Nedelja

Bujanovac

Albansko-srpska koalicija u krizi

"Od danas u Bujanovcu ništa nije kao što je bilo dosad. Koalicija više ne postoji", rekao je u ponedeljak, 6. februara, potpredsednik opštine Bujanovac, Stojanča Arsić, nakon čega je sa ostalim članovima Komisije za promenu naziva ulica napustio sednicu. Povod za ovako bombastičnu izjavu u stalno politički napetom Pčinjskom okrugu jeste predlog da se 17 srpskih naziva ulica u Bujanovcu zameni albanskim.

Na nezadovoljstvo srpskih članova Komisije za promenu naziva ulica, predlaže se da ulice koje su do sada nosile imena Cara Lazara, Radomira Putnika i Dositeja Obradovića dobiju nazive: Redžepa Hasanija, Idriza Seferija i Samija Frašarija. Centralni bujanovački Karađorđev trg trebalo bi da se zove Skenderbegov trg. Srpski članovi Komisije bili su preglasani od strane albanskih, pa su napustili sednicu.

Dan kasnije, u utorak, napetost je za nijansu smanjena. Kako je prenela Beta, predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke, Boban Pavlović, objasnio je da neki predlozi promena naziva ulica, u kojima živi većinsko albansko stanovništvo, nisu bili sporni za Srbe, ali da su preglasani i u slučajevima s kojima se nisu slagali. Na primer, za ulicu Fatmira Ibiše, koji je februara 2000. godine, kod sela Končulj (zapadno od centra Bujanovca, ka granici sa Kosovom), sa terorističkom grupom izveo bombaški napad na policijsko vozilo MUP-a Srbije u kome je jedan policajac ubijen, a tri teško ranjena. Ibiša, pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, za Albance je heroj, a za Srbe terorista.

Iako je došlo do ovih političkih zatezanja, Pavlović je rekao da će konačna odluka o sudbini albansko-srpske koalicije biti rešena u narednim danima. Predlog o novim nazivima ulica u Bujanovcu biće poslat nadležnoj komisiji Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu koja će promene dozvoliti ili ne.

Šef tog ministarstva Milan Marković predlog je ocenio kao provokaciju: "Ovo je još jedan u nizu poteza koji pokazuje političku nezrelost rukovodstva opštine Bujanovac, a koji ima za cilj prizemnu političku promociju pojedinih albanskih političara i destabilizaciju prilika u toj opštini", rekao je Marković. On je i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Šest srpskih odbornika (članovi Demokratske stranke, G17 plus i Grupe građana "Stojanča Arsić") u koaliciji su sa albanskim partijama od 2010. godine. Albanci imaju većinu (23 odbornika od ukupno 41 mesta u bujanovačkoj skupštini opštine) i mogli su da oforme vlast i bez srpskih predstavnika, međutim, ovakva koalicija je rezultat posredovanja OEBS-a i Koordinacionog tela za jug Srbije.

U vlasti učestvuje i jedan predstavnik Ujedinjene partije Roma. U opoziciji je šest odbornika Srpske radikalne stranke i pet odbornika Demokratske stranke Srbije.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Kriminal i estrada

Jedna je Ceca

Đurđica Bogosavljević

Sport

Nole, najbolji na svetu

Marina Ilić

Novogovor

Situacija

Milan Milošević

Broj nedelje

55.031

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu