Nedelja

Knjige za odlikaše

Pravo u glavu

U ponedeljak, 29. avgusta, u Gradskoj upravi grada Leskovca medijima je rečeno da je načelnica društvenih delatnosti Suzana Stanković-Ilić – smenjena. Razlog je izbor jedne od knjiga koju je najboljim osnovcima i srednjoškolcima, kao nagradu, uz diplomu i petice u knjižicama, podelio, lično, gradonačelnik Slobodan Kocić. Izgleda da je tu knjigu – pre svih u Leskovcu – pročitala jedna od nagrađenih učenica čiji je otac i prijavio neprikladnost poklona.

"Bio sam zaprepašćen kada mi je kćer pokazala pasus iz knjige u kome pisac skaradnim rečima piše o seksualnom činu između muškarca i četrnaestogodišnje devojčice", rekao je otac devetogodišnje nagrađene učenice.

Kao reakciju na skandal, gradonačelnik Kocić je na odgovornost pozvao načelnicu društvenih delatnosti Suzanu Stanković-Ilić zatraživši od nje da podnese ostavku. Ona je to i obećala, ali nije ispunila obećanje zbog čega su je, na predlog gradonačelnika, smenili gradski većnici.

Suzana Stanković-Ilić se nakon toga pravdala da "ako je napravljen propust, onda je za njega podjednako kriv i gradonačelnik", jer je on potpisao nabavku tih knjiga. "Bio nam je odobren budžet od svega 30.000 dinara, pa smo morali da se uklapamo, a oslonili smo se na izbor knjižare s kojom, inače, sarađujemo", rekla je smenjena načelnica. Činjenica je da niko od darodavaca knjigu nije pročitao.

Mediji pominju još jednu činjenicu, a to je da su i gradonačelnik i smenjena načelnica kadrovi Demokratske stranke. To je bila jedna od najviše "obrađivanih" informacija u komentarima na sajtovima medija koji su preneli ovu vest: "Ne mogu da verujem da je konačno neko zbog nečega otpušten" i slično.

Druga zanimljiva grupa komentara govori o tome zašto se deci nisu poklanjali klasici kao provereno nekontroverzna literatura. Pravdanje o ograničenom budžetu pada u vodu jer se na svakoj trafici mogu naći makar izdanja "Večernjih novosti" u kojima su klasici svetske ili ruske ili francuske književnosti, a njihova cena nije veća od 400 dinara po knjizi.

Treća zanimljiva činjenica u vezi sa Jovanovićevom Plastikom, knjigom koju je devojčica dobila na poklon, jeste da je to Jovanovićev književni prvenac i da se jednostavnim ukucavanjem naslova saznaje da je to "šokantni triler koji otkriva pravo lice tranzicije i noćnog života u Srbiji". Neko bi pomislio da jedina korist iz celog skandala jeste "reklama" za tu knjigu, ali, usled nečije greške, autor je u medijima potpisan kao Ivan Ivanović.

U jednom intervjuu, na novinarkino pitanje "Šta čitalac treba da očekuje od romana Plastik", pisac, pukim slučajem, sporne knjige, odgovorio je: "Treba da očekuje udarac u glavu. I to prilično težak udarac."

Inače, kakva je sporna knjiga, koja, pritom, na internetu nije dobila baš sjajne kritike, lako može (besplatno) da se pročita i na sajtu izdavača (Laguna). Za detaljiste evo jednog dela iz tog ponuđenog odlomka: "Ispustio sam cigaretu iz usta i bacio je na pod. Zgazio sam je. Dugo mrcvario na podu. Toliko dugo da je devojčici sa golim leđima prišao dečak sa mongoloidnom facom. Naravno, on je bio redovna mušterija u ovoj adekvatnoj zameni glamura za maloletnike. Prislonio se uz njeno rame i krenuo da šapuće nešto na uho devojčici. Kažiprstom je skidao znoj sa njene blago zakrivljene lopatice i igrao se sa njom, najverovatnije zamišljajući kako se isto tako ona igra sa njegovim testisima. Po mogućstvu – svojim jezikom. Smejala se. Znao je da će pristati na piće."

Iz istog broja

Obrazovanje

Sve više inostranih studenata

Petra Živić

Novogovor

Retro

Milan Milošević

Nasilje nad životinjama

Nema opravdanja

Jelena Jorgačević

Broj nedelje

104

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu