Dodatno

Obrazovanje za XXI vek (28)

Vesti

 

Kućno školovanje na uvid

Vladin Predlog zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju prema kojem roditelj ima pravo da svom detetu organizuje nastavu kod kuće, objavljen je na sajtu Skupštine Srbije. Zakonom, koji bi pred poslanicima trebalo da se nađe po hitnom postupku, predviđeno je i školovanje na daljinu. "Roditelj, odnosno staratelj dužan je da do kraja nastavne godine pismeno obavesti školu u koju je dete upisano o nameri da za svoje dete od sledeće školske godine organizuje nastavu kod kuće. Škola je dužna da organizuje polaganje razrednih ispita iz svih predmeta u skladu sa nastavnim planom i programom", piše u Predlogu tog zakona. I za učenika sa smetnjama u razvoju moguće je obrazovanje kod kuće u skladu sa prilagođenim individualnim planom. O obrazovanju na daljinu škola odlučuje se, kako je navedeno, na osnovu raspoloživih sredstava za rad, a bliže uslove za način osiguranja kvaliteta i vrednovanja nastave kod kuće i nastave na daljinu propisuje ministar prosvete.

Prema Predlogu zakona, učenik sa smetnjama u razvoju stiče osnovno obrazovanje u školi zajedno sa ostalim učenicima, a kada je to u njegovom najboljem interesu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju. Učenik sa smetnjama u razvoju, prema Predlogu zakona, ima pravo na individualni obrazovni plan. Učenik može da polaže ispit iz stranog jezika koji nije izučavao u školi. Ispit se polaže po propisanom nastavnom programu za određeni razred. Škola izdaje učeniku uverenje o položenom ispitu. U školi može da se osnuje učenička zadruga, kako bi deca stekla odgovornost i radne navike i lakše se profesionalno orijentisala. Rad učeničke zadruge uređuje se statutom škole i pravilima za rad zadruge, u skladu sa zakonom. Škola može pružati usluge i prodavati proizvode iz učeničke zadruge, kao i školski pribor i opremu. Sredstva stečena radom učeničke zadruge koriste se za unapređenje rada same zadruge, kao i za ekskurzije, ishranu učenika, nagrade članovima zadruge i unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada.


Iste cene na Beogradskom univerzitetu

Univerzitet u Beogradu pokrenuće inicijativu za jedinstven cenovnik administrativnih usluga na fakultetima. U Rektoratu kažu da će biti napravljen jedinstven predlog cenovnika koji bi, ako bude usvojen na sednici Senata, morao da se poštuje na svim fakultetima. "Na isti način rešeno je pitanje izdavanja diploma, koje sada koštaju 5000 dinara na svim fakultetima", izjavila je za "Novosti" prof. dr Nevenka Žarkić-Joksimović, prorektor za finansije: "Uvođenje jedinstvenog cenovnika u interesu je svih studenata i zato njegovo donošenje mora da bude dobro analizirano i promišljeno pre usvajanja."


Plan za upis

Naredne akademske godine na fakultetima Beogradskog univerziteta biće mesta za oko 13.000 brucoša. Senat Beogradskog univerziteta (BU) načelno je danas usvojio radni plan o upisu studenata u akademskoj 2012/2013. godini, a na osnovu predloga dekana fakulteta da se upiše 13.031, od kojih 4503 samofinansirajuća studenta. Određivanje broja akademaca za narednu školsku godinu po fakultetima još nije završeno, a završnu reč daće Komisija za akreditovanje, rečeno je Tanjugu u sekretarijatu Senata BU. Pravni fakultet planira da za akademsku 2012/2013. godinu upiše 1500 brucoša, od kojih će njih 900 sami plaćati studije, dok će na Filozofskom fakultetu studije plaćati 70 od 710 upisanih. Na Ekonomskom fakultetu planiran je upis 1350 studenata od kojih će 570 biti na budžetu, a na FON-u, od planiranih 670 mesta, na budžetu će biti njih 380. Iduće školske godine planiran je upis i 90 studenata na osnovne strukovne studije i to samo na Stomatološkom fakultetu.

Prema predloženom planu, na master studije biće upisano 6985 akademaca od kojih će 3524 biti na budžetu, a na specijalističkim akademskim studijama ima 814 mesta od kojih su samo 83 predviđena za budžetsko finansiranje. Na strukovnim specijalističkim studijama planirana su 274 mesta a studenti će morati sami da ih finansiraju. Za doktorske studije na BU predviđena su 1454 mesta, a država će pomoći finansijski njih 795.


Obrazovni zakoni

U skupštinskoj proceduri trenutno se nalazi set zakona u oblasti obrazovanja, četiri propisa koja regulišu osnovno i srednje obrazovanje, izdavanje udžbenika, a prvi put pred poslanicima biće i predlog zakona o obrazovanju odraslih. Predlog zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kao novinu uvodi mogućnost nastave kod kuće ili na daljinu, ali i besplatan prevoz učenika, ako je njegovo prebivalište udaljeno više od četiri kilometra od sedišta škole. Takođe, zakon predviđa i mogućnost besplatne ishrane đaka u okviru školskog objekta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave i donatorima.

Iz istog broja

Intervju – Desanka Radunović, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta

Problemi na tržištu znanja

Jelena Jorgačević

»Bolonja« i profesori

(Na)opaka reforma

Jelena Jorgačević

Obrazovanje za XXI vek (28)

Prosvetno savetovanje

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu