Nedelja

Otvaranje Narodne biblioteke Srbije

foto: a. anđić

Vest koju je Beograd čekao

J.J

Oktobra 2007. počeli su radovi na obnovi Narodne biblioteke Srbije (NBS). "Prvi radni dan u obnovljenoj biblioteci biće 12. septembar", rekao je Sreten Ugričić, upravnik Narodne biblioteke. Dugo čekanu vest Ugričić je saopštio na nedavnom prijemu u biblioteci čiji je povod bio zvanično potpisivanje ugovora s energetskom kompanijom EFT o donaciji informatičke opreme u vrednosti od 250.000 evra. Kako je rečeno, reč je o opremi koja po uslugama i kvalitetu nadmašuje sve što se može naći u bibliotekama, kao i u drugim kulturnim institucijama u Srbiji.

Upravnik Biblioteke je istakao da će njen kapacitet po broju korisnika biti povećan za 50 odsto, a da se očekuje da će biblioteku svaki dan posetiti oko 1000 ljudi. Hiljadu prisutnih će se "pridružiti" i oko 20.000 virtuelnih korisnika. Godišnje, prema procenama, kroz čitaonice biblioteke proći će 300.000 i osam miliona virtuelnih korisnika, što je jednako broju stanovnika Srbije.

Prema rečima ministra kulture Predraga Markovića, u biblioteku je uloženo više od 429 miliona dinara. Takođe, raduje informacija da će od sada veći deo fonda biblioteke moći da koriste i osobe sa posebnim potrebama.

"Slabovidi i slepi su do sada mogli da koriste najviše jedan odsto celokupnog fonda biblioteke. Zahvaljujući donaciji i zakonu koji je obezbedio da se u elektronsku formu od sada mogu staviti sve nove knjige, celokupna nova produkcija u Srbiji biće dostupna slabovidima i slepima", kazao je Predrag Marković.

Na pomenutom prijemu povodom završetka radova na obnovi biblioteke, prisutnima se obratio i ambasador Velike Britanije Majkl Devenport istakavši da Narodna biblioteka predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih institucija u ovom delu Evrope, kao i da realnu vrednost donacije EFT-a nije moguće izraziti novčano.

Kada, za koji dan, korisnici NBS-a dođu u biblioteku, na raspolaganju će im biti centralna čitaonica sa 281 mestom i besplatnim internetom na svakom stolu, zatim elektronska čitaonica sa 48 i multimedijalna čitaonica sa 52 mesta u kojoj će moći da koriste audio-vizuelnu građu i digitalne zbirke iz fondova Biblioteke, kao i sa internet mreže.

Iz istog broja

Humanitarna akcija

Stigli prvi inkubatori

 

Novogovor

Nesvrstani

Aleksandar Ćirić

Broj nedelje

2019

 

In memoriam

Ilja Arizanov

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu