Nedelja

Obrazovanje

foto: a. anđić

Sve više inostranih studenata

Broj inostranih studenata koji na Beogradski univerzitet dolaze preko programa razmene znatno se povećao od uvođenja Bolonjske deklaracije. Studenti evropskih zemalja koji se odluče da godinu dana provedu studirajući u nekoj drugoj zemlji, na raspolaganju imaju nekoliko programa razmene – Basileus, Erasmus Mundus, CEEPUS.

Fakultet političkih nauka važi za jedan od najpopularnijih među inostranim studentima, a predmeti Istorija balkanskih odnosa i Savremeni balkanski odnosi su ubedljivo najpopularniji.

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu kažu da se broj inostranih studenata povećava iz godine u godinu. U proteklih pet godina, semestar ili celu godinu na programima razmene na ovom fakultetu provelo je više od trideset studenata. Ivana Šunderić-Ilić, koordinator za međunarodnu saradnju na fakultetu, kaže da su to najčešće studenti iz Slovačke, Estonije, Češke i Španije. Ona objašnjava da je sve veći broj stranih studenata posledica uvođenja evropskog sistema prenosa bodova. "To i jeste ideja Bolonjske deklaracije – da vam se ispiti priznaju ma gde u Evropi završili semestar", kaže Ivana Šunderić-Ilić.

Fakultet političkih nauka će u zimskom semestru na programima razmene pohađati oko dvadesetoro stranih studenata. Programi razmene sprovode se preko evropskih programa razmene, ali i preko bilateralnih sporazuma vlada evropskih država. Tako su preko bilateralnog sporazuma saradnje, slovački studenti semestar proveli na fakultetima Beogradskog univerziteta.

Isti programi otvoreni su i za studente sa Beogradskog univerziteta koji semestar ili godinu žele da provedu u novom akademskom okruženju.

Međutim, iako je interesovanje naših studenata u porastu, broj onih koji odu na strane univerzitete manji je od broja stranih studenata koji dođu na naš fakultet. "U proteklih pet godina, samo dvanaest naših studenata je otišlo na razmenu na strani fakultet", kaže koordinator za međunarodnu saradnju na FPN-u, ali dodaje da se interesovanje povećava. "Studenti polako uviđaju mogućnosti koje im se pružaju. Iz godine u godinu prijavljuju se u sve većem broju, a ove godine na programe razmene otići će njih osmoro."

Iako nastavu slušaju na srpskom jeziku, stranim studentima je omogućeno da ispite polažu na engleskom. "Nastavu slušaju sa redovnim studentima, ali su za njih predviđeni dodatni termini konsultacija, gde na engleskom jeziku dobiju poseban tretman", objašnjava Ivana Šunderić-Ilić.

Uvođenje Bolonjske deklaracije doprinelo je mobilnosti studenata, a Beogradski univerzitet svojim studentima nudi različite programe, u različitim evropskim zemljama. Odeljenje za međunarodnu saradnju Beogradskog univerziteta na svom sajtu pruža informacije o dostupnim programima, kao i sve dodatne informacije o procesu prijavljivanja.

Iz istog broja

Novogovor

Retro

Milan Milošević

Nasilje nad životinjama

Nema opravdanja

Jelena Jorgačević

Broj nedelje

104

 

Knjige za odlikaše

Pravo u glavu

Mirko Rudić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu