Kultura

TV manijak

Šumska majka

Naše novine veoma rado i često objavljuju tekstove o mističnim pojavama. Vanzemaljci nad Rtnjem, lik Svetog Save koji se ukazuje u godovima presečene bukve, drekavac iz Lazarevca i tako u nedogled. Devedesetih godina u ovu kategoriju su potpadali i mitovi o tajnom oružju koje nam je ostavio Tesla (ili Jezda), bioenergetičarima koji ratuju za našu vojsku, a doktor Dabić je pokazao kako smo još ubedljivi kada se bavimo "alternativnom" ili "paranormalnom" naukom. Na TV ekranima i dalje postoje vidovnjaci i proroci koji savetuju gledaoce uz pomoć astrologije, tarota, ili specijalnih moći.

Sve je počelo pre nekoliko dana kada su novine objavile priču o vozačima iz Bora koji su prethodne noći imali kolektivno iskustvo susreta sa utvarom. No pre nego što počnem sa analizom značenja, vratimo se do osnove – pukih činjenica o slučaju. Prema policijskom izveštaju, nekoliko vozača je pored puta videlo nešto što je bilo bele boje, lebdelo i mahalo krećući se duž puta. Tu otprilike prestaje faktografija i počinju babske priče. Avet je dobija ime – Šumska majka, odmah je dobila i pol, ali i misiju – kažnjavanje bezobraznih muškaraca! Ruku na srce, nemoguća misija u Srbiji, zadatak dostojan natprirodne pojave.

U drugim novinama, dobili smo i svrhu pojavljivanja utvare, a ona bi imala biti najavljivanje predstojeće saobraćajne nesreće. Ovde je zanimljivo kako narodna mitologija u sebe inkorporira realne probleme današnje Srbije – očajno stanje putne mreže. Utvara bi tada dobila i političku konotaciju, jer na određeni način kritikuje druga Mrkonjića. Ako je Mrka levičar i ateista, baš kao i ministar Dačić onda je normalno što je policija odmah najavila hapšenje tih šaljivdžija što zezaju narod. Dačić je tako postao Gostbaster po službenoj dužnosti, ali istovremeno i kao njen ideološki protivnik. Socijalisti su, ako se sećate, najveći i deklarisani protivnici Sila mraka!

Televizije su praktično prepisale priču iz novina, ali joj dodale i famozni paranaučni element. Avet u okolini Bora mora imati osobine vlaške mitologije i magije, pa smo videli i etnologa na licu mesta. Ovim je avet ni kriva ni dužna dobila i nacionalno obeležje. Primer nacionalno opredeljene utvare imali smo pre samo nekoliko nedelja u Novom Pazaru gde se tokom ramazanskog posta građanima ukazivao "džin" ili duh na tavanu jedne kuće. Čak su se i verski zvaničnici ograđivali od mogućnosti da se vidi "ono što je nemoguće videti u izvornom obliku". U slučaju Borske aveti slično su reagovali sveštenici SPCa.

Bilo je potrebno samo 48 časova da cela Srbija sazna za utvaru, da preduzimljivi meštani naprave biznis plan za turističku eksploataciju fenomena i da jedna farsa dobije legitimitet činjenice. Posle četiri dana – nekoliko borskih klinaca, kojima ovom prilikom želim javno da čestitam na inventivnosti i duhovitosti, priznali su da su se ludo zabavili plašeći sujeverne i lakoverne. Naduvali su lutku, proturili je kroz šiberdah automobila, prekrili je čaršavom i vozikali duž puta. Eto vam Šumske majke draga gospodo, a od ministra tražim da poštuje ovaj socijalni eksperiment i ne proganja visprene klince. Evo ustajem u njihovu odbranu i navodim sledeće argumente.

Deca su uspela da pokažu kako su naše dnevne novine pune neprofesionalnih novinara i urednika. Evo prelistajte tekstove i uverićete se. Od prvog do poslednjeg teksta jedna pojava je a priori prihvaćena kao fakat. Nigde nema profesionalne ograde od sujeverja, niti u obliku navodnika, niti omiljene rečce "takozvana". To je čudno jer avet, utvara ili Šumska majka ima pravo na postojanje bez ograde ili skepse, dok će, recimo, Kosovo uvek biti navedeno uz prefikse "takozvana država" ili "samoproklamovana" ili "od jednog dela međunarodne zajednice priznata" itd. Avet je u srpskim medijima realnija od Kosova!

Moram takođe da, doduše sa čuđenjem, primetim kako je najveću dozu skepse pokazao, verovali ili ne "Kurir", koji je od početka sumnjao da je u pitanju prevara. Ovo mogu samo da protumačim profesionalnom zavišću prema konkurenciji. "Kurir" kao da pravo na paranormalno čuva isključivo za sebe, sedu glavu treba poštovati! Ministre Dačiću deca u Boru su samo pokazala kako babaroge ne postoje, al put Mrka svejedno mora da sredi.

No, glavu gore razočarani svete. Tek što se razočarasmo u Boru, eto novog čuda na Pešteru, gde su tri seoska momka u livadi videla guju pet metara dugu sa glavom veličine ovčije. Po prvim saznanjima, ova ala stiže iz dubine zemlje, htonsko biće iz slavenske mitologije. U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da govorim o nacionalnom poreklu, niti njenom zadatku, al siguran sam saznaćemo uskoro

Iz istog broja

Roman

Tomić u kocki

Teofil Pančić

Intervju uoči Bitefa – Jovan Ćirilov

Gorka, surova i usijana poezija

Nataša Gvozdenović

Izložba – Znakovito, Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Sve je znak, ko hoće da gleda

Sonja Ćirić

12. međunarodni festival monodrame "Vidlunja", Ukrajina (24–30. avgust 2011)

Monospektakl, pričanje priča

Dragana Bošković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu