Nedelja

Hronika

Luka Bojović uskoro u Srbiji

M.R

Nakon sastanka delegacija srpskog i španskog pravosuđa, u utorak, 10. aprila, formalno je počeo proces izručenja Luke Bojovića i još dvojice srpskih državljana iz Madrida u Beograd. U utorak, u vreme pisanja ovog teksta, ne zna se koliko će proces trajati. Zakon nalaže da mora biti okončan najkasnije za godinu dana.

Osim ovog dogovora, doći će i do sklapanje ugovora o zapleni ilegalno stečene imovine koju su drugi osumnjičeni građani Srbije, poput odbeglog bivšeg direktor "C Marketa" Slobodana Radulovića i pripadnika klana Darka Šarića, stekli u Španiji.

Na sastanak sa španskim ministrom pravde Albertom Ruizom Galjardonom iz Beograda su doputovali ministarka Snežana Malović, državni sekretar Slobodan Homen i tužilac Zagorka Dolovac. Zahtev za izručenje Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, Ministarstvo pravde Srbije poslalo je španskim kolegama 13. marta i to uz oko 2000 strana dokumentacije o krivičnim delima za koja se ovi u svojoj domovini terete.

Trojica bivših pripadnika Zemunskog klana se sumnjiče za razne kriminalne radnje u Španiji i za desetine ubistava u Srbiji, među kojima i ubistvo pokojnog premijera Zorana Đinđića. Inače, Luka Bojović zvani Pekar, Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala i Siniša Petrić uhapšeni su u jednom restoranu u Valensiji 9. februara 2012. godine.

Prema Konvenciji Saveta Evrope o ekstradiciji, pritvor može da traje do godinu dana, a odlučivanje o tome da li su ispunjeni uslovi za ekstradiciju je dvostepeno. Prvostepenu odluku doneće španski sud pošto razmotri dokumentaciju i zahtev za izručenje, na koju okrivljeni imaju pravo žalbe, a konačnu odluku o izručenju doneće španski ministar pravde Galjardo.

Kako je tabloid "Kurir" sredinom februara doznao Luka Bojović je španskom sudiji Fernandu Andreuu, koji ga je saslušao nakon hapšenja, rekao da u Srbiju može da se vrati samo u kovčegu i dodao: "Tamo me čeka suđenje za kojekakve zločine i sigurno maksimalna kazna od 40 godina zatvora! Znam i da bi odmah poslali nekoga da me likvidira."

Iz istog broja

Hronika

Niz samoubistava u Beogradu

Đ. Bogosavljević

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Event menadžer

Milan Milošević

Broj nedelje

6

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu