Nedelja

Spomenici kulture

Kim Džong Un / foto: reuters

Otvorena vrata

 

Pošto je objavljena vest u ponedeljak 19. decembra o smrti Kim Džong Ila, Radnička partija je saopštila da će državom od sada vladati Kim Džong Ilov najmlađi sin, iz trećeg braka, Kim Džong Un.

"Pod vođstvom našeg druga Kim Džong Una pretvorićemo tugu u snagu i hrabrost i prevladati današnje teškoće", navodi se u saopštenju Radničke partije, dok strane agencije javljaju da su na ulicama Pjongjanga uplakani ljudi koji tuguju za svojim vođom.

Severnokorejski državni mediji javili su da je Dragi vođa, kako ga je narod zvao, umro u subotu 17. decembra od posledica srčanog napada. Strani mediji nagađaju da se tokom dva dana koja su prošla pre nego što je vest o smrti objavljena, dogodila unutrašnja borba za vlast.

Bela kuća saopštila je da prati dešavanja na Korejskom poluostrvu, ali da za sada nema indicija da će se dogoditi bilo kakvo nasilje.

Zvanična biografija navodi da je Kim Džon Il februara 1942. rođen u tajnom vojnom kampu na planini Baekdu, gde su mu roditelji bili gerilski borci. Studirao je marksističku političku ekonomiju, filozofiju i vojne nauke.

Od kada je sa 19 godina postao član Radničke partije, jedine partije u Severnoj Koreji, počeo je njegov uspon ka vlasti. Od 1992. vodi strogu unutrašnju politiku jer je zemlja već bila u krizi. Kim se obično oslanjao na međunarodnu pomoć.

Nuklearni program koji je pokrenuo i kojim je pretio, povremeno je pristajao da ugasi, tražeći za uzvrat potrepštine koje bi mogle da pomognu izgladnelom narodu. Nuklearni program još postoji i čini se da uliva veliki strah susedima i Americi. Već godinama se vode pregovori kako bi se došlo do trajnog rešenja o gašenju severnokorejskog postrojenja.

Severna Koreja je verovatno najizolovanija zemlja na svetu u kojoj stranci, bez posebne dozvole, nemaju slobodu kretanja. Nakon 17 godina vladavine Kin Džong Ila i izolacije zemlje, sada je trenutak da se odredi novi tok. Retko ko je spreman da nagađa o mogućem scenariju. Bivši američki vojni komandir u Južnoj Koreji, koji je u razgovoru za "Njujork tajms" želeo da ostane anoniman, rekao je da scenarija ima mnogo i da "svako ko kaže da razume šta će se desiti, ili laže ili zavarava sebe".

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

1000

 

Platne kartice

Šta novac ne može kupiti

S. Bubnjević

Novogovor

Evro-

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu