamdesetih godina. Ipak, prvi put ih je otpevala Dora.

Portugal nije učestvovao na Evroviziji 2000. godine. Portugalska radio-televizija saopštila je da više ne želi da učestvuje na festivalu na kojem se njen predstavnik skoro uvek plasira pri dnu tabele. Ipak, pošto je "Pesma RTP" veoma popularna u Portugalu, festival je održan i 2000. godine. Po završetku festivala, čelnici RTP-a zaključili su da je on, ipak, ustanovljen radi izbora portugalskog predstavnika na Evroviziji, i da je, bez slanja pobednika na Evroviziju, postao obesmišljen. Tako se Portugal vratio na ovo muzičko takmičenje.

Kada su na Evroviziji uvedena polufinala, Portugal nije uspevao da se plasira u finale, sve do 2008. kada je to pošlo za rukom Vaniji Fernandeš. Kada su Vaniju, posle polufinala, na konferenciji za novinare pitali da li veruje da može da pobedi, ona se samo ironično nasmejala. Njena ironija opravdana je jer je Portugal tada u finalu dobio skoro duplo manje poena nego u polufinalu.

Ove godine Portugal će predstavljati Filipa Suza (na slici) sa pesmom Vida Minha (Živote moj). Ova pesma ima zanimljivu predistoriju. Pošto je prošle godine UNESKO uvrstio fado u nematerijalnu kulturnu baštinu sveta, RTP je odlučio da kompozicije koje učestvuju na ovogodišnjoj "Pesmi RTP" moraju biti u fado stilu. Prema mišljenju stručnog žirija i prema glasovima gledalaca, najbolji fado otpevala je Filipa Suza na muziku koju je komponovao hrvatski kompozitor Andrej Babić.

Fanovi Evrovizije znaju kada koja zemlja bira svog predstavnika na takmičenju i, već sat-dva posle nacionalnog izbora, ta pesma se može naći na Jutjubu. Portugalski ljubitelji Evrovizije postavili su spot sa ovogodišnjim predstavnikom svoje zemlje na internet, ali su, posle nekoliko sati, uklonili snimak. Naime, ljubitelji brzih ritmova iz drugih zemalja ostavljali su komentare da je portugalska pesma dosadna zbog svog sporog ritma. Razbešnjeni tvrdnjama da je fado dosadan, Portugalci su obrisali snimak i on se nije mogao naći na Jutjubu, sve dok ga tamo nisu postavili RTP i Evrovizija na svojim zvaničnim kanalima.

Da li je portugalska pesma dosadna ili ne, moći ćete da se uverite ukoliko budete gledali nastup Željka Joksimovića u Bakuu. Žreb je odlučio da Portugal, ove godine, nastupa pre Srbije.

Iz istog broja

Novogovor

Tim bilding

Milan Milošević

Dan raznolikosti

Naslednici ptice Dodo

S. Bubnjević

Broj nedelje

7,5 miliona

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu